Izvedbene umjetnosti

Najava: Dani suvremenog plesa dovode u Varaždin predstave, radionice i koncerte!

Foto: https://www.facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: https://www.facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin
Foto: https://www.facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin

Dani suvremenog plesa u Varaždinu održat će se od četvrtka 29. svibnja do nedjelje 1. lipnja, u organizaciji Umjetničkog kolektiva Vrum na čelu s umjetničkom direktoricom Sanjom Tropp Frühwald.

Festival će biti otvoren u četvrtak navečer u Galeriji starih i novih majstora izvedbenom instalacijom i izložbom „Strgane izvedbe“, skupine BADco. iz Zagreba. BADco. je jedna od najeminentnijih hrvatskih izvedbenih skupina, a poznata je i diljem Europe.

„Strgane izvedbe“ nastale su iz elemenata predstave Fleshdance, a izložbenu instalaciju čini jedan plesač koji izvodi kratke dijelove iz predstave u galerijskom kontekstu. Instalacija će biti otvorena do subote. Na otvorenju će koncert klasičnih i pop uspješnica izvesti gudački kvartet članica Zagrebačkog orkestra mladih.

Foto: https://www.facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin
Foto: https://www.facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin

Idući festivalski dan u HNK Varaždin mlada autorica Matea Bilosnić izvest će „This is you?“, svojevrsno istraživanje solo forme započeto na Monoplay festivalu u Zadru prošle godine. Početna ideja sola prenošenje je pokreta, nastalog u specifičnim kulturološkim i socijalnim uvjetima, u izvedbeni prostor.

Izdvojen je motiv svojstven određenom glazbenom žanru – „headbanging“. Mijenjajući uvjete i okvir unutar kojeg se izvodi ostaje pitanje kako taj motiv mijenja svoje značenje. Kroz ovu selekciju Dani suvremenog plesa uspostavljaju prvu programsku suradnju sa zadarskim festivalom te pružaju podršku mladim hrvatskim koreografskim nadama.

Ove godine u sklopu programa bit će prikazan i film Blush, belgijskog koreografa, plesača i filmskog redatelja Wima Vandekeybusa. Blush je očaravajući put od rajskih krajolika na Korzici do najjadnijih dubina Bruxellesa, istraživanje divlje podsvijesti, instinkta i mašte. Film je 2005. godine bio odabran u program Filmskog festivala u Cannesu, a varaždinska publika film će pogledati na atraktivnoj lokaciji na livadi kod Lančane kule.

Predstava „Anything“,u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, na rasporedu je u subotu u varaždinskom HNK. Priča počinje sa ženom, završava s muškarcem, a između to dvoje može se dogoditi bilo što (eng. anything) – ljubav, sreća, razdvajanje i zajedništvo.

Koreograf predstave je Španjolac Daniel Abreu, višestruko nagrađivan za svoj koreografski, redateljski i izvođački rad, a njegovih 40 autorskih plesnih djela izvedeno je u 17 zemalja diljem svijeta.

Nedjeljno prijepodne Dana suvremenog plesa posvećeno je najmlađoj publici.  Program za djecu počet će prezentacijom koncepata razvijenih na Koreografskom laboratoriju koji će se tijekom tjedna održavati u Varaždinu, uz mentorstvo Hendrik Lebona, belgijskog plesača i pedagoga.  Laboratorij se odvija u sklopu programa Klikera, prve hrvatske mreže posvećene razvoju suvremenoplesnih programa za mladu publiku te s mladima.

Također, mališani će pogledati i plesnu predstavu „San žute čarape“ , rad nagrađivane autorice i koreografkinje Dalije Aćin Thelander, Beograđanke sa švedskom adresom.

I ove će godine sve plesne predstave biti popraćene kritičkim parkourom – razgovorima s publikom koje će moderirat dramaturginja i kritičarka Mila Pavićević. Parkour je platforma za razvoj dijaloga između izvođača i publike, a ima za cilj propitati „što smo upravo vidjeli?“, te uključuje gledateljev doživljaj predstave, ali i izvođačevo “viđenje” vlastitog rada.

U popratnom dijelu programa, posjetitelji festivala zabavit će se na festivalskom partiju u My Way baru na Stančićevom trgu u petak neposredno nakon projekcije filma Blush te u subotu na Podrumskoj sceni Rogoz. Ondje će koncert održati audio-vizualni sastav Žen kojeg čine članice iz Zagreba, a nakon njih festivalsku publiku zabavit će DJ-i Wuff i Mae’n (Šuškavac kolektiv, Šalter) i Streepy (Bass Resolution).

Uz Koreografski laboratorij, koji će pohoditi profesionalni umjetnici, tijekom festivala održat će se i radionica suvremenih plesnih tehnika koju će voditi plesna pedagoginja Lili M. Rampre iz Slovenije. Radionica je namijenjena početnicima koji žele isprobati nešto novo i doživjeti  ljepotu suvremenog plesa. Više informacija o festivalu i prijavama dostupno je na Facebook stranici Dani suvremenog plesa Varaždin.

Dani suvremenog plesa već druge godine surađuju s MOP festivalom multimedije u sklopu kojeg će biti postavljen Whatever Dance Toolbox skupine BADco., skup softverskih alata za analizu i razvoj plesa i pokreta. Zainteresirani se mogu okušati već u subotu, 24. svibnja, u atriju Staroga grada.

Be social

Komentari