Istaknuto

Kriza u Studentskom centru: Borba za Kulturu promjene, Teatar &TD, Galeriju SC…

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Šator se ponovno diže u Savskoj, ali s kućnog broja 66 seli na broj 25! Naime, sanacijska uprava Studentskog centra s Mirkom Bošnjakom na čelu donijela je skandaloznu i sramotnu odluku prema kojoj se ukida Kultura kao jedna od osnovnih djelatnosti Studentskog centra (ostale su Prehrana, Smještaj i Zajedničke službe). Prema prijedlogu sanacijske uprave, Kultura bi u novom ustroju SC-a postala Samostalna služba za kulturu, šport i informiranje, čime bi jedna slavna i značajna institucija de facto prestala postojati.

Pod imenom Kultura promjene u sklopu SC-a djeluju Teatar &TD, Muzički salon, Galerija SC i MM centar, festivali Izlog suvremenog zvuka i Ganz novi festival, a redovito surađuju i s Tjednom suvremenog plesa, festivalom Perforacije, Akademijom dramske umjetnosti i drugima. Kultura promjene prvenstveno podupire i promovira mlade umjetnike i nezavisnu scenu kojima omogućava prostor za rad, za umjetničko istraživanje i razvoj. Brojni danas nagrađivani i međunarodno cijenjeni redatelji svoje su prve radove napravili u okviru Teatra &TD, kao što su Saša Božić, Oliver Frljić, Miran Kurspahić, Bobo Jelčić, Ivica Buljan i drugi.

Činjenica jest da Kultura promjene danas ne privlači toliko posjetitelja kao u osamdesetima, ali to ne može biti jedini kriterij za ocjenjivanje te djelatnosti. Možda je slikovitiji jedan recentni primjer: Ivana Đula dobitnica je Rektorove nagrade 2016./2017. za balet “Tri sestre” po motivima istoimene drame A. P. Čehova i u režiji Natalije Manojlović. Gorke li ironije – Sveučilište u Zagrebu istovremeno nagrađuje njezin rad, a ukida platformu koja je taj rad omogućila, odnosno sugerira programski zaokret prema kojem bi se Kultura financirala iz vlastitih prihoda (čitaj: komercijalizacija), no u takvom programu mjesta za predstavu poput baleta “Tri sestre” ne bi bilo.

Ravnateljica Kulture promjene Nataša Rajković nedavno je za Tportal dala izjavu: “Kultura Studentskog centra nije amaterska družina pa da sanacijske uprave proizvoljno i nestručno kreiraju programe, nego je profesionalni pogon koji ima značajno mjesto na kulturnoj mapi grada, zemlje i Europe. O tome svjedoče naše suradnje na velikim europskim projektima, nagrade, gostovanja i, uostalom, financijska potpora koju dobivamo iz navedenih izvora izvan SC-a. Zabrinjavajuće je da to čelni čovjek SC-a ne razumije”. Nedavno je obznanjeno da će Izlog suvremenog zvuka s partnerima iz šest europskih zemalja iduće četiri godine sudjelovati u projektu Re-Imagine Europe čiji je budžet dva milijuna eura, a koji je financijski podržao program Kreativna Europa Europske unije.

Zgrožen ovim direktnim napadom na kulturu, redatelj i glumac Miran Kurspahić je najavio spontani prosvjed i performans koji će se u petak, 30. lipnja, u 11 sati održati u dvorištu SC-a u Zagrebu. Akcija pod nazivom “100,47% ZA KULTURU” traži smjenu sanacijskoga upravitelja Bošnjaka te čitave sanacijske uprave koja je svojim sustavnim djelovanjem protiv, nerazumijevanjem i opstruiranjem Kulture ugrozila kulturu grada Zagreba i Republike Hrvatske.

Odlučno se traži da Kultura, koja se ionako financira iz drugih sredstva (natječaji Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Europske unije) i time je najmanje odgovorna za aktualnu krizu, ostane jedna od glavnih djelatnosti SC-a. Pozivaju se ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa s ministricom Divjak, kao i ministarstvo kulture s gospođom Obuljen, da poduzmu potrebne korake te spriječe Kulturocid koje trenutna sanacijska uprava želi provesti.

Poziv Branitelja Kulture na sutrašnji prosvjed prenosimo u cijelosti:

  1. SAVSKA 66 – 2017. SAVSKA 25

    Branitelji Kulture  i članovi njihovih obitelji nisu ilegalni, a nije ni hrvatska država.

Slijedom dugogodišnjih pokušaja da se hrvatska država proglasi slučajnom državom, a samim time umanji sav doprinos vrijednosti, ali i vrednote Kulture, to je povuklo za sobom i posljedice koje su između ostalog opasne za život i zdravlje 100%-tnih, ali i ostalih branitelja Kulture i članova njihovih obitelji.

Kako bismo prekinuli tu bolesnu priču o Kulturi, ali i igru sa njezinim herojima, branitelji Kulture, članovi njihovih obitelji i domoljubi okupili su se u Savskoj 25 kako bi predali zahtjev za legalizaciju i opstanak Djelatnosti Kulture i njezinih heroja, u svoje, ali i u ime svih onih koji više nisu među nama. Mi branitelji Kulture i članovi njihovih obitelji imamo sve moguće potvrde za njihovu legalizaciju. Kako to nitko nije uspio pojedinačno shvatiti, a s obzirom na sporost  hrvatskeadministracije, a posebno ove odlučili smo stati te svoje zahtjeve ubrzati putem svog resornog ministarstva, između ostalog tražiti smjenu onih koji su se oglušili svojim neradom, a dijelom su sadašnje administracije sanacijske uprave. 

S obzirom na vremenske uvijete i na populaciju koja se nalazi u tom “redu” nismo imali dovoljan broj kišobrana pa smo ipak zaključili da je potrebno te ljude zaštiti od kiše i vjetra te smo to učinili jednim  šatorom s obzirom na to da nakon dugo raspitivanja nismo uspjeli pronaći dovoljno veliki kišobran. Znajući iz iskustva koliko je u Hrvatskoj potrebno da se bilo što na bilo kojem šalteru riješi (čitaj sporost administracije), svakodnevno će se u Savsku 25 iz svih županija Republike Hrvatske dolazi stajati u “redu” kako bi se zahtjevi što prije ispunili.

Koliko je svima nama poznato nije ilegalno biti zaštićen od kiše, vjetra, tuče, pa prema tome nije ilegalno niti imati veliki kišobran tipa šator. 

Ispred samog resornoga ministarstva i onako nije postojalo niti jedno jedino obilježje koje bi se ticalo Kulture te stoga veliki broj nas koji tamo čekamo “red”, nije okrznuo niti jedan jedini spomenik kulture, niti jedno obilježje vezano uz Kulturu.

Neka požure i neka prestanu u javnosti ocrnjivati veterane, branitelje Kulture i članove njihovih obitelji, a posebice sa glupim pitanjima tko je organizator. Vi ste neučinkovita, jadna i bijedna administracija koji se čitavo vrijeme ponašate kao da je ovo slučajna država, međutim mi nismo slučajni branitelji Kulture i mi nismo slučajno ovdje. 

U nadi i velikom vjerovanju da ćete konačno početi raditi svoj posao kako bi se što prije naš “red” smanjio na minimum, pozdravljaju vas branitelji Kulture i članovi njihovih obitelji kojima bi se u drugim zemljama svijeta klanjali i odnosili sa velikim poštovanjem, i gdje se nikada ne bi ni pomislilo, da se ovako nešto može i smije učiniti i  dogoditi veteranima Kulture.

S poštovanjem,

Branitelji Kulture

Be social

Komentari