Vizart

Kontroverzna izložba u Židovskom muzeju u Berlinu

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: screenshot / FoxNews
Foto: screenshot / FoxNews

Video: Cnn.com

Izložba naziva “Cijela istina, sve što ste htjeli znati o Židovima“, otvorila se u Židovskom muzeju u Berlinu (Jüdischen Museums Berlin), a osim izložaka, u staklenoj kutiji sjedi Židov ili Židovka koji odgovaraju na pitanja posjetioca. Izložba koja je trebala biti edukativna, od nekih je proglašena ponižavajućom.
Prošlo je već sedamdeset godina od Holokausta, a populacija Židova u Njemačkoj se smanjila na 200,000 tisuća. Mnogi posjetioci nisu se nikada u životu upoznali s nekim Židovom, pa imaju mnoga pitanja, kažu iz muzeja. Muzej je upravo radi edukacije poslijeratnih generacija organizirao ovu izložbu. Na dnu staklene kutije u kojoj sjedi Židov odnosno Židovka piše Gibt es noch Juden in Deutschland? Ima li još Židova u Njemačkoj? Performans je inspiran suđenjem Adolfu Eichmannu, arhitektu iz doba Holokausta, koji je u tom suđenju iz 1961. godine u Izraelu bio zatvoren u staklenoj kutiji, a mnogi ga podržavaju.  Kolumnist njemačkog Die Welt-a Leeor Engländer kaže: “Mislim da je fantastično, pomalo smiješno, ironično i definitivno baca drugačiji pogled na Holokaust.”

Foto: screenshot, The New Yorker
Foto: screenshot, The New Yorker

Izložba neodoljivo podsjeća na nedavni performans Tilde Swinton u njujorškoj MoMa-i, no ipak se pokazala kontroverznijom. Nisu svi baš dobro prihvatili ovakav koncept upoznavanja sa židovskom kulturom. Židovska berlinska zajednica ju je oštro iskritizirala.

Be social

Komentari