Film

Noć hrvatskog filma i novih medija u kinu Europa

noc hrvatskog filma i novih medija
Foto: press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Četvrta Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se ovu subotu 28. listopada u šest hrvatskih gradova (Zagreb, Sisak, Dubrovnik, Šibenik, Otočac i Nova Gradiška) te četiri države (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina i Rumunjska).

U samo jednoj večeri, odnosno noći, jer program traje od 18 sati do dva sata poslije ponoći, gledatelji će uživati u pomno izabranim uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija i recentnog animiranog filma, dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima pa sve do najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Svečano otvorenje manifestacije “Noć hrvatskog filma i novih medija” će se održati u subotu 28.10. u zagrebačkom kinu Europa  s početkom u 20 sati.  Ulaz na svečano otvorenje je besplatan. Gledatelje će kroz program voditi omiljena glumica s malih i velikih ekrana Mila Elegović.

“Noć” će otvoriti koncert ‘Melodije velikog ekrana’ u izvedbi pjevačkog zbora Cappella Odak  pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić koja je uz  Fabijana Komljenovića i autorica aranžmana skladbi iz filmova, a kao gosti nastupit će Zagrebački dječaci uz instrumentalnu pratnju, koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu,  BaltazaraTko pjeva zlo ne misliServantesa iz Malog MistaStele …

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić – selektor za dokumentarni film,  sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Surogat noc hrvatskog filma
Foto: press/ “Surogat”

Filmski program u 20:45 u Kinu Europa otvara kvartet retro filmova koji su obavezna literatura za svakoga, Surogat oskarovskog sjaja Dušana Vukotića, desetominuta animirana tragikomedija o čudnovatom debeljku koji na plaži sve što treba napuše, pa čak i vlastitu partnericu, zatim dokumentarni film Šije iskusnog dokumentarista Nikole Babića o staroj i žestokoj narodnoj igri šije iz Dalmatinske Zagore koju prati za to vrijeme vrlo inventivna kamera, artistički kratkiš Pravda velikana hrvatskog filma Ante Babaje koji nijemo portretira reakcije slučajnih prolaznika izazvane udarcima jednog muškarca po jednoj ženi nasred ulice, te naposljetku zagrebačka premijera, majka svih hrvatskih sapunica ‘iskopana’ u berlinskom arhivu, Pjesma Jadrana iz daleke 1937. redatelja Hansa Beck – Gadena, film o nemogućoj ljubavi siromašnog mladića prema lijepoj djevojci, sniman u Splitu, uz glazbenu podlogu Ive Tijardovića, fascinantne kadrove i najveće glumačke zvijezde tog doba, osobito naljepšu Splićanku tog vremena, Desu Marović.

Posebna delikatesa večeri otvorenja je filmski kviz koji će upitnike o sedmoj umjetnosti i poznatim filmskim licima, postavljati od 22 sata, i to u kategorijama Čovjek koji je previše znao, Izgubljeni u prijevodu i Memento, a najbolji znalci mogu osvojiti vrijedne nagrade. Natjecatelji se, u timu s dva do četiri člana, za kviz mogu prijaviti u 20 sati, na licu mjesta u Kinu Europa.

U foajeu kina moći će se razgledati zanimljiva izložba starih hrvatskih filmskih plakata koji ‘slikom’ pričaju o filmovima koji su obilježili hrvatsku kinematografsku povijest, a na prethodnim su Noćima hrvatskog filma bili omiljena ‘kulisa’ za okidanje veselih selfieja.

Dokumentarni blok starta u 23 sata, s Tetom Lizom Branka Ištvančića, filmskog hommagea nedavno preminuloj legendi autentične narodne glazbe iz Međimurja, hrvatskoj Cesariji Evori. U Simplu autor Silvester Kolbas portretira grafitere i njihove kreativne procese koji tako šalju poruke društvu i sustavu, dok Bruna Bajić u Hrvatskoj rapsodiji – o Maksimu Mrviciprati njegov strelovit uspjeh od talentiranog studenta klasične glazbe do megapopularnog crossover izvođača za kojim luduje cijeli svijet. Zadnju klapu ‘udarit će’ Nenad Puhovski koji je, miksom dokumentarističkog eseja i stop-frame animacije u U potrazi za Šutejem zaronio u fantastičan i zastrašujući svijet Šutejevih mobila.

U jedan sat poslije ponoći na redu je trolist animiranih filmova za odrasle, hipermaštovit Proces Lucije Bužančić o liku koji nakon što se probudi kao slovo u tekstu, tijekom svih faza stvaranja animiranog filma, prolazi razne preobrazbe, zatim urnebesna romantična komedija Slatki snovi Dinka Kumanovića, u stilu nijemih filmova Charlieja Chaplina i klavirsku pratnju jazz legende Nevena Frangeša, te višestruko nagrađivani te vizualno očaravajući Crvenkapica Redux Danijela Žeželja, nastao prema klasičnoj dječjoj bajci gdje djevojčica s crvenom kapicom na putu k baki zaluta u napuštenu tvornicu.

Anka
Foto: press/ “Anka”

Za kraj ‘noćne šihte’ u 1:30 ostaje program novih medija recentnog datuma,  Jazz trilogy Željka Radivoja, filmska posveta pionirima hrvatskog art filma uz zvuke izvornog jazza koje su obožavali – Tomu Gotovcu, Mihovilu Pansiniju i Ivanu Ladislavu Galeti, te K-18 Zlatka Kopljara, koji kamerom uz šetnju kraj potoka i recital poezije u pozadini, propitkuje dvojbu američkog umjetnika Paula Theka – Nije li posao umjetnika da konstantno umjetnosti govori zbogom?

Ulaz na svečano otvorenje u Zagrebu u Kinu Europa je slobodan, a poslije programa publiku očekuje prigodan domjenak u foajeu kina gdje se mogu prepustiti ugodnom druženju i filmskim temama.

Cilj je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje.

Ulaz na sva događanja potpuno je besplatan.

Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar – Kitarović. Noć hrvatskog filma i novih medija 2017. je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture RH, Havc-a, Turističke zajednice grada Zagreba, HBOR -a, HEP-a, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, grada Dubrovnika, i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Sve dodatne informacije potražite na službenim web stranicama manifestacije i službenom Facebook Pageu.

Be social

Komentari