novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Vizart

Le Sourire 1900.: Sretan Međunarodni dan sreće!

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: bnf.fr
Foto: bnf.fr

Nadamo se da uživate u današnjem danu, jer osim što je prvi dan proljeća, obilježava se i prvi Međunarodni dan sreće. Svjetskom danu zdravlja i Međunarodnom danu života konačno se pridružilo i obilježavanje dana koji slavi krajnji ideal kojemu svi težimo – danas se slavi sreća. Nije bitno zovemo li ju felicidad, bonheur ili happiness, na sreću se rijetko žalimo, nikad ju ne mrzimo i uvijek ju želimo. Secesijski Osmijeh francuskog ilustratora Julesa Grüna istoimenog časopisa iz 1900. godine oslikava samo jedan od brojnih mogućih doživljaja sreće.

Opća skupština Ujedinjenih naroda u lipnju prošle godine proglasila je 20. ožujka Međunarodnim danom sreće. Članovi skupštine došli su do zaključka da je potraga za srećom i njezino ostvaranje glavni cilj svakog čovjeka. Siromaštvo, glad, nezaposlenost i bolest sprječavaju velik postotak stanovnika Zemlje da se približi ovom cilju, stoga bismo se na ovaj dan trebali sjetiti i onih koji su u deficitu kada je sreća u pitanju, te se utilitaristički zapitati što mi možemo učiniti da povećamo sreću u svijetu?

Foto: klimt.com
Foto: klimt.com

Kao glavni pokretač i cilj čovjeka, sreća i njena nedostižnost česta su tema slikara, fotografa i umjetnika. Za mene je sreća… Čini se da je za svakoga sreća nešto drugo – no, većina se ipak vodi za onom sreća je stvarna samo kada se s nekim dijeli. Za Gustava Klimta sreća je zasigurno neka Art Nouveau dama, a za vas? Klimtov Beethovenov friz simbolizira stalnu potragu za srećom u svijetu punom patnje. Žena, sreća i vjetar kratko traju, navodno je izjavio Buddha, stoga iskoristite današnji dan i proslavite sreću ili barem krenite u potragu za njom.

Foto: bnf.fr
Foto: bnf.fr
Be social

Komentari