Istaknuto

Glumci, glazbenici i umjetnici u #usudise kampanji – mentalno zdravlje je važno

Vrijeme čitanja: 2 minute

Nije uvijek lako razumjeti prijatelje, voljene osobe, kolege na poslu ili nepoznate osobe koje se suočavaju s teškoćama mentalnog zdravlja. Rečenice poput: “Ponekad se osjećam kao stvar, broj o kojem oni raspravljaju nakon vizite. Postalo mi je nenormalno živjeti normalno” trgnu nas na trenutak, ali što ćemo onda s njima?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja vezana uz mentalno zdravlje potražite na 2. Zagreb MentalFestu koji će se održati 24. svibnja na Strossmayerovom trgu i 25. svibnja u Školi narodnog zdravlja „Andrija Šampar“. Slogan ovogodišnjeg Zagreb MentalFesta #USUDISE nastao je iz potrebe da se dijalogom u javnom prostoru osvijesti destigmatizacija osoba koje se suočavaju s psihosocijalnim teškoćama. Slogan #usudise je zapravo i poziv svim građanima da prvoga dana festivala od 17 sati na zelenim klupama Strossmayerovog trga mogu razgovarati o svojim teškoćama s uglednim psihijatrima i psiholozima. Usudite se potražiti pomoć! 

Adrian Pezdirc

Kulturni program

Nakon ugodnog razgovora posjetitelje očekuju i brojne druge zanimljivosti – izložbe likovnih umjetnika te čitanja poezije i proze pisaca.

U bloku Tko je ovdje lud? održat će se svojevrsni poetsko-prozni dvoboj autora koji u svojim djelima provlače problematiku mentalnog zdravlja: Sanja Baković, Drago Glamuzina, Kristian Novak, Natalija Mihelin, Livija Reškovac i Milko Valent te članova Ludruge koji pišu poeziju iz osobnog iskustva

Program prvog dana ZagrebMental Festa nastavlja u odličnoj amosferi sa stand-up komičarima iz Sudija smijeha, a završava live svirkom na Strossmayerovom trgu, gdje će nastupiti Muzika za dobar đir, Tesa Litvan, Ivan Čuić, Matija Dedić, Ivana Starčević, Vanda Winter, Ivan Đuričić, Ivana Kindl, Mate Matišić, Vid Hribar i Nina Bajsić, Sara Renar te Jeboton.

Sara Renar

Cjelokupni program vodi naša mlada glumačka zvijezda ZKM-a Adrian Pezdirc i suosnivač inicijative BoliMe.

Kampanju #usudise podržali su: Jelena Miholjević, Vili Matula, Adrian Pezdirc, Doris Šarić Kukuljica. Ivana Kindl, Dado Ćosić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Barbara Nola, Ana Maras Harmander, Judita Franković i Amanda Prenkaj.

Urša Raukar

Udružimo snage i učinimo svakodnevnicu ljepšom i boljom  svima koji imaju teškoće s mentalnim zdravljem. Možda si to danas ti, sutra tvoja majka, sestra, dečko… Nitko ne zna što nam sutra donosi i zato – poručimo im da nisu sami, zagrlimo ih i popričajmo s njima jer kako kaže Mate Matišić – „Tko danas nema psihičkih problema, taj nije normalan“. Budimo l(j)udi, usudi se doći na 2. Zagreb MentalFest.

Be social

Komentari