živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Mogu li 23. Dani hrvatskog filma nadmašiti prethodne?

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Kada je u počecima svoje samostalnosti Hrvatska bila zakinuta za održavanje tradicionalnog filmskog festival u Puli zbog ratnih operacija, spontano su izrodili Dani hrvatskog filma koji su u međuvremenu izrasli u nacionalni festival s godišnjim projekcijama i vrednovanjima domaće filmske produkcije.

Riječima Ive Škrabala, pokretača ovog festivala: ‘’Dani hrvatskog filma zamišljeni su kao prigoda za javnu valorizaciju jednogodišnje filmske proizvodnje, da bi se načinila estetska i tržišna bilanca kinematografije kao podloga za njezino otvaranje prema svijetu. To nije i ne želi biti festival spektakla, nego radni sastanak filmskih poslenika sa svojom publikom – za dobro filma.’

Program konkurencije podrazumijeva predstavnike svih rodova hrvatskog filma; igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, namjenski film  i glazbeni spot.
S obzirom na demokratizaciju filma ne iznenađuje sve veće brojke pristiglih radova.

Ove godine tročlano povjerenstvo Gordana Gadžić, Željko Luketić i Zvonimir Rumboldt odabrali su 96 od 237 uradaka koji će se natjecati u konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg festivala. Bit će dodjeljena i nagrada ‘Salona odbijenih’ za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciju.

Program započinje  u utorak, 22. travnja u Studentskom centru u 16 sati, a ceremonija svečanog otvorenja  na kojoj će biti uručena nagrada „Zlatni Oktavijan“ (HDFK) za životni doprinos filmskoj umjetnosti Borivoju Dovnikoviću Bordu, majstoru hrvatskog animiranog filma, stripa, ilustracije, dizajna i karikature, ugledanom publicistu i jedanom od organizatora Animafesta Zagreb te nagrada za životno djelo „Vladimir Vuković“ (HDFK) filmskom kritičaru Nenadu Pati u 20.30 istoga dana.

Tijekom šest dana festivala posjetitelji će u svim sadržajima moći uživati besplatno, a oni će osim projekcija uključivati i popratni program: Mala Pula u sklopu kojeg se prikazuju uspješnice s prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Palunkov Pitching za scenariste, uvodna radionica 16 mm crno-bijelog filma Klubvizije – voditelja Ricarda Leitea, In memoriam program u kojem ćemo se prisjetiti nedavno preminulih kolega Ivana Ladislava Galete i Maje Petrin te „Runda kratkog“ u suradnji s Kinoklubom Zagreb. Također, tu je filmski kviz „ Prohujalo s kvizom“ ekipe Dada Jihad, predstavljanje knjige „Kuda idu divlje svinje“ Silvija Mirošničenka, okrugli stol na temu „Može li HTV3 biti nadomjestak za Kinoteku“ te Veliko trgovišće DHF-a, (prodaja filmološke i filmske literature, starih plakata itd.).

Za glazbeni dio zaslužani će biti DJ-i Radio Studenta, DJ Mario Kovač, DJ Sleaz-o-sonic I DJ Zvonimir Rumbolt. Onima željnim sudjelovanja, ali ne i napuštanja boravka u pomoć je pristigao HRT3 koji od 18. do 26.travnja  prikazuje izbor pobjednika s prethodnih godina ove mainfestacije.

Be social

Komentari