navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

2. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 9 minute Na ovim našim prostorima žanr horora nikad nije u potpunosti zaživio, iako potencijal postoji. Pokušaja je bilo, a u nastavku vam donosim malu listu preoruka za gledanje.

Knjige

Knjige koje su osvajale Oscare

Foto: www.facebook.com/OscarAwards
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.facebook.com/LesMisMovie
Foto: www.facebook.com/LesMisMovie

Od dodjele Oscara dijeli nas tek nekoliko sati, večernje toalete već su odavno pripremljene, glumci, redatelji i producenti pristižu na najveću filmsku svečanost godine. Koji će od filmova biti proglašen najboljim i ovjekovječen zlatnim kipićem ne znamo, ali znamo da postoji mogućnost da to bude upravo jedan od filmova napravljenih po knjizi. Naime, čak njih pet od devet nominiranih u kategoriji za najbolji film inspirirani su knjigom koja im je prethodila. Life of Pi nastao je prema istoimenoj knjizi Yanna Martela iz 2002. godine, Lincolnov je scenarij napisan po uzoru na roman “Team of Rivals” autorice Doris Kearns Goodwin, Les Miserables su nastali prema novela koja nosi isto ime, a napisao ju je slavni Victor Hugo još davne 1862. godine. Silver Linings Playbook također je nastao prema istoimenoj knjizi Matthewa Quicka, a Argo je inspiriran člankom Joshue Bearmana u listu Wired kojega je ovaj novinar napisao prema memoarima bivšeg CIA-inog agenta Tonya Mendeza. I ne bi bio prvi slučaj da neki od ovih naslova večeras odnese nagradu za najbolji film godine, naprotiv. Mnogi su filmovi, od njih i neki veliki filmski klasici odnijeli ovu veliku nagradu upravo zahvaljujući knjizi koja je nekog redatelja ili scenarista navela da te stranice pretoči u slijed sličica. Mi ćemo vas podsjetiti na neke od njih.

Foto: www.facebook.com/pages/Oliver-Twist
Foto: www.facebook.com/pages/Oliver-Twist

Veliki filmski klasik Zameo ih vjetar koji je Oscara dobio davne 1939. godine ekranizacija je istoimenog romana Margaret Mitchell. Taj film je samo jedan od klasika koji je nastao prema nekoj knjizi, pa slobodno možemo reći da je ekranizacija knjiga dobar biznis. Drugi veliki klasik svjetske književnosti, Shakespeareov Hamlet, nagradu za najbolji film odnio je 1948. godine, a Svi kraljevi ljudi nagrađeni su 1949. godine zahvaljujući istoimenoj knjizi Roberta Penna Warrena. Među dobitnicima u godinama koje slijede našli su se i Put oko svijeta u 80 dana Julesa Vernea (1956.), Most na rijeci Kwai Pierrea Boullea (1957.) i Ben Hur Lewa Wallacea (1959.)

Foto: www.facebook.com/thegodfather
Foto: www.facebook.com/thegodfather

Oliver Twist Charlesa Dickensa ekraniziran je nekoliko puta, a adaptacija iz 1968. odnijela  je Oscara za najbolji film. Legendarni Kum nagrađen je 1972. a nastao je prema istoimenoj knjizi Maria Puza. Još jedan klasik, Let iznad kukavičjeg gnijezda također je adaptacija istoimene knjige autora Kena Keseya, a zlatni kipić dobio je 1975. godine. Vestern Kevina Costnera Ples s vukovima iz 1990. godine također je dobio Oscara, a inspiracija mu je bila istoimeni roman Michaela Blakea.

Foto: www.facebook.com/TheSilenceOfTheLambsMovie
Foto: www.facebook.com/TheSilenceOfTheLambsMovie

Kad jaganjci utihnu kipića je dobio 1991. kao ekranizacija knjige autora Thomasa Harrisa, Winston Groom zaslužan je za postojanje Forresta Gumpa nagrađenog 1994. godine, a Michael Ondaatje otac je slavnog Engleskog pacijenta ovjekovječenog Oscarom 1996. godine. U novom tisućljeću, Oscarom nagrađivane ekranizacije su najpoznatija trilogija Gospodar prstenova J.R.R. Tolkiena koja je sve zajedno dobila neponovljivih 17 Oscara, Planina Brokeback Annie Proulx nagrađena 2005. godine, Nema zemlje za starce čiji je književni autor Cormac McCarthy, a adaptacija je dobila nagradu 2007. godine te Milijunaš s ulice Vikasa Swarupa koji se kipićem “okitio” 2008. godine.

Kao što vidite, mnogim su filmskim klasicima prethodili njihovi književni očevi. Mijenjaju li ove činjenice vaš izbor za večerašnjeg pobjednika u kategoriji najboljeg filma? Tko god dobije Oscara, zasigurno će ostati zapisan u zlatnoj knjizi filmskih naslova, a mi se nadamo da će i proširiti ovaj naš popis književnih djela koja su dobila Oscare.

> Pratite dodjelu Oscara na Ziheru!

(Visited 1.003 times, 1 visits today)
Be social

Komentari