Izvedbene umjetnosti

„Muškarci više vole plavuše”: Kolažirana poetika varietéa u reakciji na aktualne pojave

muškarci
Foto: Sanjin Kaštelan
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Početak godine Kazalište KNAP obilježiti će premijerom predstave „Muškarci više vole plavuše”, inspirirane bestsellerom Anite Loos „Gentlemen Prefer Blondes: The Intimate Diary of a Professional Lady iz 1920-tih, prema kojem je snimljen i istoimeni holivudski hit s Marilyn Monroe u naslovnoj ulozi.

Redateljica Morana Foretić poigrava se samom suštinom aktualnih pojava poput utjecaja novih tehnologija, estetitke društvenih mreža, kulture površnosti i svepristune političke korektnosti, uvodeći nas u kolažiranu poetiku varietéa i beskompromisan psihogram dviju djevojaka koje koriste sve suvremene alate manipulacije doživljajem svijeta i samih sebe.

Protagonistkinje ovog komada, Lorelei i Dorothy, kroz duhovit, pitak, pjevan i ultra zabavan kazališni komad, pokazuju nam magloviti imaginarij mode, ekcesnosti, egzibicionizma i nadomjestaka prirodnosti svake vrste. Pritom žestoko gaze prema svom cilju – lepršavom, emotivno neobavezujućem životu uz dozu luksuza i istinskog uživanja.

Na tom putu, između fantazmagorije i realnosti, susrećemo majstora ceremonije, uvaženog Cupida koji djevojke izvodi na pravi put, otkriva im ljubav, prati ih na korak do savršenosti. No, rješenje ipak ne leži u Cupidu. Sve je ambalaža, sve je ukras, sve je dodatak ili celofan. Osim njih, naravno!

U naslovnim su ulogama Marija Kolb kao Lorelei, Katarina Arbanas kao Dorothy i Davor Kovač kao Cupid te svi više i manje važni muškarci.


Premijera predstave održat će se 25. siječnja 2023. u kazalištu KNAP, a prva izvedba je zakazana za 26. siječnja u 20 sati.

Ulaznice za sve izvedbe moguće je nabaviti na blagajni kazališta KNAP ili na ulaznice.hr

Be social

Komentari