Knjige

Novi izdavački gigant pod imenom Algoritam-Profil-Mozaik d.o.o.

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Nakladnici Algoritam, Profil knjiga i Mozaik knjiga najavili su udruženje u izdavački lanac pod nazivom Algoritam-Profil-Mozaik (AMP) koji bi po planu poslovanja trebao započeti na jesen 2014.
Razloge za suradnju pronašli su u rasterećenju troškova, obogaćenju ponude te prilagodbi tržištu krize koje trenutno vlada na hrvatskoj gospodarskoj sceni, a cjelokupna ušteda za sada se procjenjuje na 18 milijuna kuna godišnje.

Ideja udruživanja nova je za Algoritam, dok Profil i Mozaik surađuju već dvije godine, a valja istaknuti i kako će svaka kuća zadržati svoju neovisnost u vodstvu; Neven Antičević i dalje će voditi Algoritam, Daniel Žderić Profil, a Bojan Vidmar ostaje na čelu Mozaik knjige. Za predsjednika uprave tvrtke Algoritam-Profil-Mozaik d.o.o. izabran je dugogodišnji direktor Algoritma, Branko Šoštarić.

Tvrtka je otvorena i za suradnju s drugim knjižarama, a osim navedenih noviteta AMP je pokrenuo i web stranicu pod nazivom Imaginarij namijenjenu isključivo knjigoljupcima te razmjeni literarnih iskustava. Istaknuta je i činjenica da spajanje ne znači otkazivanje ugovora o radu zaposlenika kojih će na zajedničkih 9260 četvornih metara prodajnog prostora biti ukupno 230. Kroz zajednička maloprodajna mjesta, sva tri nakladnika moći će se pronaći u gotovo svim gradovima.

Ovakvim projektom sudbine manjih knjižara postaju neizvjesne, a samostalno preživljavanje na hrvatskom tržištu nemilosrdna je borba za opstanak. AMP im svojom ponudom za suradnju baca kolut za spašavanje no izvjesno je da će ih velik broj vremenom biti “pojeden”. Za prosječnog građanina Hrvatske, čitanje je “skup sport”, posebice za ljubitelje stranih tvrdo ukoričenih izdanja, a da li će se situacija promijeniti nakon udruženja koje bi moglo iznjedriti nešto realnije cijene knjiga, vidjet će se na jesen, kada APM započne s poslovanjem.

Be social

Komentari