novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Hrvatska praizvedba teksta ‘Teškoće s izražavanjem’ u Teatru &TD

Foto: itd.sczg.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: itd.sczg.hr
Foto: itd.sczg.hr

Hrvatska praizvedba drame Teškoće s izražavanjem  kontroverznog argentinskog autora Raula Damontea Batane – Copija, održat će se9. veljače u Teatru &TD s početkom u 20 sati. Prijevod i režiju potpisuje Edvin Liverić, a glume Bojan Navojec, Dado Ćosić, Dean Krivačić i Vesna Stilinović. Vizualni identitet predstave potpisuju Decker+Kutić.

Raul Damonte Batana, rođen u Argentini 1939., svoja je djela pisao pod pseudonimom Copi. Od preseljenja u Francusku 1963. djeluje kao dugogodišnji suradnik za Le Nouvel Observateur, a autor je desetaka dramskih tekstova. Umro je od AIDS-a 1987. u Parizu. Za njega kažu da je bio cinik, okrutan, lažno naivan, arogantan, očajan aristokrat i homoseksualac.

U svom dramskom tekstu Teškoće s izražavanjem (L’homosexuelou la difficulté de s’exprimer, 1971.) na žestok način progovara o marginalnim temama poput homoseksualnosti i transrodnosti.

Foto: itd.sczg.hr
Foto: itd.sczg.hr

Apsurdna “melodrama” s primjesama komedije igrana u atmosferi latinoameričkih sapunica i pomaknutih glazbenih komentara poznatih pjesmuljaka s Eurosonga, progovara o kompliciranim odnosima likova koji nastanjeni u nekakvom nepoznatom ambijentu tragaju za vlastitim identitetom.

Kao i Jean Genet, s kojim je dijelio očaranost podzemljem i njegovim jezikom, Copi je ustanovio vrlo suptilnu klasifikaciju seksualnih identiteta, s vrlo maštovitom gradacijom ženstvenosti i muževnosti. Što se obilježja muževnosti više zahtijevaju i pretpostavljaju, postaju sumnjiva do te mjere da se svaka spolna ljestvica obrće i u njoj se više nitko ne može prepoznati.

Prve reprize na rasporedu su 10.,12. i 14. veljače, u Velikoj dvorani Teatra &TD.

Be social

Komentari