Film

Najavljeno novo izdanje Liburnia film festivala

Foto: facebook.com/liburniafilmfestival/
Vrijeme čitanja: 4 minute

Četrnaesto izdanje Liburnia Film Festivala održat će se od 22. do 26. kolovoza 2016. na Ljetnoj pozornici Opatija, a u petodnevnom programu bit će prikazano 28 novih hrvatskih dokumentaraca, od kojih su 22 u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, te još njih šest u popratnom programu, najavili su na konferenciji za medije u utorak direktor festivala Oliver Sertić, izvršna direktorica LFF-a Jelena Androić i ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš.

„Drago nam je da su i ove godine neki filmaši odabrali Liburnia Film Festival za mjesto svog premijernog prikazivanja, otkud će, vjerujem, krenuti u uspješnu festivalsku i televizijsku distribuciju“, rekao je Oliver Sertić, direktor i selektor festivala. „Jedan od njih je i sjajan kratki film Naslijeđe Sanje Šamanović koja je na LFF-u gostovala već nekoliko puta i kao autorica i kao članica žirija. Upravo ćemo tim filmom otvoriti 14. LFF, u ponedjeljak 22.8.2016.

Svjetsku premijeru svog novog filma Vijesti iz Laayouna imat će i naš stari znanac Đuro Gavran, koji je prije tri godine na LFF-u osvojio nagradu za najbolju režiju (film Presuda). Ovaj put svojom snažnom i emotivnom pričom, vodi nas u Zapadnu Saharu pred šatore raseljenog naroda. Premijerno prikazujemo i kratke filmove 201507-STDR-L rovinjskog autora Vjekoslava Gašparovića te Ti si mići mići mrav pulskog umjetnika i performera i.j.piNA.“, kazao je Sertić.

Festivalska publika LFF-a prva će u Hrvatskoj vidjeti talijansko-hrvatski dugometražni dokumentarac Tanka linija Nine Mimice i Paole Sangiovanni, potresan film o ratnim silovanjima u Somaliji i Bosni i Hercegovini, viđen iz perspektive nasilnika i žrtve, kao i novi dokumentarac Tomislava Žaje Slobodni, toplu priču o prilagodbi osoba s intelektualnim poteškoćama na nove životne uvjete u procesu deinstitucionalizacije. Ovaj film, iako prvi put na hrvatskom festivalu, na LFF dolazi nakon nekoliko uspješnih projekcija i nagrada na drugim svjetskim festivalima. Svoje prvo festivalsko prikazivanje imat će i Čestica 81/5 Maje Bošković i Renate Lučić, nastao kao rezultat Fade In-ove radionice Izgradnja lika na filmu, te Irenino ogledalo Leona Rizmaula, svojevrsna rekonstrukcija HRT-ove serije Portreti i susreti.

The Thin Line_Official Trailer from DOCLAB SRL on Vimeo.

Pred liburnijsku publiku dolazi i dobitnik ovogodišnje nagrade Oktavijan za najbolji dokumentarni film Hrvatskog društva filmskih kritičara, vrlo intimni Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević. To je ujedno jedan od samo četiri hrvatska dokumentarca uvrštena u službeni natjecateljski program Sarajevo Film Festivala. Na LFF-u je i Dum Spiro Spero pisca i dokumentarističkog debitanta Pere Kvesića, dobitnika Grand Prixa Dana hrvatskog filma i laureata nagrade „Vedran Šamanović“ koja mu je nedavno dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu.

Nakon svjetske premijere u Puli, u Opatiju dolaze dramatične Pomutnje, prvi dugometražni dokumentarac još jedne LFF-ove laureatkinje, Lane Kosovac (nagrada publike 11. LFF-a za film Park ljubavi). Direktno, predano i bez cenzure, Lana prati nastanak istoimene predstave Branka Brezovca te praizvedbu u New Yorku, a cijeli proces nije bio nimalo jednostavan.

U konkurenciji su i stari LFF-ovi znanci, Igor Bezinović s Kratkim obiteljskim filmom, Robert Tomić Zuber je zajedno s Tomislavom Pulićem napravio vrlo aktualnog Kandidata, Arsen Oremović se kritički obrušava na fenomen hrvatskog nogometa u filmu Treći te splitski autor Tonći Gaćina koji se u duhovitom Turizmu! bavi naličjem ove perjanice hrvatskog gospodarstva.

