Glazba

Objavljen program 19. Špancirfesta: Tribute bendovi i DJ-evi

Foto: facebook.com/spancirfest
Vrijeme čitanja: 5 minute

U Varaždinu će od 18. do 27. kolovoza biti održan 19. Špancirfest. Organizatori su poseban naglasak ove godine stavili na cjelovitost i ujednačenost festivalske ponude. U osmišljavanju koncepta posebna je pažnja bila usmjerena na odabir lokacija, izvođača, ali i dodatno ojačavanje kreativnog, uličnog te izlagačko-prodajnog i gastronomskog segmenta festivala u želji da se posjetiteljima omogući da cijelog dana svim osjetilima uživaju u svemu što Špancirfest i Varaždinu pružaju.

Ovogodišnji Špancirfest donosi više od 400 različitih sadržaja: koncerata, performansa, kreativnih radionica, predstava, uličnih nastupa i izložbi uz bogatu gastronomsku te prodajno izložbenu ponudu na 35 hektara povijesne jezgre Varaždina. Doslovno cijela pješačka zona grada, njegove ulice, trgovi, parkovi i perivoji pretvorit će se u veliku pozornicu na otvorenome, a pojedini dijelovi programa će se sadržajno i terminski nadopunjavati kako bi posjetitelji mogli sudjelovati u što većem broju sadržaja.

Koncerti

Koncertni program Špancirfesta ove će se godine događati na četiri zasebno glazbeno profilirane pozornice: Kraljevska zona, vila Bedeković, Trg Miljenka Stančića i Trg kralja Tomislava (Korzo). Pozornice na Starom gradu, koja je prošlih godina u Varaždin dovela Manu Chaoa, Morcheebu, Flogging Molly, Skunk Anansie, Parova Stelara, Mando Diao, Gogol Bordello, Blondie, Dub FX-a i brojne druge, ove godine nažalost nema. Pročelja varaždinskog Korza pretvorit će se u multimedijalno platno uz svirke Songkillersa, Natali Dizdar, Nole, Cat Pawsa, Soul Sistersa i drugih, a popularni Stančić, na koji se vraća pozornica koja je prošle godine bila premještena na Kapucinski trg, donosi imena poput Nikole Marjanovića, Mangroovea, Grette, Marka Louisa i Jakše Jordesa te će ugostiti i DJ-e u noćnom programu.

Pozornica kod vile Bedeković donosi intimniji koncertni doživljaj prilagođen bajkovitom ambijentu. U koncertnom dijelu programa nastupaju rado viđeni gost Massimo, sevdah atrakcija Božo Vrećo, klapa Maslina i Contra s gostom Harijem Rončevićem, a capella sastav Voca People iz Izraela te Sudar percusssion. Uz koncerte, kod vile Bedeković igrat će predstave Histrioni i kazalište Moruzgva, a za još smijeha pobrinuti će se stand-up komičar Ivan Šarić. Zbog ograničenog kapaciteta za program kod vile Bedeković će se, kao i prijašnjih godina, naplaćivati ulaznice – koncerti po 50 i 70 kn, a predstave 40 kn – dok će svi ostali glazbeni programi Špancirfesta u 2017. godini za posjetitelje biti besplatni.

Foto: facebook.com/spancirfest
Kraljevska zona

Prošlogodišnji novitet festivala, Kraljevska zona, ove godine postaje svojevrsno srce Špancirfesta koje donosi bogati glazbeni program na jedinstvenoj pozornici u Hrvatskoj, smještenoj u perivoju varaždinskog Staroga grada, između njegovih zidina i zapadnog bedema. Tijekom dana Kraljevska zona bit će prostor za ugodno druženje uz ponudu najboljih hrvatskih street food restorana, biranih vinskih i pivskih etiketa te kreativne sadržaje u Arts&Crafts zoni.  Popodnevni, večernji i noćni program donosi koncerte i nastupe DJ-a, podijeljene u nekoliko zanimljivih cjelina.

Vikendom će se tijekom dana plesati uz Funky Lunch Time s Hrvatskom Funk Delegacijom, a preko tjedna na Swing Dinner Time by Gadjo Manouche & Guests. Večernji glazbeni program donosi tribute bendove kao što su Beyonce Tribute, Abba Real Tribute, Queen Tribute, Beatles Tribute, Michael Jackson Tribute, James Brown tribute band te svakodnevne nastupe bendova s varaždinske scene. Špancirfest klub noćni je vikend after program s DJ imenima poput Tome Ricova, Tome in der Mühlena, Gramophonedzie i Diskobajagi, a tu su još i koncerti Kojota i Vatre.

Ulični program

Ulični program duša je Špancirfesta. U 2017. će se na ulicama i trgovima Špancirfesta odigrati 60-ak uličnih programa nekih od najzanimljivijih uličnih umjetnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Velike Britanije i SAD-a, uličnih glazbenika i ostalih performera koji svoju umjetnost predstavljaju u izravnom kontaktu s publikom. Za glazbu na ulici pobrinuti će se mladi, talentirani izvođači odabrani kao Heroji ulica Špancirfesta, a kao i uvijek, posebne lokacije rezervirane su za jam-sessione.

