22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Društvo

Održana je Nacionalna konferencija o volonterstvu

volonterstvu
Foto: Hrvatski centar za razvoj volonterstva
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ziher su osnovali volonteri i već nešto više od desetljeća ga na životu održavaju volonteri, entuzijasti koji posjeduju veliku ljubav prema pisanju i kulturnim događanjima. S vremenom smo to volonterstvo pretvorili u malu obitelj koja njeguje timski rad i čiji temelji počivaju na međusobnom poštivanju i ludoj izmjeni kreativne energije. Osim što nas inspiriraju naši čitatelji, mi inspiriramo jedno drugo i taj osjećaj zadovoljstva nam nitko ne može platiti.

Da ne volimo naš mali svijet koji smo stvorili na Ziheru ne bismo volontirali i ne tražimo ništa zauzvrat, no ne bi li bilo predivno da Ministarstvo kulture ili država ponude neki model sufinanciranja nezavisnih medija? Na kraju krajeva neka to budu i edukacije ili neki korisni tečajevi, ako ne postoji model po kojem bi nezavisni mediji mogli dobiti podršku od države u vidu financiranja osnovnih troškova održavanja. Siguran sam da brojni kolege s prijateljskih online publikacija razmišljaju u istom smjeru kao i ja.

U petak 9. prosinca Hrvatski centar za razvoj volonterstva održao je Nacionalnu konferenciju o volonterstvu „Razvoj volonterstva – trebaju li nam novi putokazi?”.

Konferencija je okupila otprilike stotinjak predstavnika i predstavnica volontiranja, volonterskih centara, javnih ustanova koje se bave obrazovanjem, predstavnika samih institucija, kao i volontera. Novinar Domagoj Novokmet bio je voditelj konferencije. Potreba za konferencijom pokazala se u povećavanju brzine društvenih promjena, povratku krize, novim tehnologijama koji svi redom utječu na intenzitet i mogućnosti volontiranja.

Foto: Hrvatski centar za razvoj volonterstva

Organizatori konferencije naglašavaju da je danas ključno „stvoriti poticajno okruženje za razvoj volontiranja kao transformativne snage u desetljeću djelovanja usmjerenog na jačanje naših demokracija, građanskog angažmana, europskih vrijednosti, postizanje ciljeva održivog razvoja, odgovor na krize i proces oporavka za osiguranje otpornih i održivih zajednica.

U panel diskusiji sudjelovali su dr. sc. Igor Vidačak s Fakulteta političkih znanosti, Julijana Kulušić iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, dr. sc. Jasmina Božić s Filozofskog fakulteta Zagreb i Lejla Šehić Relić iz Hrvatskog centra za razvoj volonterstva i Centra za europsko volontiranje. Diskusija se odvijala oko strateških pristupa razvoju volontiranja, a zaključci su da je volontiranju potrebnija jača podrška kroz javne politike, ne samo kroz postojeći Zakon o volonterstvu, zbog kompleksnosti same aktivnosti.

Foto: Hrvatski centar za razvoj volonterstva

Promjene su toliko brze i česte u posljednjih nekoliko godina da i Nacionalni program za razvoj volonterstva koji čeka donošenje u 2023. već zastario. Od velike je važnosti da takav program bude ažuriran redovito i u skladu s najnovijim trendovima sektora, s jasnim opisima kako određene aktivnosti pravilno podržavati, kako financirati, što unaprijediti. Naglašavaju i da, iako su volonteri ti koji ponesu gotovo svaku kriznu situaciju, nisu ni spomenuti u Planu oporavka i otpornosti organizacije civilnoga društva. Također smatraju sramotnim nedovoljnu podršku Vlade Republike Hrvatske prema volonterima, kao i nemogućnost za iskazom smjera razvoja i važnosti koju nosi volontiranje.

Tijekom konferencije su ponuđene i četiri radionice, koje su pokrile teme školskog volontiranja, neformalnog volontiranja, promjene u volontiranju zbog pandemije i drugih kriznih situacija, a četvrta radionica pokrila je temu europske dimenzije volontiranja.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari