Knjige

Trend u porastu: Mile Kekin predstavio pjesmoslikovnicu „Mala”

Ilustracija: Tomislav Torjanac
Vrijeme čitanja: 3 minute

U posljednje vrijeme svjedočimo sve većem trendu domaćih “poznatih osoba” iz svijeta kulture, koje se upuštaju u kreiranje literature za najmlađe. Je li ta želja iskrena ili se mnogi odlučuju za taj korak zbog prilike za zaradu nećemo nikad zaista saznati, no to zapravo nije ni toliko važno, ako je riječ o dobrom proizvodu.

Glavnu riječ ipak imaju roditelji koji odlučuju je li sadržaj primjeren i dovoljno kvalitetan da se na njegovim temeljima gradi osobnost i biće najvažnijih malih aktera njihovog života.

I dok smo do sada mogli čitati slikovnice i priče Danijele Martinović i Slavka Sobina, mnogi možda ne znaju da su se u tu avanturu uputile i Karmela Vukov Colić, Jelena Radan, Shorty, Vojko V, Anđa Marić, Vjekoslava Huljić i Jelena Veljača. O kvaliteti sadržaja zasad još ne možemo govoriti jer nismo proučili radnju i izvedbu njihovih ideja, no naša kolegica Nika Pulig radi na tome.

Od danas još jedno ime s glazbene scene stvara sadržaj za osnovnoškolce i njihove roditelje. Vijest je došla sasvim neočekivano, a Mile Kekin jučer je predstavio slikovnicu popraćenu pjesmom. Stigla je „Mala”, ona koja vrti cijeli svijet oko malog prsta, pardon, kažiprsta.

Frontmen našeg velikog punk-rock benda Hladno pivo, koji je trenutno uzeo dulju pauzu od koncertnih aktivnosti i autorskog stvaranja, posvetio je novu pjesmu i slikovnicu „Mala” svojoj desetogodišnjoj kćerki, koja je, kako će vam i pjesma reći, „neobično nepraktična i samo sebi slična”.

Savršeno je lažno i dosadno

O poruci „Male” i time što se nada da će pjesma i slikovnica postići, Mile Kekin kaže:

Često pjevam o onima koji nikad neće imati mira jer su rođeni van okvira, da se malčice samocitiram. Volio bih da ova pjesma, bilo kroz slikovnicu, bilo kroz stihove dopre do klinki i klinaca, koji su danas, puno više nego u moje vrijeme „Pipi Duge Čarape”, kroz društvene mreže, aplikacije i filtere ljepote izložene pritisku da moraju u svakom trenutku izgledati savršeno.

S druge strane volio bih da „Mala” dođe i do svih klinaca kojima se stalno govori kako da se oblače, šišaju, izgledaju, i kako da budu primjereni i u skladu s konvencijama koje su često same sebi smisao. Ona je također i poziv da se zbog okvira koji ih žuljaju ne krate i sužavaju kako bi ispunila tuđa očekivanja. Mislim da se tema tiče svih nas, ne samo djece”, i dodaje zaključak: „Ako bih baš morao poruku pjesme sažeti u jednu rečenicu ona bi glasila: Savršenost je, ne samo lažna, nego i dosadna.

Režiju za video pjesme „Mala” i montažu za pjesmu radio je Tomislav Fiket, i to po ilustracijama za koje je zaslužan Tomislav Torjanac, autor remek-dijela „Kako živi Antuntun” i „Grga Čvarak”.

Ova je pjesma ujedno i najavni singl nadolazećeg Kekinovog novog samostalnog albuma, čiji naziv za sada nije otkrio, a pjesmu, kao i cijeli album, producirao je Mark Mrakovčić.

Zanimljivi kutak

Naš veliki pjesnik i glazbenik Arsen Dedić objavio je zbirku dječjih pjesama pod nazivom „Dječje oči”, koja dolazi uz popratni CD. Iako se danas smatra kontroverznom osobom upitnog ponašanja, knjigu za djecu napisao je i nekadašnji voditelj Siniša Cmrk. Bivša premijerka Jadranka Kosor je kroz edukativni pristup napisala svojevrsni priručnik o dobrom ponašanju pod nazivom „Dobar dan, kako ste?”. Kroz priče o obitelji Pepić željela je potaknuti dječje razmišljanje o tome kako je lijepo biti pristojan i pažljiv prema nekome.

Najdraža saborska gotičarka, Mirela Holy, je pak napisala prvi fantasy roman za mlade „Kraljevstvo Onkraja” o odrastanju i prihvaćanju sebe, a autorica je i ekoslikovnice iz serijala pod nazivom „Car Edgar: održivo gospodarenje otpadom”, nastalog zahvaljujući projektu crikveničke knjižnice, s glavnim likom  knjižničnim mačkom Edgarom. To moram pročitati!Slikovnica „Mala” dostupan je u Menartovom web shopu, a pjesmu možete poslušati i na digitalnim servisima.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari