Glazba

Ne propustite četvrto izdanje ZEZ festivala!

zez
Vrijeme čitanja: 3 minute

Četvrto izdanje ZEZ festivala će se održati od 12. do 17. listopada. Kroz četiri koncertne večeri publici će se predstaviti žanrovski raznolika postava izvođačica i izvođača.

Osim toga, festival će i ove godine otvoriti šesta multimedijalna Izložba zvuka, popratiti ga dnevni program, a zatvoriti filmska projekcija.

Zavod za eksperimentalni zvuk zagrebačkoj publici u proteklih sedam godina nastoji ponuditi utočište za drugačiju glazbu i njene ljubitelje. Ne zaboravlja se na duh zezanja kao bitan aspekt eksperimentacije i glazbe u nastojanju.

Otkrivamo puni postav kao i raspored nastupa na ovogodišnjem ZEZ festivalu:

Duma (Ke) je kenijski duo koji je 2019. izronio iz bogate nairobijske underground scene. Jedinstveni zvuk Martina Khanje (Lord Spike Heart) i Sama Karuge spaja euforiju, neobuzdanu fizikalnost i bunt hardcore punka i thrash metala s kostolomnim breakcoreom i sirovim nihilističkim industrijskim noiseom kroz klaustrofobičnu pijavicu vrisaka. Duma su zlokobna sila koja gleda bol i teške emocije u oči; zvučna agresija zvjerskog intenziteta. Za Nyege Nyege Tapes prošle su godine izdali istoimeni album prvijenac.

Julien Desprez (Fra) pariški je glazbenik koji u izvedbi nosi svojevrsni paradoks – gitarist je koji u praksi izvrće sve što konvencionalni gitarist ne radi. Svoj instrument smatra baterijom, organom koji koristi kao oruđe koje je stub i potporanj svijeta u kojem su sva osjetila izmiješana, a gdje tijelo nalazi prostor kroz zvuk. Julien kombinira neobične radnje po cijelom tijelu gitare s ritmičnim radom na pedalama. Ukratko, tijelo je postalo središnji dio njegove izvedbe. Na ZEZ-u, Julien će izvesti svoj audiovizualni performans Acapulco Redux.

Driftmachine (Ger), berlinski duo, nastao je iz želje producenata Andreasa Gertha i Floriana Zimmera za fokusiranjem na istraživanje sintesajzera i potragu za novim pristupom glazbi tjeranoj basom i grooveom. Uživo koriste svoja dva sinkronizirana modularna sintesajzera kako bi stvorili opsesivan, simetričan i višeslojan zvuk koji se temelji na klimavosti i nepredvidljivosti modularnih sintesajzera.

Ponomarev / Obrazeena Massacre (Rus) čine Anton Ponomarev (Brom, Speedball Trio, Catatonic Leisure) na saksofonu u Anton Obrazeena (Jars) na gitari. Njihova je glazba vanzemaljski krik koji se ponekad može identificirati kao proizvod kombiniranja gitare i saksofona, a ponekad ne može. Odsutnost ritmova dopušta im da se usredotočuju na slušanje i reakciju jednog na drugog bez brige o vremenu, stvarajući hipnotizirajući svijet čistog zvuka koji puni prostoriju jednako lako kao što vam prazni lubanju – sve u svemu vrlo fino putovanje kroz beskrajne pustoši drone glazbe.

Kikimore (Slo) je slovenski kolektiv pet ženskih istraživačica zvuka koje hodaju po tankoj liniji između noisea i ambijentalne elektroničke improvizacije. Čine ga: Kati Flowerfields, Staša Guček, Nina Orlić, Sara Pegam i Barbara Poček koje su se okupile početkom 2016. na tzv. noise čajankama u Rampa Labu te pokrenule inicijativu za istraživanje žena aktivno zaposlenih u znanosti, tehnologiji i media artu. Predstavljaju rastuću ljubljansku scenu novih medija okupljenu oko umjetnosti, znanosti, tehnologije i glazbe.

ZEZ x SONICA: Lifecutter (Slo) je pseudonim slovenskog glazbenika Domena Učakara. U svom zadnjem projektu kojeg će predstaviti na ZEZ-u, “Sub Persona” nastoji uhvatiti odnos između ljudi i šuma, čime prikazuje važnost potonjih u životu na Zemlji. Isprva njegove ambijentalne zvučne strukture komuniciraju osjećaj pomirenja s trenutnom situacijom, ali ubrzo se razvijaju u puko nasilje, neizvjesnost mrtve tišine i neviđene svježine života, sve od kojeg sačinjava njegovu fascinaciju prirodnim šumama.

Etceteral (Slo) je audiovizualni trio koji se nalazi negdje na raskrižju poliritmične podsvijesti i futurističkih afričkih grooveova. Guste kompozicije, pune kratkih improv sekcija, bogate su plesnim ritmovima te otkrivaju sirovu raskošnu paletu zvukova sintesajzera. Boštjanov bariton saksofon vodi kroz neznane svjetove čiji su temelji Marekovi konzistentni grooveovi, a Linina hipnotizirajuća estetika brine se da slike tih neodoljivo zanimljivih zvukovnih pejzaža ostanu u sjećanju.

Niko Potočnjak je posljednjih godina oteo nebu munju, žezlo tiranima i zapalio masu roštilja tijekom rada na mnogobrojnim projektima kao što su Seven That Spells, Jastreb, Otrovna Kristina, Last Lord of Atlantis i Magickal WOW Band, a sada dolazi s misijom da bude najglasniji izvođač na ZEZ festivalu. Njegov zvučni zid kao tsunami pokorit će svakog posjetitelja.

N/OBE je radijski voditelj, filmski i kazališni kompozitor, producent u usponu te katkad i radikalan DJ. Njegova kompleksna produkcija kao i DJ selekcija odišu balkanskim misticizmom i istančanim osjećajem za emotivne zvučne krajolike, sve provučeno kroz prizmu suvremene elektroničke i klupske glazbe.

Ulaznice

Festivalske ulaznice moći će se od sljedećeg tjedna nabaviti u KSET-u i Dirty Old Shopu po cijeni od 160 kuna, a ostatak programa bit će objavljen uskoro na službenim stranicama Zavoda za eksperimentalni zvuk. U prodaju će biti puštene i zasebne dnevne ulaznice po sljedećim cijenama:

SRI – 70/90 kn;

ČET – 50/70 kn;

PET – 60/80 kn;

SUB – 70/90 kn.

Događaj je organiziran uz poštivanje preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a posjetitelje se poziva na odgovornost i ponašanje prema spomenutim preporukama. Na ulazu će biti potrebno predočiti COVID digitalnu potvrdu, negativni test ili dokaz o preboljenju COVID-19 u zadnjih 6 mjeseci.

Be social

Komentari