Izvedbene umjetnosti

Najava: Frljićev projekt Aleksandra Zec gostuje u Zagrebu, a ZKM gostuje u Bruxellesu

www.hkd-teatar.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
www.zekaem.hr
www.zekaem.hr

Zagrebačko kazalište mladih gostuje od  srijede 14. do subote 17. svibnja s predstavom  „Galeb“ redatelja Bobe Jelčića na uglednom Kunstenfestivaldesartsu u Bruxellesu. Predstava, nastala po drami Antona Pavloviča Čehova, imat će čak četiri izvedbe u belgijskoj prijestolnici.

Kunstenfestivaldesarts, kozmopolitski gradski festival,  ove godine traje od 2. do 24. svibnja i održava se u dvadesetak kazališta i umjetničkih centara u Bruxellesu, a bit će priređeno oko četrdesetak najrazličitijih programa.  Na festivalu nastupaju dramski, plesni, glazbeni  i likovni – belgijski i strani – umjetnici, s radovima suvremene tematike koji propitkuju njihove osobne poglede na svijet današnjice.

Tijekom brojnih radionica i susreta koji se priređuju u cijelom gradu i u uskoj vezi s lokalnim stanovništvom velika francuska i flamanska zajednica, koja živi u Bruxellesu, izmjenjuju međusobna iskustva čime se ruše teritorijalne, lingvističke i kulturne barijere. U glavnom programu nastupaju i velika  autorska imena i kazališne skupine  kao što su Rimini Protokoll, Tim Etchells, Arpad Schelling, Claude Regy i drugi.

Zagrebačko kazalište mladih već je nastupilo na Kunstenfestivaldesartsu  2007. godine s predstavom „S druge strane“ Nataše Rajković i Bobe Jelčića.  

www.hkd-teatar.com
www.hkd-teatar.com

A dok ZKM-ovci putuju, u ZKM-u gostuje autorski projekt  Olivera Frljića  „Aleksandra Zec“, nastao u produkciji HKD Teatra – Međunarodni festival malih scena iz Rijeke, premijerno izveden prošle srijede.

Redatelj Oliver Frljić o projektu je zapisao: „Nakon više od dvadeset godina, ime Aleksandre Zec još uvijek je demarkaciona linija u hrvatskom društvu. S jedne strane su oni koji lamentiraju nad pravosudnom farsom koja je poznate ubojice, bez obzira na sva priznanja i materijalne dokaze, ostavila na slobodi. S druge pak oni kojima Aleksandra Zec služi isključivo za uspostavljanje razlike između “naših” i “njihovih” žrtava, pri čemu se pokazuje da dominatna matrica mišljenja Domovinskog rata nije otišla daleko od ove viktimološke dihotomije. Ova predstava bi pak pokušala napraviti nešto drugo. Ona bi pokušala vidjeti koliko je hrvatsko društvo, ako se izuzme dugogodišnja medijska eksploatacija, 18 godina nakon rata, spremno za suočavanje s onim što za njega realno i simbolički predstavlja stradanje obitelji Zec. Kao i u Antigoni, mi se još uvijek spotičemo o previše leševa koji nisu dobili pravo da budu ukopani.”

Dramaturg je Marin Blažević, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Sandra Dekanić. U predstavi glume: Ivana Roščić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Igor Kovač, Nikola Nedić i Jurica Marčec te djevojčice Jana Mileusnić, Lucia Filičić, Nina Batinić i Morana Mladić, članice kazališne radionice ZiM.

Predstava „Aleksandra Zec“ nastala je u spomen upravo na tu dvanestogodišnju djevojčicu, a posvećena je svakome djetetu, žrtvi rata. Gostovat će u srijedu, 14. svibnja, s početkom u 20 sati.

Be social

Komentari