22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Vizart

No concept: “Ova izložba treba postati tradicija”

Foto: Marija Savić
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Marija Savić
Foto: Marija Savić

Fotografija i glazba okupili su studente i studentice Fakulteta političkih znanosti ovaj petak (31. svibnja) u Tvornicu Kulture u svrhu otvorenja izložbe No concept. Devetnaest radova obilježilo je premijerno izdanje ove fotografske izložbe koju su organizirali sami studenti ovog fakulteta, a njihovi radovi bit će izloženi sve do 14. lipnja u Malom pogonu.

Na natječaj je pristiglo preko 150 fotografija, a prezentirani su oni najbolji fotografski radovi bivših i sadašnjih studenata Novinarstva i Politologije. Nakon uvodnih govora članova organizacijskog odbora Anje Stević i Emila Čančara, svoje impresije iznijela je članica žirija Viktorija Car: “Mislim da je sjajno da su studentice i studenti našeg fakulteta po prvi puta dobili priliku da izlože svoje izvrsne fotografije javno. Nekad je postojala interna izložba fotografija, ali iza ovog odabira po prvi puta stoji žiri. Stvarno je sjajno da se kreativnost sadašnjih i bivših studenata i studentica našeg fakulteta  ima prilike negdje pokazati.”

——-> No concept: “Od portreta do apstrakcije, FPZG je pun fotografskog talenta”

Otvorenje je službeno otvorio dekan Nenad Zakošek koji se čudio što izložba nije još prije pokrenuta, a  sada svakako mora postati tradicija. Kako su se studenti i studentice odazvali natječaju bez koncepta, i sami radovi su pokazivali očiglednu raznolikost. Pojavljivanje i izraz podrške studenata i profesora na samoj izložbu pokazalo je kako se fotografski talent na političkim znanostima iznimno cijeni. Sve u svemu, poticaja za rad na fotografiji na FPZG-u odsad ima još više. “Drago mi je da se nešto pokrenulo na fakultetu, a da je vezano uz fotografiju. Dosad smo samo kroz jedan kolegij mogli raditi na vlastitim fotografijama tako da je ovo super pomak”, govori Ena Mrakužić, studentica novinarstva čiji će autoportret u iduća dva tjedna visjeti na zidu Tvornice.

Foto: Marija Savić
Foto: Marija Savić
Foto: Marija Savić
Foto: Marija Savić

Na FPZG-u se dosad mogao steći dojam kako fotografija, kao jedan od instrumenata medijske ekspresije, zaostaje za drugima. Od ove akademske godine studenti su obogaćeni za Televiziju Student i Novine Student, a Radio Student već više od petnaest godina privlači studente na peti kat fakultetske zgrade u Lepušićevoj 6. U sklopu fakulteta, studenti su se fotografijom bavili tek na jednom kolegiju no već će se sljedeće godine uvesti novi načini fotografskoga rada: “Na kolegiju Foto novinarstvo namjeravamo uključiti naše fotografe u studentske novinare kako bi oni sami direktno radili fotografije za novine što dosad nije bio slučaj, one su većinom bile preuzimane od agencija. Mislim da je to sjajan oblik suradnje. A vjerujem i da će ova izložba poživjeti tako da bismo već iduće godine htjeli imati izložbu No concept, ali s nekim konceptom” poručuje Viktorija dok Emil izražava zadovoljstvo što će “fotografija napokon postati etablirana, uz bok televiziji, radiju, tisku i novim medijima”.

Nakon otvorenja posjetitelji su uživali u glazbi koju je puštala ekipa s Radija Student. Neki su se zadržali na razgledavanju fotografija, neki pojurili na plesni podij, ali s lica im se moglo iščitati isto: “Neka ovo bude prvo u nizu!”

Foto: Marija Savić
Foto: Marija Savić
Foto: Marija Savić
Foto: Marija Savić
Be social

Komentari