Intervju

Ólafur Arnalds: “U Tvornicu dođite otvorenog uma i srca”

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Odavno znamo da se na Islandu pije neka čarobna voda jer količina genijalnih glazbenika koja dolazi iz zemlje leda, gejzira i s najmanjom stopom kriminala u svijetu sigurno nije slučajna. Sigur Rós, Sóley, Björk i Ólafur Arnalds samo su neka od imena koja nas ne zaobilaze, a upravo je potonji razlog zašto će ponovno islandska hladnoća grijati Zagreb.

Njegovi nastupi uživo nešto su što se mora doživjeti. Ovaj multiinstrumentalist svoj je dolazak u Zagreb već najavio na najbolji mogući način – dolazi s najvećom produkcijom na turneji koja uključuje šestero glazbenika i dva samostalna generirana piana, kao i svjetlosnom atmosferom koju generira zvuk. Zvuči ogromno? Ono što je u ovoj priči ogromno je činjenica da nastup i dalje ostavlja publiku u intimnoj atmosferi njihovih vlastitih misli i otvara im neku sasvim novu dimenziju glazbe, multidimenzionalan doživljaj.

Hvala Bogu na internetu jer smo zbog njega uspjeli Arnaldsu postaviti nekoliko pitanja (kao i otkriti njegovu glazbu kao onu najbolju za meditativne zimske večeri) uoči njegova nastupa u Zagrebu u Tvornici kulture 21. studenog kada će uživo publici predstaviti svoj posljednji studijski uradak “re:member”.

Koja je tvoja prva uspomena koja uključuje glazbu?

Vjerojatno ona kada me mama učila par akorda na gitari. Odmah je to požalila jer sam nakon toga cijele dane proveo u smišljanju pjesama s tih par akorda i svirajući dok mi prsti nisu počeli krvariti.

Kako izgleda tvoj proces stvaranja glazbe? Imaš li neko posebno mjesto koje te inspirira i, ako imaš, kako ono izgleda?

Mislim da se najbolja glazba dogodi bez da to primijetiš. Počneš raditi na nečemu, odjednom ti prođe pet sati, a ti gledaš u nešto što prije nije postojalo. U posljednje vrijeme nastojim biti bolji u tome da postignem to stanje uma.

Tvoja je glazba relaksirajuća, gotovo kao da je stvorena za slušanje tijekom meditacije. A opet, live nastupi su nešto što se mora doživjeti. Kako objašnjavaš taj multifunkcionalni aspekt glazbe koju stvaraš? Je li recepcija glazbe više stanje uma nego utjecaj mjesta gdje je slušamo?

Instrumentalna glazba dozvoljava slušatelju da pokrene razne dimenzije asocijacija, značenja i osjećaja koje želi dobiti od glazbe. To je ono što doista volim kod nje. Instrumentalna glazba različitim ljudima može značiti toliko različitih stvari. A bez slušatelja, glazba ne bi mogla oživjeti.

Foto: Press

Uz koju glazbu se ti osobno opuštaš?

Uz stare ploče ’60-ih, posebno uz Ninu Simone. 

Tvoja je glazba u velikoj mjeri instrumentalna, bez teksta. Jesu li tekstovi u glazbi nešto što te ograničava?

Definitivno ne! Tekstovi glazbu podižu na jedan sasvim novi nivo. Kod mene je stvar zapravo jednostavna – počeo sam stvarati instrumentale zbog činjenice da jednostavno uopće ne znam pjevati.

Uskoro ćemo te gledati uživo u Zagrebu. Kako bi se publika trebala “pripremiti” za koncert?

Samo dođite otvorenog uma i otvorenog srca!

Foto: Press
Be social

Komentari