Glazba

Kraljevi bečke elektronske scene Sofa Surfers ponovno u Zagrebu

Foto: facebook.com/SofaSurfers
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sofa Surfers, kraljevi bečke elektronske scene, vraćaju se po treći put u Zagreb! Na krilima promocije novog, osmog po redu albuma “Scrambles, Anthems and Odysseys”, bend se dolazi predstaviti u novom izdanju – ujedno se vraćajući na zvuk ranijih albuma koji ih je proslavio širom svjetskih koncertnih i plesnih podija.

Već prvi singl The Fixer koji je najavljivao album “Scrambles, Anthems And Odysseys”, dao je naslutiti da Sofa Surfers okreću novu stranicu u karijeri. Njihov zvuk, na prethodna tri albuma okrenut stvaranju na “živim” instrumentima i u mnogome lišen kompjutora i efekata, ponovo se vratio elektronskoj osnovi. Djelomičan razlog glazbene promjene sigurno leži u odlasku jednog od osnivačaWolfganga Schlögla. Preostali članovi – Wolfgang Frisch, Markus Kienzl iMichael Holzgruber, uz sada već stalnog pjevača Nigerijca Mani Obeya, preokrenuli su zvuk benda, krenuli od nule i napravili jednu od najboljih ploča u karijeri. Objavljen krajem listopada 2015. za Monoscope Productions/Rough Trade i praćen singlom Beyonder Girl, album je vratio elektroniku u bend na velika vrata, ne samo kopirajući stare nego postavljajući nove produkcijske standarde. Zvučnu sliku na albumu “Scrambles, Anthems And Odysseys” karakteriziraju kako brojni drone zvuci, tako i sci-fi sintisajzeri, trap i razorni electro/rave ritmovi.

Za Sofa Surfers je sve počelo u jesen 1996. godine. Ogroman interes publike i međunarodne kritike priskrbio im je prvi singl Sofa Rockers. Ključnu ulogu u ranoj afirmaciji Sofa Surfersa imali su njihovi poznati sunarodnjaci Kruder & Dorfmeister koji su remix pjesme Sofa Rockers uvrstili na svoju poznatu kompilaciju “The K&D Sessions” priskrbivši im tako pažnju klupske scene. Ubrzo su objavili prvi album “Transit” koji je popratila europska turneja tijekom koje su potvrdili svoj status i stekli reputaciju iznimno zanimljivog live benda koji rado koristi audiovizualne medije tijekom svojih nastupa. Njihov sljedeći album“Cargo” predstavljao je osebujnu interpretaciju duba, industriala i avangarde, a zaradio je izvrsne kritike u međunarodnim medijima. Album “Encounters” iz 2002. godine bio je njihova reakcija protiv trenda neokonzervativizma koji je jačao u njihovoj rodnoj Austriji (Močvara tada dovodi Sofa Surfers po prvi puta u Zagreb gdje nastupaju u punom Pauku promovirajući “Encounters”).

Uslijedio je potom uobičajeni niz novih studijskih i remix albuma, od kojih je svakako najveće iznenađenje bio četvrti album nazvan “Sofa Surfers/Red” koji je ponudio ranije spomenuti zvučni preokret i kada su se gotovo u potpunosti odrekli kompjutora i efekata. Četvrti album za Sofa Surfers bio je novina i po tome što je nakon brojnih gostujućih vokala, album otpjevao samo jedan – Mani Obeya. Mani je nastavio raditi s bendom, a rezultat zajedničkog rada bio je vidljiv na albumima “Blindside” i “Superluminal”, koji su prethodili posljednjem albumu.

Na pragu 20. godišnjice postojanja, Sofa Surfers dolaze na novom vrhuncu karijere, predstavljaju novi hvaljeni album i zvuk u kojem su uvijek najbolji – plesnu elektronsku glazbu, kojom će svakako zagrijati hladni prosinac u Zagrebu.

Sav profit ostvaren prodajom ulaznica za ovaj koncert biti će doniran za pomoć izbjeglicama (Supported by a grant from the Open Society Initiative for Europe within the Open Society Foundations). Ulaznice u pretprodaji (40 KN) od 5.12. potražite na sljedećim lokacijama: Klub Močvara (Trnjanski nasip bb), Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13). Na dan događanja na blagajni kluba upad je 60 KN.

Be social

Komentari