S novim će se filmovima predstaviti i troje autora koji se mogu nazvati dokumentarističkim eksperimentatorima nove generacije. Zorko Sirotić predstavlja svoj kratki film, Kupus na lešo, Nikica Zdunić eksperimentalno-dokumentarni esej Sanja, a Elvis Lenić dolazi s reminiscencijom događaja iz Drugog svjetskog rata u kratkom 9. januaru.

U programu su i filmovi novih dokumentarističkih snaga: Administrativna pogreška Tina Bačuna o dijaboličnom birokratskom sustavu naše zemlje, zatim Cile debitantice Katarine Radetić o istoimenom one man bandu, nježni i intimni „generacijski doks“ Zauvijek Monike Rusak te film najmlađih autora na ovogodišnjem festivalu, Marice Lalić i Ivice Lasića (Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile), kolektivni portret radnica „Uzora“ nakon što su izgubile zadnju bitku u procesu privatizacije njihovog poduzeća. Film je nastao na radionici dokumentarnog filma u sklopu festivala Zgodne žene spašavaju stvar a na 25. Danima hrvatskog nagrađen je Nagradom za etiku i ljudska prava.

Zauvijek Trailer from Monika Rusak on Vimeo.

Posljednjeg dana LFF-a, izvan konkurencije bit će prikazani novi filmovi suorganizatora festivala, produkcijske kuće Restart, kao i izabrani radovi polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma. Na programu su Nešto o životu Nebojše Slijepčevića, Kino otok Ivana Ramljaka, Neovisna lista oportunista Vedrana Senjanovića i Dejana Oblaka i Žena zmaj Ivane Sansević, a Školu će predstaviti Ispred zastava Sanje Bistričić i Samo tvrdo Dražena Puklaveca kojima će ovo biti i osobni i filmski debi na nekom filmskom festivalu.

Po običaju, na LFF-u će se o filmu učiti i mnogo razgovarati, pa su i ove godine organizirane edukacije za najmlađe – Filmska početnica u suradnji s Restartom – i nešto starije – Prvi put snimam u suradnji s riječkim Filmaktivom. Publika će, neovisno o dobi i iskustvu, zasigurno štošta čuti na case studyju prošlogodišnje dokumentarne uspješnice, filma Goli, a o procesu nastanka filma govorit će redateljica Tiha K. Gudac i montažer Dragan von Petrović.

Goli uz brojne domaće i međunarodne nagrade prošle godine, krasi i nagrada za najbolji film 13. LFF-a dok je Petrović nagrađen za najboljeg montažera. Time nastavljamo program dubinskog predstavljanja nastanka najuspješnijih hrvatskih dokumentaraca s kojim smo započeli prije dvije godine. Također, nakon nekoliko godina, na festival vraćamo Kavu s autorima, moderirani razgovor s redateljima i producentima filmova prikazanih večer prije na Ljetnoj pozornici“, kaže Sertić.

NEOVISNA LISTA OPORTUNISTA – trailer from Restart on Vimeo.

14. izdanje festivala najavio je niz projekcija u sklopu turneje Liburnia uplovljava. Posebno je atraktivno još uvijek aktualno uplovljavanje u vrtu riječke Guvernerove palače a vjerujemo da će poseban doživljaj biti i naredno uplovljavanje u Loparu, od 6. do 8. kolovoza. Ove smo godine krenuli i sa Slučajnim kinom, programom intimnih projekcija po skrivenim lokalitetima, a oba programa imaju za cilj približiti hrvatski dokumentarac što široj publici. Po dosadašnjim reakcijama, pogotovo u nekim sredinama poput Gospića ili u konačnici Rijeke, čini se da publika za time itekako ima potrebu.

Također, vjerujemo da dobru riječ o hrvatskom dokumentarnom filmu širimo i među stranom publikom za koju je cijeli program preveden na engleski. Konačno, mislimo i na publiku koja se gradi iznutra pa eto, upravo su u tijeku prijave za volontere koje traju do 1. kolovoza“, podsjetila je izvršna direktorica LFF-a Jelena Androić.

Rajna Miloš, ravnateljica Festivala Opatija pozvala je publiku da završi ljeto uz dokumentarce: „Jako se radujemo što će svoj iskorak i nove stranice povijesti LFF pisati upravo na Ljetnoj pozornici. Publici želim izvrstan provod uz nove uratke domaćih dokumentarista i vjerujem kako ćemo kao domaćini opravdati ukazano povjerenje ekipe LFF-a. Dišimo film, prilika je to za nezaboravan kraj ljeta!

14.Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia Film Festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. Prijatelji festivala su Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma iz Praga i Balkan Documentary Center. Program se izvodi uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije i naravno vjerne festivalske publike.

Be social

Komentari