Vizart

Kultni performans na izložbi “Zagreb, volim te”

Foto: facebook.com/Radnička galerija
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: facebook.com/Radnička galerija
Foto: facebook.com/Radnička galerija

Tomislav Gotovac prije više od dva desetljeća izrazio je svoju ljubav prema glavnome gradu na nesvakidašnji način – bez odjeće ljubeći tlo zagrebačke Ilice. Ono što je običnom gledatelju moglo izgledati kao nepotrebni ekshibicionizam, zapravo je dio Gotovčeve “destrukcije građanskog ponašanja”. Za njegov performans sigurno ste već čuli, a od ovoga tjedna možete ga pogledati u okviru izložbe fotografija s mjesta kultnog događaja pod nazivom Zagreb, volim te. Gotovčeva izvedba Ležanje gol na asfaltu, ljubljenje asfalta… promatrana kroz objektiv fotografa Ivana Posavca bit će prikazana već na otvorenju u srijedu 5. lipnja u Radničkoj galeriji.

“U petak 13. studenoga 1981. godine, kada je Grički top oglasio zagrebačko podne, iz haustora Ilice 8 izišao je goli Tomislav Gotovac. Takav, posve izložen pogledima, stao je, raširio ruke i povikao, Zagreb, volim te. Na svome pohodu prema Trgu Republike, klečao je i lijegao na prljavi ilički asfalt, ljubio ga i izjavljivao ljubav svome gradu. Stigavši na Trg, bio je uhapšen.” Ovim riječima Leila Mehulić prigodno je najavila izložbu i prepričala sam performans u katalogu Radničke galerije.

Kako je doista izgledao poznati umjetnik u svom pohodu na rušenje društvenih normi tog podneva, najbolje će pokazati četrdesetak Posavčevih fotografija. Izložba u galeriji na Radničkoj cesti 22 bit će otvorena do 5. srpnja, od ponedjeljka do subote od 10 do 18 sati, kao i nedjeljom od 10 do 14.

Be social

Komentari