Nagrade

Nagradnjača: Multitalentirana umjetnica Zola Jesus u Tvornici Kulture

Foto: facebook.com/tvornicakulture
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/tvornicakulture
Foto: facebook.com/tvornicakulture

Jedno od najznačajnijih imena svjetske indie scene, Zola Jesus, vraća se u zagrebačku Tvornicu kulture u petak, 20. ožujka. Multitalentirana umjetnica kreira specifičan glazbeni izričaj u kojem kombinira i producira elektroniku s indie, goth i pop utjecajima. Njezin zvuk često su uspoređivali s Kate Bush, Lisom Gerrard (Dead Can Dance), Joy Division i Florence Welch, no ona je stvorila svoj prepoznatljivi zvučni potpis.

Od kada se na sceni pojavila 2009. godine s debitantskim albumom “The Spoils” ova indie heroina, Amerikanka ruskih korijena pravog imena Nika Roza Danilova, počela je skretati pažnju na sebe i osvajati kritiku i fanove. Prva godina označila je i izdavanje dva EP-a, «Tsar Bomba» i «New Amsterdam», kao i raspored ispunjen turnejama. Jednako zaposlena ostala je i u 2010. godini kada je izdala album “Stridulum II”, EP izdanja “Stridulum” i “Valusia”, te je nastupala prije Fever Ray i The XX. 2011. godine izdala je album “Conatus” koji ju je pogurao na naslovnice, a i izričaj pomaknuo s lo-fi prema eksperimentalnom elektro popu, dok 2013. izdaje album “Versions”. Bogati katalog radova trenutno zaključuje najnoviji album “Taiga” objavljen prošlog listopada.

Tijekom rada na novom albumu “Taiga”, Zola Jesus se povukla u prirodu, te je dom u Los Angelesu zamjenila otokom Vashon kod Washingtona, kako bi se bolje povezala s divljinom, ali i čistom prirodom. Upravo su to krajnosti koje za nju predstavlja šuma tj. tajga koja je istovremeno nevina, ali i nemilosrdna, te je na nju neupitno utjecala zbog njenog porijekla. Za razliku od ranijih radova kada je prvo počela raditi s ritmom i sintisajzerima, ovaj album je počela snimajući sve pjesme acapella, a klasično obrazovani glas ponovo se pokazao kao jedno od njenih najvećih oružja. Upravo njega će promovirati u Velikom pogonu Tvornice Kuture tri godine nakon premijenog posjeta.

Ziher Vam je osigurao odlazak i na ovaj koncert, a dijelimo 2×1 jedan upad. Sve što trebate napravati je u komentaru ispod članka ostaviti vaše ime i prezime, a imena sretnih dobitnika objavit ćemo 19. ožujka oko podneva.

Ulaznice su inače u pretprodaji 70 kuna, dok će na dan koncerta za ulaznicu trebati izdvojiti 90 kuna. Prodaju se u sklopu Entrio prodajnih mjesta i u Tvornici Kulture, a koncert Zole Jesus odvija se u sklopu proslave 18. godina Radio Studenta.

Be social

Komentari