Film

Obitelj Soprano na mađarski način (“Lagodan život”, R. Lehtinen, M.Pöllä)

Lagodan život
Foto: Facebook.com/pg/aranyelet.hbo
Vrijeme čitanja: 3 minute

Svaki će pasionirani ljubitelj TV-serija kazati kako je „Zlatno doba televizije“ započelo kada se na malim ekranima pojavio pretili mafijaški boss iz New Jerseyja. Obitelj Soprano postavila je koncept kojeg do današnjeg dana kopira ili eufemizmom rečeno – slijedi gotovo svaka dramska serija- s obje strane Atlantika. To već i ptice na grani znaju.

To nije televizija, to je HBO

Slogan „To nije televizija, to je HBO”, najrazgovjetnije dočarava kakav je HBO imao utjecaj na američku, odnosno svjetsku televizijsku industriju. Snimiti seriju po HBO-ovim standardima znači tretirati gledatelje kao inteligentna bića koja od TV-serije očekuju puno više od tek trivijalne zabave. Stoga, snimanje tv serije po HBO-ovim kriterijima zahtijeva ljude obdarene briljantnim talentom i profesionalizmom koji su sposobni kreirati produkt ogrnut vizualnom i produkcijskom besprijekornošću, vrhunskom glumačkom postavom i kompleksnom pričom.

Prije nekoliko godina HBO je takve ljude odlučio potražiti u Istočnoj Europi, a zasad ih je pronašao u Češkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Osim što su češki, mađarski i rumunjski filmaši dobili nesvakidašnju mogućnost stvaranja u kreativnim uvjetima nedostupnim većini novčano i kapacitetno limitiranih kinematografija s prostora iščezle Željezne zavjese, taj se proboj na siromašnija TV tržišta pokazao kao vješt poslovni potez. Naime, lokalni su sadržaji, poput češkog Mamona ili rumunjskog Umbrea na lokalnim tržištima po pitanju gledanosti nadmašili i gigante poput Igre Prijestolja i Westworlda. Zaključak: Svi zadovoljni. Win-win.

Foto: https://www.facebook.com/pg/aranyelet.hbo/photos/?ref=page_internal
Foto: Facebook.com/aranyelet.hbo
Obitelj Soprano na mađarski način

Naši se susjedi Mađari mogu dičiti svojom serijom Lagodan Život (Aranyélet) koja uistinu zadovoljava HBO-ove, već spomenute visoke kreativne i produkcijske standarde. Smještena u suvremenu Budimpeštu, govori o imućnoj obitelji Miklosi koju raznolikim i krajnje sumnjivim aktivnostima i trikovima uzdržava pater familias Attila (Szabolcs Thuroczy). Kao i većini HBO-ovih antiheroja, dodatne mu probleme stvaraju ostali članovi obitelji: zanosna, ali promućurna supruga (Eszter Onodi), problematični  i buntovan sin (Renato Olasz) i pametna, ali zbunjena kći (Laura Dobrosi). Glavni bad guy je Attilin prijatelj iz mladosti i mafijaški boss (Zsolt Anger), a zaplet počinje kada se Attila odluči okrenuti poštenju – njihova idila tada najednom iščezne, a u toj novonastaloj situaciji svaki Miklosi ima vlastite ideje i planove.

Foto: https://www.facebook.com/pg/aranyelet.hbo/photos/?ref=page_internal
Foto: Facebook.com/aranyelet.hbo

Bazirana na istoimenom finskom formatu, Lagodan Život punokrvna je kriminalistička drama koja dočarava život i socijalno uređenje suvremene Mađarske koja se kao i druge tranzicijske, post-komunističke države pokušava nositi s pojavom sumnjivog tajkunizma,utjecajem globalizacije, nesrazmjerom između bogatih i siromašnih i ostalim boljkama svakodnevice poput kriminala, korupcije i nezaposlenosti. Međutim, glavna je priča univerzalna: Problemi koje tište povlaštenu srednju klasu, od obiteljskih nesuglasica do straha od gubitka statusa.

Foto: https://www.facebook.com/pg/aranyelet.hbo/photos/?ref=page_internal
Foto: Facebook.com/aranyelet.hbo

Riječ je o dobroj seriji, odrađenoj po svim „kriterijima struke“: cjelokupna je glumačka postava izvrsna u svojim ulogama, serija je vizualno savršena, no sadržajno pomalo šuplja. Iako je jezik i mjesto radnje svojevrsni novitet koji pridonosi originalnosti i egzotici same serije, činjenica je da se pojavila barem deset godina prekasno da bi se istakla. Na američkom tržištu vjerojatno bi prošla ispod radara.

HBO u Hrvatskoj?

Zasad ne, no hoće li je HBO uskoro pronaći na svojoj karti teško je predvidjeti. Hrvatski bi filmaši što je prije moguće trebali signalizirati i obznaniti svoju volju i interes jer teško je zamisliti da ljudima iz HBO-a za oko neće zapeti pregršt potencijalnih mjesta radnje, od otoka i obale do brda i urbanih sredina. Zbilja imamo štošta ponuditi, a ne manjka nam ni iskustva ni profesionalizma- u Počivali u miru i Novinama pokazali smo da se dobro snalazimo u svijetu kriminalističkih drama. Hrvatski noir se polako, ali nezaustavljivo diže iz pepela, samo je pitanje vremena kada će televizijski moćnici preko Bare odlučiti zagristi dio kolača.

Dakle, čekanje i  iščekivanje, nama gledateljima samo to preostaje.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari