Film

Novi filmovi na repertoaru u kinu Europa

Foto: kinoeuropa.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Jučer je na program Kino Europa stigao dugoočekivani nastavak kultne znanstveno-fantastične distopije Blade Runner 2049 u režiji hvaljenog kanadskog filmaša Denisa Villeneuvea. Trideset godina nakon događaja iz prvog Blade Runnera (1982) novi istrebljivač, policajac K pronalazi dugo skrivanu tajnu koja će ga odvesti u potragu za Rickom Deckardom, bivšim istrebljivačem koji je nestao prije trideset godina.

Villeneuve je miljenik kritičara, poznat po inteligentnim trilerima Prisoners, Sicario i misterioznoj SF drami Arrival. Potonji film zaradio je čak osam nominacija za nagradu Oscar, uključujući nominaciju za najbolji film i režiju. U ovoj trosatnoj neo-noir SF sagi glavnu ulogu mladog lovca na replikante tumači Ryan Gosling, dok Harrison Ford ponavlja svoju ulogu Ricka Deckarda iz seminalnog filma Ridleyja Scotta. U ostalim glavnim ulogama su Robin Wright, Jared Leto i Ana de Armas.

U kino Europa stigao je i uznemirujuć triler Tragovi za koji je ugledna poljska redateljica Agnieszka Holland osvojila Srebrnog medvjeda za režiju na ovogodišnjem Berlinaleu. Umirovljena inženjerka Duszejko živi samotnjačkim životom u planinskom selu blizu češko-poljske granice. Ona je karizmatična i ekscentrična, strastvena astrologinja i zakleta vegetarijanka. Jednoga dana njezin voljeni pas nestaje. Ubrzo nakon toga, u snježnoj zimskoj noći, otkriva mrtvo tijelo svog susjeda.

Još nekoliko muškaraca umire na sličan misteriozan način. Jesu li ih ubile divlje životinje ili je u pitanju krvava osveta? U jednom trenutku i sama Duszejko postaje osumnjičena… Divlja ljepota seoskog krajolika ne može prikriti iskvarenost, okrutnost i zadrtost ljudi koji ondje žive. Duboko ukorijenjen u ruralnoj Poljskoj, film Tragovi anarhičan je poput njegove glavne junakinje, hrabro miješajući žanrove – od humoristične detektivske priče preko napetog ekološkog trilera do feminističke bajke.

Također, u redovnu distribuciju krenula su i dva domaća naslova – otkačena komedija Lavina Stanislava Tomića i dokumentarni film Život od milijun dolara Roberta Tomića Zubera.

Više informacija i raspored projekcija možete pronaći na službenoj stranici Kino Europa.

Be social

Komentari