Film

Na jesen stiže treća sezona serije “Crno-bijeli svijet”

Foto: press HRT
Vrijeme čitanja: 3 minute

Treća sezona popularne dramske serije Crno-bijeli svijet prikazivat će se od jeseni na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT). Snimanja se do kraja lipnja odvijaju u Zagrebu i na širemu zagrebačkome području, a u okviru nove sezone gledatelji će u dvanaest pedesetominutnih nastavaka, koje za Hrvatsku radioteleviziju priprema produkcijska tvrtka Interfilm, pratiti zbivanja tijekom 1983. i 1984. godine u kojima sudjeluju već dobro poznati Kipo, Žungul, Žac, Ksenija, Dominik, Jagoda, Jura, Una, Marina i Dunja, ali i neki novi junaci. Radnja će se među ostalim zbivati na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Sarajevu, na izboru za Miss Jugoslavije, na senzacionalnoj Mimarinoj izložbi u Vili Zagorje, ali i na satovima aerobike, kolinju, regrutaciji, zagrebačkome moru – tada još neuređenome Jarunu, na vojnoj vježbi, zagrebačkome Hreliću, računalnome tečaju te nekim kultnim zagrebačkim mjestima.

U zagrebačkome Studentskom domu Stjepan Radić danas se snimala scena aerobike, jednoga od fenomena specifičnih za osamdesete godine, koji je popularizirala američka glumica Jane Fonda, a u Jugoslaviji je tijekom osamdesetih bila popularna aerobika s Milenom Dravić. „Kako Kipo gleda na aerobiku? Očima djeteta, bolje rečeno, mlađega muškarca. Dok idu zgodni komadi, on je zadovoljan. Kipo kao novinar ipak zna malo više nego ja o 1984. godini. I u ovoj sezoni bit će dosta glazbe iz onoga vremena – Haustora, Prljavaca, Bijeloga dugmeta i svega onoga za što nam se učinilo da bi savršeno sjelo”, istaknuo je tijekom današnjega razgovora s novinarima u stanci snimanja glumac Filip Riđički, koji tumači ulogu Kipa.

Producent Ivan Maloča otkrio je kako im je jedan od problema bio pronaći statiste s dugom kosom, tipičnom za osamdesete godine. „Danas je rijetkost da muškarci imaju dugu kosu, no onda je to bilo moderno. Polagano smo već iscrpili statiste. Dakako, snalazimo se s perikama”, istaknuo je Ivan Maloča te dodao kako je trećina serije snimljena, a prvi montirani nastavci trebali bi biti gotovi tijekom ljeta kako bi cjelovito izdanje treće sezone serije bilo spremno za prikazivanje na Hrvatskoj radioteleviziji u rujnu.

Foto: youtube.com/screenshot

„Zimske olimpijske igre u Sarajevu jedan su od događaja koji će gledatelji imati prigodu vidjeti u seriji, a posebna je zanimljivost pojavljivanje Kirka Douglasa, koji ih posjećuje te mu budu preskupo naplaćeni ćevapi”, otkrio je novinarima Ivan Maloča. Lik slavnoga američkog glumca na Zimskim olimpijskim igrama za potrebe snimanja trebao bi utjeloviti Denis Ahmetašević. Redatelj Goran Kulenović najavio je kako će početak nove sezone biti malo šokantan, s prijelazima iz jednoga razdoblja u drugo, no nije otkrio detalje.

Kipo će u redakciji magazina Danas dobiti novoga urednika, kojega glumi Krešimir Mikić, a Bojan Navojec glumi jednoga živopisnog starijeg vodnika jer Žac sa svojom ekipom ide na regrutaciju, otkrio je redatelj Goran Kulenović. „Slanje odraslih muškaraca na tzv. manevre ili dizanje u rezervu jedna je od mnogih asocijacija na to doba kada gomila muškaraca ode na tjedan dana u nekakvu pustoš i ondje se igraju partizana i Nijemaca. To se dakle dogodi našemu Juri, koji je i inače u ovoj sezoni u jako depresivnoj fazi”, dodao je u razgovoru s novinarima Goran Kulenović.

Ekipa Crno-bijeloga svijeta za potrebe treće sezone snimala je među ostalim i scenu izbora za Miss Jugoslavije 1983. godine, a u seriji će se pojaviti i Stipe Šuvar, kojega glumi Elvis Bošnjak. „Sjajno ga je skinuo! Tko se sjeća Stipe Šuvara, sigurno će mu biti vrlo zanimljivo”, rekao je Goran Kulenović te pojasnio kako razdoblje koje pokriva serija, 1983. i 1984. godinu, obilježava  gospodarska kriza koja je tih godina sve prisutnija, a junaci serije bit će primorani promijeniti posao i okušati se u privatnome biznisu. Ksenija Marinković tako će glumiti vlasnicu butika, neki će biti stavljeni na led u svojim poduzećima, a neki će se hrabro i pomalo nepromišljeno uhvatiti ukoštac s novim tehnologijama.

Treća sezona donijet će i nove ljubavi, prosidbe, prekide, kao i povratak nekih starih prijatelja. Uz stalnu glumačku ekipu, koju čine Filip Riđički, Slavko Sobin, Jelena Miholjević, Franjo Kuhar, Sreten Mokrović, Anica Dobra, Karlo Maloča, Kaja Šišmanović, Elizabeta Kukić, Sara Stanić, Otokar Levaj, Biserka Ipša, Voja Brajović, Stojan Matavulj, Dora Polić Vitez, Hrvoje Kečkeš, Ozren Grabarić i drugi, u trećoj sezoni gledatelji će imati priliku upoznati i neke nove likove koje igraju Ksenija Marinković, Sanja Marin, Slavko Juraga, Krešimir Mikić, Kristijan Ugrina, Elvis Bošnjak, Bojan Navojec, Pjer Meničanin, Luka Dragić te Slaven Došlo.

Glavni je scenarist i redatelj serije Goran Kulenović, suscenarist je Igor Mirković, a suscenaristi dvaju nastavaka su Renato Baretić i Ante Tomić. Direktor je fotografije Mario Sablić, scenograf Mario Ivezić, kostimografkinja Katarina Zaninović, supervizorica maske Slavica Šnur, izvršna producentica Maja Vukić, a producent Ivan Maloča. Urednica je serije Zinka Kiseljak.

Be social

Komentari