Glazba

Najava: PreMonte Fest vol. 2 u Akc Attack-u zadivljuje raznolikim izvođačima

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Press
Foto: Press

Prije svega valja i reći nekoliko riječi o PreMonte Festu koji će se održati 31.7. i otkud mu to ime. Iako se tako zove, ovaj događaj nema neke posebne poveznice s Monte Paradiso festivalom, ime je posuđeno zbog toga što se održava dan prije festivala u Puli, zbog čega ovaj festival u Zagrebu može biti usputna stanica svima koji idu prema Puli ili negdje prema moru. Ovo je ujedno i posljednji koncert u ovoj sezoni u klubu Attack. Zašto Vol. 2? Ono što se prošle godine dogodilo spontano, također dan prije Monte Paradisa, pružilo je jednu izvanrednu večer s mnogo odličnih bendova (Between earth and sky, Coke bust, Iskra, Agent attitude i ostali) ispunjenu veoma ugodnim druženjem. Došlo se na ideju da to postane neki oblik tradicije zbog čega će se ove godine uložiti i u popratne sadržaje.

Koncept festivala sastoji se od žanrovske raznolikosti samih izvođača. Težilo se što raznovrsnijem line up-u tako da svatko posluša i vidi ono što ga zanima, ali možda otkrije i čuje neke nove bendove za koje dosad nije znao. Samim time nema domaćih izvođača jer je ovaj festival zamišljen tako da nastupaju bendovi koji nisu nikada svirali u Zagrebu, ili bar u ne u bližoj prošlosti. Želja je da se Zagrebu ponudi nešto novo i zanimljivo, jer većina, ako ne i svi domaći bendovi, svirali su i po nekoliko puta u Zagrebu tijekom ove sezone. Izvođači koji će u četvrtak nastupati na PreMonte festu su sljedeći.

Burning Bright je bend o kojem ne treba puno reći jer sve govore njihovi prijašnji nastupi u Zagrebu. Dečki dolaze iz grada Caena odakle nam stižu i bendovi poput Mort Mort Mort (ex-Aussitot Mort) te Sugartown Cabaret, tako da pod njihovim utjecajem možemo očekivati ogromnu količinu energije koja pršti iz zvučnika. Francuzi će začiniti ovu večer svojim crust beat hardcore punk zvukom.

Najbolji opis žestokih srpskih pankera čine riječi jednog obožavatelja iz Srbije koji kaže: „Concrete Worms je bend koji je svojom kvalitetom odavno prešao granice Srbije“. U to se još jednom uvjerio na njihovom posljednjem nastupu u klubu Fest. Ono što ih čini tako zanimljivim je njihov žestoki i brzi garažni punk.

Energični i bezkompromisni hardcore punk powerviolence zvuk odlika je milanskog Council Of Rats. Kratke i brze in-your-face pjesme nikoga neće ostaviti ravnodušnim te će svakoga pokrenuti. Prije dva tjedna  izdali su novi album „Ill Weathers“ za poznati Adagio 830 Records.

Local Resident Failure iz Newcastlea u Australiji trenutno su jedan od najaktualnijih bendova na melodičnoj punk-rock sceni te ako volite bendove s Fat Wreck-a poput Lagwagon ili Frenzal Rhomb te NOFX, onda je ovo definitivno bend za vas. Dečki su na prvoj europskoj turneji, a kako dolaze iz daleke Australije, pitanje je kad će ih se opet imati priliku vidjeti uživo. S tim da treba naglasiti da u bendu svira Kye Smith, trenutno jedan od najboljih bubnjara na melodičnoj punk-rock sceni.

Češki Manon Meurt je prošle godine zatvorio Fluff Fest uz mišljenje mnogih prisutnih da je ujedno bio i među boljim bendovima na festivalu. Njihova izvedba uz očaravajući anđeoski glas njihove frontmenice nikog nije ostavio ravnodušnim, bez obzira voljeli ili ne ovaj žanr glazbe. Ovo je definitivno bend koji vrijedi vidjeti uživo. Između ostalog, My Bloddy Valentine je prepoznao njihovu kvalitetu i pozvao ih da nastupaju kao predgrupa na njihovom koncertu u Pragu.

Minority Of One čine članovi benda Truth Through Fight iz Andaluzije. Zvuče poput bendova Lifetime, Shook Ones ili Kid Dynamite. Na ovoj turneji će prezentirati još uvijek aktualan album „Glory Days“ izdan 2014. godine. Možda će zasvirati i koju pjesmu njihovog prijašnjeg benda.

We Came Out Like Tigers iz Liverpoola svojim jedinstvenim zvukom, koji se može okarakterizirati kao blackened screamo, te energičnim nastupima uživo dopiru do sve većeg broja ljudi koji cijene njihov rad. Za vrijeme nastupa, s bine dolaze vibracije distorzirane gitare, kaotičnog bubnja uz vrišteći vokal te zvuk violine. Album su izdali 2014., a recenzenti, ali i oni sami, kažu da je to njihov najžešći, ali ujedno i najiskreniji album dosad.

XAXAXA dolazi iz Makedonije. Što reći o bendu o kojem se već sve zna, tri člana Bernays Propaganda sviraju post-punk u stilu bendova Husker Du, Rites Of Spring i Wipers te izdaju za svima poznati Moonlee Records. Prije nastupa na ovogodišnjem Monte Paradisu će nas obradovati svojom svirkom i u Zagrebu.

Vrata se otvaraju u 18:00, a koncerti počinju u 19:00. Upad je 40 kuna.
Be social

Komentari