Vizart

Kulturno se uzdižite ovaj “Vikend u Muzeju”

Foto: Press/ MDC
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press/ MDC
Foto: Press/ MDC

Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja obilježit će 17. i 18. svibnja kulturna manifestacija Vikend u muzeju ’14. Manifestaciju još od 1980. godine organizira Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a ovogodišnja tema, koja će okupiti osamdesetak hrvatskih muzeja, glasi „Muzejske zbrike povezuju“. Cilj je predstaviti muzejske predmete kao poveznice različitih generacija i kultura. Uz besplatan ulaz na stalne izložbe i postave, muzeji pripremaju niz obrazovnih, glazbenih i književnih programa kako bi posjetitelje upoznali s kulturnom baštinom i svojom ulogom u njenom očuvanju.

Najmlađi posjetitelji moći će tradicionalno provesti noć u Arheološkom muzeju istražujući tajne stalnog postava. Veliku posjećenost očekuju i u Muzeju suvremene umjetnosti zbog bogate zbirke Benka Horvata, jednog od najstrastvenijih i najpoznatijih privatnih kolekcionara u Hrvatskoj, koja je dosada bila nedostupna javnosti. Zanimljiv postav nudi i Muzej policije u Zagrebu. Ljubitelji CSI-a i kriminalistike moći će vidjeti rijetke i zanimljive privatne kolekcije policijskog i vojnog znakovlja sa svih strana svijeta, kao i kolekcije policijskih kapa i uniformi, od kojih su mnoge svjedoci prošlih vremena. Povodom obilježavanja 170 godina turizma u Opatiji, u Muzeju turizma, bit će otvorena virtualna izložba kolekcionara turističke baštine na kojoj će biti izloženo 170 najatraktivnijih predmeta. Pomorski muzej u Dubrovniku pak nudi izložbu maketa povijesnih dubrovačkih brodova iz 16. i 17.st. – galijuna, karaka i trabakula.

Novost koja obogaćuje ovogodišnji program je akcija – Sakupljači pokažite svoje zbirke! Njome se želi potaknuti privatne kolekcionare da sebe i svoje zbirke iznimne kulturne, povijesne i umjetničke vrijednosti predstave brojnoj publici. Akciji se odazvalo dvadesetak muzeja koji izlažu predmete iz četrdesetak zbirki privatnih kolekcionara. Cjelokupni program manifestacije Vikend u muzeju dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Be social

Komentari