Glazba

Mjesečna doza popa: ABBA, alt-J, Lana Del Rey, Foxes i drugi

Vrijeme čitanja: 2 minute

Rekao bih da je rujan, izuzev nekoliko iznenađenja, bio poprilično glazbeno generičan, ali možda baš zbog toga tako izdašan. Dosta singlova su bili radiofonične ljubavne limunadice što Mjesečna doza popa baš i ne voli, ali uz nešto više truda nego inače, sabrao sam što valja i imamo još jednu playlistu. Listopad već sada obećava dosta pa se imamo čemu veseliti na sljedećoj Dozi.

As Good as New

Najvažnija vijest mjeseca je definitivno povratak voljene, legendarne grupe ABBA. Novi album „Voyager”, koji izlazi 5. studenog, predstavili su s dva singla I Still Have Faith In You i Don’t Shut Me Down koji zvuče baš kako smo željeli i očekivali, njima autentično, iskreno, jednostavno, s dovoljno emocije, strukture na koju smo s njima navikli, ali izostaje hit faktor. Pjesme su prekrasne, ali prolazne. Pogotovo u ovo doba kada je sve teže zaokupiti uši slušatelja i napraviti velik hit.

Lana Del Rey u listopadu objavljuje novi album „Blue Banisters” koji nakon tri ovoljetna singla nastavlja najavljivati novi Arcadia. Radi se o jednom od najljepših joj vokalnih performansa, pomalo ocvale joj i bliske tematike, ali sveukupnog odličnog rezultata.

U listopadu su Lady Gaga i Tony Bennett izdali svoj drugi kolaborativni album pod naslovom „Love For Sale”, a Mjesečna doza popa uključila je albumu istoimeni singl na svoj popis. Posebno me razveselio povratak alt-J, a prvi okus novog albuma dolazi sa singlom U&ME. Četvrti album engleskih indie rockera, „The Dream” čekat ćemo do 11. veljače 2022.

I umjetnicima nedostaju klubovi, zato serviraju hitove

Troye Sivan počastio je svijet s predivnom Angel’s Baby, najavnom singlicom trećeg mu albuma za koji se još ne zna datum izlaska. Charli XCX najavljuje svoj peti studijski album fantastičnom Good Ones, electropop i synthwave klupskim hitom. Foxes je u rujnu objavila novu stvar Sister Ray koje se već tjednima ne mogu (niti želim) zasititi.

Mjesečna doza popa uvažila je i nekoliko brojeva s novog albuma Kacey Musgraves. Nakon ponešto razočaravajućeg Starstruck i odlaska drugih članova, Years & Years nastavlja kao projekt kojeg vodi samo pjevač Olly Alexander. Novi singl Crave je još jedna bombastična, zarazna stvar u njegovom stilu. Pomalo misteriozno, prozračno i seksi.

Coldplay i BTS udružili su snage (ako to možemo tako nazvati nakon slušanja) i predstavili My Universe. Jedan do singlova s novog albuma „Music for the Spheres” koji očekujemo. Da, i ova je jedna od tih generičnih pjesama, ali ruku na srce, ima nešto u njoj. Euforija, spajanje, sreća. Refren je eksplozivan, pamtljiv i radio stanice će im dušu uzeti. Bilo to dobro ili loše.

Rujanska je Mjesečna doza popa našla mjesta i za imena kao što su Aly & AJ, Ari Lennox, BROODS, Damon Albarn, Duran Duran, Elderbrook, Elton John i Charlie Puth, Gordon City, Hatchie, Holly Humberstone, Lily Rose, James Blake, James Blunt, Joesef, Kali Uchis i SZA, Kehlani, Mac Miller, Majid Jordan, Placebo, Rüfüs Du Sol, St. Vincent, Walk The Moon, Yebba, Zak Abel i drugi.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari