Film

London Critic's Circle nagrade: Mr.Turner i Under the Skin dobili svojih 5 minuta slave

FOTO: facebook.com/mr.turner
Vrijeme čitanja: 2 minute
FOTO: facebook.com/mr.turner
FOTO: facebook.com/mr.turner

Nakon što je američka kritika rekla svoje, ovih se dana oglasio London Critic’s Circle i podijelio svoje nagrade. Po pitanju pobjednika nema mnogo iznenađenja: u konkurenciji s Birdmanom, The Grand Budapest Hotelom, Idom, Leviathanom, Nightcrawlerom, Mr.Turnerom, The Theory of Everything, Under the Skin i Whiplashom, Boyhood je ugrabio još jednu nagradu za film godine. Ništa više iznenađenja nema ni po pitanju nagrađenih glumaca – Micheal Keaton sa sobom je odnio (uz sve već dosad dobivene) nagradu londonske kritike za glumca godine (s time da mu je u ovom slučaju zasluženo konkurencija bio i Jake Gyllenhaal), a glumicom godine prozvana je Juliane Moore za svoju ulogu Alice kojoj je ovo još jedna stepenica bliže da konačno osvoji Oscara. Ono što je pomalo komično da se glumica djelomično i natjecala sama sa sobom gdje je pitanje bilo hoće li dobiti nagradu za film Still Alice ili Maps to the Stars.

Ponovno odnoseći Idi nagradu pred nosom, najboljim stranim filmom pokazao se ruski Leviathans kojim su se u kategoriji još našli i Norte, The End of History, Two Days, One Night i Winter Sleep. Budući da je riječ o britanskim nagradama, logično je stavljen naglasak na nacionalne filmove pa su tako filmovi Under the Skin koji je dobio nagradu za najbolji “domaći” film godine (pobijedivši pritom i The Imitation Game i The Theory of Everything!) te Mr.Turner čiji je Timothy Spall dobio nagradu za najboljeg britanskog glumca, konačno dobili medijski prostor i pažnju kritike i publike koja ih je dosad zaobilazila.

Kao što nisu iznenadili izbori pobjednika po pitanju glavnih glumaca tako ne iznenađuju ni oni za sporedne: nagrade su odnijeli J.K.Simmons (Whiplash) i Patricia Arquette (Boyhood). S obzirom na nezaustavljivu Juliane Moore, Rosamund Pike dosad nije imala prilike zasjati – sva sreća, Rosamund je britanka pa je tako dobila nagradu za najbolju britansku glumicu godine i to za filmove Gone Girl i What We Did On Our Holiday. 

Linklatera ponovno nitko nije spriječio da se pokaže redateljem godine ali u scenaristici ga je nadmašio Anderson koji je nagradu za najbolji scenarij godine dobio za svoj “grand hotel”. Budući da je riječ o britanskim nagradama, ne čudi da su priliku da se suprostave Linklateru dobili Mike Leigh (Mr.Turner) i Jonathan Glazer (Under the Skin).

Još jedne u nizu podijeljenih nagrada ove sezone govore u prilog našim očekivanjima što će se dogoditi na Oscarima 22.veljače – iznenađenjima gotovo više nema mjesta. Može se samo reći: Patience, please.

Be social

Komentari