Na Kapucinskom trgu gostovat će, prvi puta u Hrvatskoj, mega-atrakcija Architects of Air. Riječ je o kupolama visokim i do 10 metara, ukupne površine 1400 četvornih metara s mnoštvom tunela koji zahvaljujući svjetlosnim efektima posjetiteljima pružaju nesvakidašnji doživljaj istraživanja labirinta. Architects of Air dosad su gostovali u 40 država na pet kontinenata, a na Kapucinskom trgu pružit će sate i sate užitka za sve generacije.

Kreativa

Moto Španciresta glasi “Pokreni svoju kreativnost”. Festival se već nekoliko godina strateški usmjerava prema ulozi katalizatora razvoja kulturnih i kreativnih industrija te stvaranju uvjeta za povezivanje umjetnika sa širokim tržištem. Uz to, Špancirfest želi posebnim programima potaknuti posjetitelje da aktivnim uključivanjem u razne ponuđene radionice ili programe istraže i svoju vlastitu, možda na prvi pogled skrivenu, kreativnost.

Ove godine Špancirfest ponovno donosi pregršt kreativnih programa u Kreativnici u posebno uređenoj Uskoj ulici s 20-tak dizajnera svih grana dizajna te u iznimno popularnom Parku kreative s brojnim radionicama, predstavama i glazbom za djecu i mlade. Tu je i posebni program radionica za odrasle iz područja multimedije ili novih tehnologija, a novost je Špancir-art ulica smještena u Školskoj ulici koja će postati atelje varaždinskih umjetnika na otvorenom. Doduše, stariji će se sjećati da je nekad Uska ulica pod imenom Paleta fest bila atelje varaždinskih umjetnika na otvorenom, prije no što ih se zamijenilo studentima ALU i dizajnerima. Lijepo je vidjeti da će se ponovo naći mjesta za varaždinske umjetnike, iako teško da će se ponoviti atmosfera kakva je prije 5-6 godina bila u Uskoj ulici.

Nezaobilazni dio Špancirfesta su i brojni izlagači koji se posjetiteljima predstavljaju svojim proizvodima, suvenirima ili ponudom autentičnih gastronomskih delicija. Više od 100 izlagača predstavit će svoju ponudu koja obuhvaća širok raspon od tradicijskog do suvremenog stvaralaštva. Draškovićeva ulica postati će varaždinska Obrtnička ulica. Ovaj je projekt iznimno važan za Špancirfest jer se u bogatoj festivalskoj ponudi posebno želi istaknuti vrijednost, tradicija i umijeće varaždinskih obrtnika, koji su s festivalom od njegova prvog dana.

Varaždin i Špancirfest

Varaždin i Špancirfest su danas u mnogočemu sinonimi. Špancirfest je najvažnija i najveća turistička atrakcija Varaždina, njegova središnja kulturno-turistička manifestacija, izuzetno važna ne samo zbog izravnih turističkih ili gospodarskih učinaka već i po svojoj društvenoj i razvojnoj važnosti za Varaždin i njegovu regiju. Mnogi posjetitelji su Varaždin upoznali upravo kroz Špancirfest. Otvorenost, vedrina, veselje i karakter festivala proizlaze iz duha i mentaliteta grada u kojem je nastao te se tako prenose diljem Hrvatske i Europe pri čemu svaki zadovoljni “špancirer” postaje najbolji ambasador Varaždina. Tajni sastojak uspjeha Špancirfesta su baš Varaždinke i Varaždinci koji festivalu daju mjeru i obrazac.

Foto: facebook.com/spancirfest
Špancirfest i partneri

Špancirfest, kao jedan od glavnih generatora turističke ponude i razvoja Varaždina, potaknuo je interes za stvaranje kulturnih i kreativnih industrija, stvara značajnu dodanu vrijednost destinaciji, a uz sve društvene, turističke i promotivne vrijednosti ovog velikog strateškog projekta i poslovni rezultati dokazuju kontinuirani rast ugostiteljskog, trgovačkog te ukupnog turističkog prometa, koji je u 2016. iznosio više od 34 milijuna kuna u deset dana trajanja festivala. Spomenimo pritom da Špancirfest u deset dana trajanja posjeti više od 150 tisuća posjetitelja, što potvrđuje postojanje značajnog tržišta za poslovne partnere ili izlagače.

Uspjeh ovako velikog i složenog projekta moguć je samo uz pomoć i potporu partnera koju od početka pruža Grad Varaždin. Vrijednost festivala prepoznaju i sponzori, a neki od njih, poput generalnog sponzora, varaždinske Vindije, sa Špancirfestom imaju dugogodišnje uspješno partnerstvo. Ponovno će na Špancirfestu biti Vindiland, namijenjen igri, zabavi i učenju najmlađih na već poznatoj lokaciji oko Starog grada i Lančane kule gdje će mali špancireri i ove godine stvarati divna sjećanja koja će ih uvijek vraćati u Varaždin.

Be social

Komentari