Glazba

MIMO predstavlja: Fjodor i The Marshmallow Notebooks u Muzeju suvremene umjetnosti

Vrijeme čitanja: 2 minute
mimo
Foto: facebook.com/MIMO

Svi već znaju da se u Muzeju suvremene umjetnosti ne održavaju samo izložbe. Prostor uz Aveniju Dubrovnik je ovog puta rezerviran za nastupe dva odlična izvođača s naše domaće scene. Uz izravan prijenos na 1. programu Hrvatskog radija, projekt MIMO i u drugoj sezoni nastavlja s promocijom originalne hrvatske glazbe. U nedjelju, 1. ožujka s početkom u 20:00 sati, MIMO (Medijski Inventar Muzičkih Originala) će u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti ugostiti glazbenike iz Zagreba, psihodelični space/noiz bend Fjodor te indie-pop kantautora Matiju Habijanca poznatog kao The Marshmallow Notebooks. Upad je 20 kuna, od čega je 75% namijenjeno izvođačima, a 25% za organizaciju budućih koncerata.

Fjodor, pshihodelični/space/noiz bend iz Zagreba čija je glazba nastala pod utjecajem različitih glazbenih žanrova kao što su krautrock, jazz, noise, space, elektronika, metal, balkanska i orijentalna te suvremena i klasična glazba, osnovan je 2006. godine kao trio. Samostalno su izdali dva albuma: “I” (2008.) i “Riding through the Black Hole” (2011.), ni ne pokušavajući pronaći izdavača. Njihovo prvo službeno izdanje pod okriljem grčkog izdavača Cosmic Eye Records izdano je u rujnu 2013. u suradnji s Dušanom Žicom na klavijaturama. “St. Anthony’s Fire” može se nazvati konceptualnim albumom u obliku jedne 45-minutne pjesme koja je utjelovljenje čistog instrumentalnog progressive rocka pomiješanog sa psihodeličnim rifovima i space synthom. Tijekom godina, bend je odradio nekoliko europskih i balkanskih turneja te dijelio pozornicu s bendovim poput Zechs Marquise, Dukatalon, Belgrade Noiz Society i Oresund Space Collective. Za Fjodor kažu da zvuče kao rani Pink Floydi na steroidima, a trenutnu postavu benda čine Ivan Beuc na gitari, Aljoša Reljić na bubnjevima i Mirko Golubić na basu.

The Marshmallow Notebooks je Matija Habijanec, osebujni krapinski kantautor sa zagrebačkom adresom koji već više od 18 godina stvara indie-pop/folk glazbu. Kao DIY glazbenik, nikada nije imao diskografa već djeluje pod vlastitom improviziranom izdavačkom kućom Noisy Night Records. Nakon što je pod starim imenom Marshmallow u kućnim uvjetima snimio više od deset, a manje od petnaest albuma (nije siguran), pod novim je imenom, The Marshmallow Notebooks, snimio tek hvaljeni istoimeni album koji se prvo pojavio na internetu kao besplatni download, pa na mnogim godišnjim listama najboljih albuma u regiji, a potom i na vinilu koji je za već spomenuti Noisy Night izašao prije nešto manje od godinu dana. Budući da Habijanec surađuje i nastupa s mnogobrojnim glazbenicima koji su nerijetko raštrkani svugdje po svijetu, postava benda koji će mu se pridružiti na MIMO koncertu ostaje iznenađenje.

Be social

Komentari