Vizart

Marija Lovrić za Sketchbook Station: Simbioza čovjeka i tehnologije

Foto: Marija Lovrić
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nakon Švicarske, Velike Britanije i Švedske, umjetnička mapa Sketchbook Station u organizaciji udruge Prizma nakratko se vraća u Hrvatsku u ruke umjetnice Marije Lovrić koja nas svojim radom vodi u zanimljiv svijet propitivanja uloge tehnologije u životu suvremenog čovjeka.

Marija Lovrić rođena je 1986. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala 2012. godine na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u klasi Ines Krasić. Izlagala je na tri samostalne i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih izdvaja XI. trijenale hrvatskog kiparstva u Zagrebu, Transform Pandora’s box u Solunu i Graphic Triennal u Skopju. Živi i radi u Velikoj Gorici.

Foto: Marija Lovrić

Inspirirana glazbom, filmovima i ljudima koji je okružuju, Marija Lovrić stvara u različitim tehnikama, a trenutno je posvećena mediju crteža. Kombinirajući različite tehnike poput kolaža, markera, rapidografa, olovke i akrila, umjetnica postiže zanimljive rezultate, a tijekom samog rada dolazi do novih ideja. Zaintrigirana procesom socijalizacije i društvenih odnosa, te enormnog razvoja tehnologije i njezinog utjecaja na ljudski život, posebice u polju razvoja mogućnosti komunikacije, Marija stvara radove koji prezentiraju njezine misli, probleme i situacije, moguća rješenja i uzroke, kao i međuljudske odnose.

Okidač stvaralačkog procesa kod Marije Lovrić svijet je koji ju okružuje. To može biti pročitani tekst, riječi pjesme ili unutarnja potreba za stvaranjem. Svaki događaj, bilo pozitivan bilo negativan, svojevrsna je nadogradnja samog sebe i vlastitog svijeta ideja, te korak dalje prema širenju obzorja i prepoznavanja novih mogućnosti. Samom radu prethodi detaljno razrađena ideja koja je tijekom procesa podložna promjenama, što ponekad dovodi do neočekivanih rezultata. Svaki Marijin rad posjeduje vlastitu priču, a povezuje ih prepoznatljiv autoričin rukopis, te namjera da radom zaintrigira promatrača.

Foto: Marija Lovrić

Percipirajući umjetnost kao medij koji komunicira univerzalnim jezikom i omogućuje pojedincima da usmjere svoje emocije u kreativni proces, Marija Lovrić ističe kako je svaki čovjek rođen s potrebom da nešto stvara. U tom procesu bismo se trebali ugledati na djecu koja bez ikakvih barijera plešu, pjevaju, igraju se i izražavaju na krajnje iskren način iskazujući tako svoju pravu prirodu. Kako odrastamo postavljamo si barijere, gušimo dijete u sebi, potiskujemo probleme i ne dopuštamo sami sebi kreativnost i slobodu. Marija Lovrić svojim djelovanjem i promišljanjem ukazuje kako se upravo kroz kreativnost možemo slobodnije i direktnije izraziti, kako je kreativnošću moguće smanjiti, a ponekad i riješiti probleme, kristalizirati misli i realizirati ideje. Promišljanje i djelovanje izvan samonametnutih granica i očekivanja može rezultirati velikim pozitivnim promjenama u životu pojedinca.

Foto: Marija Lovrić

U svom radu za Sketchbook Station umjetničku mapu Marija Lovrić nastavlja propitivati učinke međuzavisnog djelovanja čovjeka i tehnologije. Uzevši ključne elemente čovjekova tijela i korpusa kompjutera – srce i matičnu ploču – umjetnica gradi crtež isprepleten nizom detaljistički prikazanih spojnica, odnosno sastavnih dijelova sustava koji bi trebali omogućiti funkcioniranje i protok energije. Rad ukazuje na različitost, ali i istovremenu prožetost prirodnog i umjetno stvorenog u našim životima. Dvije posve različite vrste energije u zajedničkom djelovanju mogu rezultirati kaosom i konfuzijom. Naime, ljudsko biće u komunikaciji s drugim ljudskim bićem svjesno ili nesvjesno širi svoju energiju, te postaje pošiljatelj i recipijent energetskog koda koji je razmijenjen između osoba. Kada čovjek svoju kreativnu energiju usmjeri u stvaranje elektroničkih naprava, on potiče njezino širenje u novom modificiranom obliku. Simbioza čovjeka i tehnologije, te sve veća ljudska ovisnost o napravama koje je stvorio udaljava nas od prirodnog okruženja i urođenih receptora svijeta oko nas. Uzimajući tehnološke naprave kao glavni oslonac u životu čovjek otupljuje i počinje sve više nalikovati strojevima koje je stvorio, a pritom potiskuje svoju urođenu prirodu i instinkte djelovanja.

Foto: Marija Lovrić

Bizarnim spojem nespojivog Marija Lovrić ukazuje na probleme koji se vrlo tiho i neprimjetno odvijaju u našim životima. Kako bismo se oduprli ovom rastućem problemu potrebno je osvijestiti situaciju i usmjeriti se na djelovanje koje je u skladu s našom urođenom prirodom.

U duhu teme koju je obradila Marija Lovrić pitamo vas koliko ste ovisni o današnjoj tehnologiji? Mislite li da će nas u budućnosti zamijeniti roboti i umjetna inteligencija ili ćemo osvijestiti vrijednosti svijeta u kojem živimo?

Više o radu Marije Lovrić možete saznati na njezinoj web stranici.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

Be social

Komentari