novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Knjige

Knjige koje smo najčešće posuđivali u knjižnicama 2016.

Foto: Facebook.com/Penguin Teen
Vrijeme čitanja: 3 minute

Portal EduCentar je na više od 670 ispitanika istražio navike čitanja hrvatskih građana u razdoblju od godine dana, a zanimljivo je da je čak 42% ispitanika izjavilo da godišnje pročita i više od 10 knjiga. Za dobar zaključak 2016. godine donosimo popis naslova koje smo najviše posuđivali u gradskim knjižnicama.

Naravno, nije bilo iznenađujuće saznati da popularni žanrovi, krimići i ljubići, prevladavaju top listama u većini knjižnica, no našlo se i pokoje iznenađenje. Primjerice, Splićani često posuđuju Homerove Ilijadu i Odiseju, a u Slavonskom Brodu među najčitanijima našli su se i Plaut i Molière.

Od ljubavnih romana diljem Hrvatske najposuđivaniji su bili U vrtlogu sudbine: Seyit i Šura, turske spisateljice Nermin Bezmen te Nešto prekrasno  Judith McNaught. U vrtlogu sudbine potresna je priča o sudbini ljudi koji su proživjeli slom Ruskog Carstva i turbulentne događaje za vrijeme boljševičke revolucije, a Nešto prekrasno roman o Alexandri Lawrence, nevinoj djevojci sa sela i Jordanu Townsendeu, bogatom i moćnom vojvodi od Hawthornea, koji bivaju uhvaćeni u zapetljanu mrežu ljubomore i osvete, burnog ponosa i rasplamsale strasti.

Hrvati su dokazali da obožavaju kriminalističke romane, pa se gotovo na svakom popisu našlo po nekoliko sličnih naslova. Djevojka u vlaku, psihološki triler i debitantski roman britanske autorce Paule Hawkins, oduševio je čitatelje i čitateljice diljem Hrvatske. Nakon velikog uspjeha romana ove godine dočekali smo i ekranizaciju, stoga ne čudi što su se mnogi odlučili pročitati i roman.

David Lagercrantz mnoge je obožavatelje i obožavateljice serijala Millennium, kako u svijetu tako očito i u Hrvatskoj, oduševio odlučivši napisati 4. nastavak nakon smrti autora prva tri djela. Što nas ne ubije donosi nam nastavak priče o dobro nam poznatoj Lisbeth Salander, a je li novi pisac opravdao očekivanja publike, procijenite sami.

Istra i Rijeka

Istarski i riječki čitatelji i čitateljice veoma vole kriminalističke romane i psihološke trilere pa se među najčitanijima našlo nekoliko romana Joa Nesbøa i Camille Läckberg. Norveški pisac Jo Nesbø već godinama ne silazi s top ljestvica svojim bestsellerima o inspektoru Harryju Holeu, a Policija, Fantom, Snjegović, Lovci na glave samo su neki od nalsova koji su se našli na popisu.  Camilla Läckberg također je ukrala srca hrvatskih fanova kriminalističkog romana, pa su čak dva njena djela, Zlosretnik i Kamenorezac, ušli među najposuđivanije.

E. L. James ponovno se našla među najposuđivanijima sa svojom triologijom 50 nijansi, što ne čudi s obzirom na to da uskoro izlazi i sljedeći nastavak filma.

Među ljubavnim romanima, istaknula se šašava priča Jennifer Probst, Bračna klopka te roman iz serije o obitelji Bridgerton, Džentlmenska ponuda, Julie Quinn, koji su poslužili kao savršeno štivo za vruće ljetne dane na plaži.

Dalmacija

U Dalmaciji se čitao J. K. Rowlingin roman Zov kukavice koji je napisala 2013. pod pseudonimom Robert Galbraith. Prvi je to od tri romana u serijalu o privatnom detektivu Cormoranu Strikeu. Osim toga čitala se i mračna priča britanca Toma Roba Smitha, Farma koji progovara o mentalnom zdravlju i tankoj liniji između istine i laži, te o kompliciranim obiteljskim odnosima koji proizlaze iz te podvojenosti.

Dalmatinski srednjoškolci veoma su revni, pa su pomnim čitanjem lektira među najčitanije uspjeli smjestiti i Homerove epove, Ilijadu i Odiseju.

Jedini roman hrvatskih autora našao se na top listi Dalmacije. Radi se o prvom fikcionalnom romanu Mani Gotovac, Snebivaš me. To je obiteljski i ljubavni roman koji slijedi sudbinu triju žena iz jedne obitelji, njihovih ljubavi i njihove rođene i nerođene djece tijekom šezdesetak godina; od pedesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana.

Slavonija, Zagreb i okolica

U Zagrebu i Slavoniji definitivno se čita mnogo ljubavnih romana. Na popisu najposuđivanijih našli su se tako Najbolje od mene uvijek popularnog Nicholasa Sparksa, Skandalozna ljubav Brende Joyce, Poziv na grijeh Suzanne Enoch, Slaba na heroje Susan Elizabeth Phillips te mnogi drugi.

I kod Zagrepčana i Slavonaca našao se dobar izbor kriminalističkih romana te trilera. Noćna mora, četvrti roman iz serije o inspektoru Linni, vrhunski je triler iz pera bračnog para Ahndoril koji djeluje pod proslavljenim pseudonimom Lars Kepler. Radnja je smještena na zatvorenom psihijatrijskom odjelu stockholmske bolnice, gdje je već godinama zatvoren Jurek Walter, opasni serijski ubojica, no kada se saznaju nove informacije vezane uz zločine koje je navodno počinio postavlja se pitanje, je li uistinu kriv?

Čitao se i Lee Child, Osobna stvar. Jack Reacher vraća se u najnovijem trileru ovoga autora prepunom akcije. Umirovljenog vojnog policajca opet su pozvali u službu, ali ovoga puta radi za Ministarstvo vanjskih poslova i CIA-u.

Osim uvijek popularnih ljubića i krimića, na popisu se se našli i uvijek voljeni Smogovci. Smogovci: romančić za nešto stariju djecu i prilično mladu mladež Hrvoja Hitreca, već desetljećima ne prestaje osvajati srca mladih.

U 2016. godini posuđivale su se i čitale veoma kvalitetne knjige svih žanrova, pa se možemo samo nadati da ćemo i ubuduće imati vremena, volje, ali i odličnih romana za čitanje!

(Visited 1.882 times, 1 visits today)
Be social

Komentari