novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Međunarodni dan animacije u 18. izdanju dolazi u Zagreb, Varaždin i Šibenik

'Neobična kupka gospodina Otmara'
Vrijeme čitanja: 3 minute

U pedesetak država diljem svijeta 28. listopada obilježava se Međunarodni dan animacije, u čast prve projekcije animiranog filma u kinu u Parizu. Pokrenulo ga je 2002. Međunarodno udruženje za animirani film – ASIFA, a u Hrvatskoj ga otad obilježava i hrvatski ogranak ASIFA-e, svake godine prikazujući sve prijavljene animirane filmove nastale u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji od prethodnog izdanja Dana.

ASIFA Hrvatske ove godine priređuje 18. Međunarodni dan animacije, manifestaciju koja će u tri grada – Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku – publici ponuditi projekcije domaćih filmova i razgovore s njihovim autorima, pitching forum, radionice i izložbu, a prikazat će i zanimljiv izbor japanskih “kratkiša”.

‘Izvan sebe’

Sve počinje u zagrebačkom kinu Tuškanac 25. listopada, gdje će se u tri dana, u večernjim satima, prikazivati recentni hrvatski kratki animirani filmovi, u nekoliko blokova i tri natjecateljske kategorije. Članovi ovogodišnjeg stručnog žirija su prošlogodišnji nagrađeni autori Petra Zlonoga, Jelena Oroz i Andrej Rehak.

Studentski film

U kategoriji studentskog filma nalaze se naslovi Odrasti u malo drvo Noemi Ribić, Osmijeh Mateje Kovač, I’m not feeling very well Sunčane Brkulj, Izvan sebe Stelle Hartman, Zagubljena sjećanja Ivane Radić i mnogi drugi.

Profesionalni filmovi

Profesionalni filmovi koji će biti prikazani su, između ostalih, Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, Neobična kupka gospodina Otmara Nike Radasa, Motivi Danijela Žeželja i Albatros Nenada Jankovića.

Dječji filmovi

Od dječjih filmova, u konkurenciji su Balada o frulici i ogrlici Martina Babića, Florigami Ive Ćirić, Profesor Baltazar – Augustova treća sreća Borisa Kolara i drugi. Cijeli popis filmova u konkurenciji možete pogledati ovdje.

Subota je rezervirana za ASIFA Pitching Forum, program posvećen poticanju razvoja kratkog animiranog filma. U pitching dijelu foruma, pet finalista prezentirat će svoje projekte u razvoju pred stručnim timom i publikom, a prezentacijama će prethoditi trening pitchinga. U speed dating dijelu foruma, svaki će finalist imati priliku podrobnije predstaviti sebe i projekt – u kratkom razgovoru „jedan na jedan“ – svakome od stručnjaka pojedinačno, a u cilju primanja još izravnije povratne informacije i osobnijeg savjetovanja. Članovi tima stručnjaka su Martina Meštrović, Daniel Šuljić i Matija Pisačić, a moderator foruma bit će Draško Ivezić.

Taksimetar i osrednje psihoze

Dio programa Dana animacije posvećen je najmanjima. Animatorica Petra Balekić održat će u nedjelju 27. listopada radionicu animacije Moj čud(es)ni ljubimac, za koju se sva zainteresirana djeca mogu prijaviti ovdje, a prikazat će se i Čudesna šuma – prvi dugometražni animirani film nastao u bivšoj Jugoslaviji – kao homage njegovu nedavno preminulom autoru Milanu Blažekoviću.

U foajeu kina Tuškanac posjetitelje očekuje izložba posvećena Borisu Kolaru (1933.), hrvatskom animatoru, redatelju, scenaristu, karikaturistu, illustratoru i scenografu. Posredstvom nekoliko odabranih radova i projekcije filmova, izložba prezentira značaj jednog od naših velikana animiranog filma, koji je zajedno sa svojim kolegama otkrivao nove puteve u animaciji i postavio fundamentalnu vrijednost buduće Zagrebačke škole crtanog filma.

Varaždin i Šibenik

U Varaždinu se međunarodni dan animacije, u organizaciji festivala VAFI&RAFI, obilježava 27. listopada u kinu Gaj. Posjetitelje tamo očekuju projekcije dječjih animiranih filmova – predstavljanje produkcije VANIME i filmova s 15 ljetnih filmskih radionica, te projekcija kratkih filmova za djecu pod nazivom The Best of RAFI.

A u Šibeniku, 28. listopada u Gradskoj knjižnici, u organizaciji udruge Supertoon, prikazat će se u sklopu razmjene filmova kroz svjetsku organizaciju ASIFA izbor iz bogate produkcije japanskih kratkih animiranih filmova za odrasle.

Ulaz je besplatan na sva događanja, a sve detalje programa možete pronaći na ovoj poveznici.

18. Međunarodni dan animacije podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Grad Zagreb, a izvodi se u partnerstvu s kinom Tuškanac i Hrvatskim filmskim savezom.

Be social

Komentari