novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Lista božićnih pjesama The Killersa – od najlošije do najbolje

Foto: nme.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/ The Killers
Foto: facebook.com/ The Killers

Božićne su pjesme The Killersa u proteklih devet godine postale blagdanskom tradicijom u rangu s našim sarmama i francuskim salatama. Ove su godine izdali jednu od najboljih dosad, Joel, The Lump of Coal. Zanima vas koji od spomenutih napjeva imaju onu pravu, istinsku božićnu snagu, a koji tek podsjećaju na otrcane božićne purice? Slijedi lista božićnih pjesama The Killersa, poredana od najlošije do najbolje pjesme.

9. Christmas In LA (2013.)

Prošlogodišnji se pokušaj istaknuo po The Killersovoj vještini privlačenja velikih zvijezda. Naime, u spotu su glumili Owen Wilson i Harry Dean Stanton, a cijela priča počinje upravo njihovim dijalogom. Sama je pjesma, countryjevski obojena balada, daleko manje zanimljiva. Da u njoj ne čujete Brandonov jedinstven vokal, vrlo biste je lako čuvši na radiju opisali kao još jednu mainstream pjesmu Gartha Brooksa.

8. Joseph, Better You Than Me (2008.)

Ovoga su puta Killersi odabrali melankoličan glazbeni prizvuk, a glamur su upakirali u suradnju s osebujnim Eltonom Johnom i Neilom Tennantom iz Pet Shop Boysa. Opisujući svu težinu koju na svojim leđima nosi Spasiteljev otac, Joseph, Better You Than Me vrlo je zanimljiva i dosad najambicioznija božićna pjesma. No, čak i s doista zvjezdanim pojačanjem, pjesma ostavlja preozbiljan dojam da bi mogla zasjati u moru sličnih pjesama.

7. Happy Birthday Guadalupe! (2009.)

Jeste li se ikada zapitali kakav bi bio Božić bez zime, leda i snijega, ali s malo meksičkoga začina? Nismo ni mi, ali Killersi jesu ili barem ostavljaju takav dojam zbog suradnje s Mariachi El Bronxima na Happy Birthday Guadalupe!. Ovaj eksperiment zvuči vrlo svježe i zabavno, ali osim tek rijetkog zveckanja riječi „Christmas“, baš ništa drugo ne odaje dojam da se radi o božićnoj pjesmi.

6. A Great Big Sled (2006.)

Slavljenički se poklon vegaške družine, A Great Big Sled, u božićne pjesme može svrstati isključivo zbog teksta jer se melodijski nimalo ne razlikuje od ostatka Killersova opusa. U početku zvuči otprilike kao Sam’s Town s, nazovimo to, uzvišenim refrenom koji se postepeno pretvara u When We Were Young s ubačenim aluzijama na snjegoviće.

5. Don’t Shoot Me Santa (2007.)

Brandon i ekipa su se 2007. godine u potpunosti prepustili duhu Božićne euforije. Duet s glumcem Ryanom Pardyjem, koji se pojavljuje u ulozi Djeda božićnjaka, potpuno je veselo, djelomično izgovoreno ludiranje koje istovremeno podsjeća na slavljeničkog Elvisa, ali i karikaturu Rocky Horror Picture Showa. Naravno, ovo nije pjesma u rangu Mr. Brightside, ali je baš onakva kakvom božićna pjesma treba biti.

4. I Feel It In My Bones (2012.)

U ovoj se pjesmi još jednom u ulozi Djeda božićnjaka, a ponovno u božićnoj varijanti The Killersa, pojavljuje Ryan Pardey. Njome, konačno, Killersi nedvojbeno osvajaju sve obožavatelje. Pjesma je to koja evocira ekstravagantnost osamdesetih u kombinaciji sa zloglasnim postupcima Djeda božićnjaka. Stavimo li na stranu blagdanski prilagođen tekst, I Feel It In My Bones pjesma je koja sama po sebi ima nezanemarivu kvalitetu.

3. The Cowboy’s Christmas Ball (2011.)

Ova je pjesma svoje stihove posudila od pjesme Johna Lomaxa iz 1890., a zvuči kao prava starinska veselica. Prikladan country dodatak pjesmi koja je popraćena westernskim spotom čini je ključem dobroga raspoloženja, a da pritom The Cowboy’s Christmas Ball nimalo ne gubi na kvaliteti, čak dapače. Ako ništa drugo, doista vrijedi čuti Brandona Flowersa kao razjarenog farmera!

2. Boots (2010.)

Premda su Killersi bili na pauzi 2010. kada su izbacili Boots, nisu željeli dopustiti da im takvo što uništi rutinu posluživanja blagdanske glazbene poslastice u blagdansko, Božićno vrijeme. A poslužili su ovoga puta i te kakvu poslasticu! Mada nisu najs(p)retnije riješili melodiju melankoličnoga dijela, toplina i aludiranje na It’s a Wonderful Life ono su što ovu pjesmu čini jednom od najboljih.

1. Joel, The Lump Of Coal (2014.)

I evo nas u 2014. i još jednom sezonskom izletu The Killersa na kojemu ovoga puta gostuje Jimmy Kimmel, američki talk-show voditelj. „How about a very YOLO Christmas?“ „How about a song where the players are gonna play play play and the haters are gonna hate hate hate?“ neke su od ideja kojima je Kimmel pripomogao stvaranju ovoga hita. One su se, donekle, odrazile na Joela, personificirani grumen ugljena. A Frosty the Snowman 20. stoljeća, Joel, The Lump Of Coal svojom pravom mjerom slatkoće, blesavosti i osjećaja topline zasluženo odnosi pobjedničku titulu!

Lista je preuzeta s portala glazbenog časopisa NME, a ako vam se sviđaju liste, možete pročitati onu o albumima Pips, Chips & Videoclips.

Be social

Komentari