Film

Kratka srijeda: Sedma umjetnost kroz ženske oči

Foto: blogs.kqed.org
Vrijeme čitanja: 2 minute

U duhu isteklog Vox Feminae festivala koji je ponudio platformu za predstavljanje ženskog filmskog stvaralaštva, u sklopu današnje Kratke srijede predstavit ćemo vam nekoliko kratkih, ali slatkih djela nastalih upravo od strane redateljica. Filmska industrija samo je jedan u nizu institucionaliziranih pogona koji je predvođen pripadnicima tzv. ‘jačeg spola’, o čemu svjedoči čak i prevlast muških imena među stranicama na kojima možete pronaći kratkometražne filmove dostupne za besplatno, online gledanje. Usprkos tome, domogli smo se nekolicine ‘kratkiša’ koji svaki na svoj način reprezentiraju svoju autoricu i izgrađuju fenomen ženskoga pisma. Vrijednost u pogledu feminističke ideologije nije razmatrana kao primarni kriterij (budući da ideologija nije uvjet umjetnosti) nego smo se potrudili izdvojiti niz filmova koji mogu biti poticajni ili jednostavno zabavni za vas kao gledatelje.

Bombshell – Erin Sanger

Kako prihvatiti da nisi ona djevojčica koja se obožava oblačiti u ružičaste haljine i izmjenjivati raznobojne bočice laka s djevojčicama iz susjedstva? Kako priznati mami da više uživaš gnjaviti svog starijeg brata i ugodnije se osjećaš u njegovim širokim, traper hlačama nego u hulahupkama koje ti se prilijepe uz kožu, svrbe te i smetaju? Coming of age uradak koji pomiče granice kako odrastaju dečkići, a kako curice redateljice Sanger koji je svojevremeno (2013.godine) pokorio New York First Run Film Festival, feel good je film koji ‘onim različitima’ nudi opciju da otkriju ‘one slične.’

Conventional – Karen Gillan

Potpuno autorsko djelo glumice i redateljice Karen Gillan sažeta je, ali precizna dijagnoza hladnoga svijeta industrije glamura i crvenih tepiha i načina na koji on tretira pripadnice ‘ljepšeg spola’ kad ih počinje nagrizati zub vremena. Izmještajući situaciju u žanrovski kontekst, Gillan postavlja pitanje što je pravi horor – surovi život ili lažna krv i iskarikirani vrisci s filmskoga platna.

Una Hora Por Favora – Jill Soloway 

Američka je komičarska scena sve više i više zastupljena ženskim humorističnim genijima na čelu kojih su zasigurno Tina Fey, Amy Poehler i Ellen DeGeneres. Jill Soloway neupitno je pripadnica te skupine, a u fokusu njezinog kratkometražnog ostvarenja iz 2011.godine je protagonistica – usamljena, sarkastična i opsjednuta pop kulturom u stilu slavne Liz Lemon kojoj će jedan dnevni radnik promijeniti ustajalu svakodnevicu. Iako, kao i Liz Lemon, Elissa ima svoje mane i kao lik i kao feministička figura, Una Hora Por Favora zabavan je slice of life jedne izgubljene individue.

Video_souvenir – Milena Rodams

Kroz oko kamere, djevojčica Olive suočiti će se s promjenama u svojoj obitelji čija će se idealna fasada urušiti upravo pred (doslovnom i metaforičnom) lećom sedme umjetnosti. Kroz dječju fokalizaciju i zanimljivu kombinaciju ideje pogleda kroz kameru i animacije, Rodams priča dirljivu, i na žalost toliko puta viđenu situaciju razrušena doma.

Captivus – Simonee Chichester

Kroz urbani mit od kojeg svaki muškarac strahuje, Chichester raspliće jedan ljubavni trokut koji je opterećen odnosima iz prošlosti i onima koji se tek trebaju razviti u budućnosti. Lepršavo i jednostavno, Chichester prikazuje kakve posljedice i težinu imaju novi počeci u našim životima i što oni sa sobom povlače ili možda još bitnije, koga.

Be social

Komentari