Film

“LP film Buldožer: Pljuni istini u oči” i Marko Brecelj u Art-kinu

Foto: Art-kino press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Glazbeni dokumentarac LP film Buldožer: Pljuni istini u oči redateljice Varje Močnik dočarava šokantnost i otkačenost kojom su članovi sastava Buldožer stupili na jugoslavensku scenu svojim albumom prvijencem. Premijera filma je u riječkom Art-kinu 15. veljače u 20 sati uz redateljicu, frontmena sastava Marka Brecelja, scenarista Igora Bašina i producenticu Vivu Viđenović.

Prije 43 godine izašao je album slovenskog sastava Buldožer pod nazivom „Pljuni istini u oči“ i promijenio tadašnje poimanje glazbe. Riječ je o albumu koji je ismijao malograđanski život, šokirao javnost i tadašnja poimanja umjetničke vrijednosti, a sve uz sasvim dovoljnu dozu ironije i sarkazma.

Redateljica Varja Močnik u potrazi je za iskrenošću kakvu je osjetila kad je prvi put kročila u kino dvoranu pa se odlučila za dokumentarac o sastavu koji je istinu podigao na sasvim drugi nivo: LP Film Buldožer – Pljuni istini u oči. Na zanimljive je načine riješila problem nedostatka arhivske građe (jedini je sačuvani nastup onaj u Opatiji 1975. godine) te svojim pristupom dočarala otkačenost i ekscentričnost ovih rock simbola.

 

Marko Brecelj, tekstopisac i vokal Buldožera, umjetnik, kantautor i performer, ostaje u Art-kinu još jedan dan pa u petak u 18 sati on preuzima ulogu predavača o mekom terorizmu uz pratnju živih komentara i projekciju video dokumenata akcija Društva prijatelja umjerenog napretka od 99-e do danas, dok u 20 sati slijedi i „Premijerni paket“ u kojem stižu dva filma u Breceljovoj režiji – Obredno darivanje i Brojanje u jesen – uz „poklon predrazvodni bračni minimalistički mjuzikl Stereo drama”.

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba, dok je cijena redovne ulaznice 20,00 kuna. Svoje mjesto možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051/323 261) srijedom od 9 do 20 sati, ostale dane od 16 do 20 sati.

Be social

Komentari