Film

Oscar 2013.: Tko je favorit od sporednih glumica?

foto: shm.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
foto:smh.com

Sporedne uloge često su nevidljivi oslonac koji ponekad potpomaže cijeli film. Iako izvedba sporedne uloge nije presudna, one poput nekog nenametljivog prijatelja mogu pomoći cjelokupnom dojmu, pa i zasjeniti glavnu zvijezdu. Parafrazom poznate uzrečice da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena dolazimo do zaključka da i u dobrom filmu iza glavne muške uloge, stoji možda još bolja, ženska. Makar i sporedna. Ove godine za Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu nominirane su Jacki Weaver za ulogu u ”Silver Linings Playbook”, Amy Adams za izvedbu u ”The Master”, Sally Field za ulogu u biografskoj drami o američkom predsjedniku ”Lincoln”, Helen Hunt u filmu ”The Sessions” te mlada Anne Hathaway u mjuziklu ”Les Miserables”.

foto: facebook.com
foto: facebook.com

Nakon stanke od 2007. Paul Thomas Anderson vratio se s pričom o životu osnivača tajnovitog kulta kojeg je u filmu The Master utjelovio Philip Seymour Hoffman. Iako se priča temelji na moći dvaju muškaraca, pravi autoritet ima Doddova žena, koju je utjelovila Amy Adams. Snaga scene u toaletu gdje ona istovremeno posrami i zadovolji svog muža prikazuje kompleksnost koja je tračak onoga što je film mogao biti. Bez obzira na vrlo dobru izvedbu sporedne glumice, povratak Joaquina Phoenixa i prašine koju je podigla priča o sekti koja neodoljivo podsjeća na neke među čijim su sljedbenicima brojne Hollywoodske zvijezde, stručnjaci predviđaju kako Adamsova ipak neće ponijeti zlatni kipić kući. U nedjelju ćemo saznati jesu li pogriješili.

foto: www.smh.com
foto: www.smh.com

Strpljena, spašena. Možda je to moto kojim se uoči velike noći povodi 65-godišnja Jacki Weaver. Nakon uloge Janine u Animal Kingdom koja je glumici donijela nominaciju za istu kategoriju, Weaver je utjelovila majku sina koji pati od bipolarnog poremećaja u Silver Linings Playbook. U razvikanom filmu kojeg sam osobno doživjela kao neuspjeli pokušaj Hollywooda da bude uvrnut, njena uloga je svijetla točka u mraku prosjeka koji ovaj film jest. Ipak, vjerojatno nedovoljno bitna da u opakoj konkurenciji dobije Oscara, kojeg je prije trebala osvojiti za ulogu u Animal Kingdom.

foto: www.smh.com
foto: www.smh.com

Nije bilo jednostavno igrati ženu koju zaposli invalid kojem treba pomoći da izgubi nevinost, priznala je Helen Hunt. Bez obzira što nije u cvijetu mladosti, 49-godišnja glumica pristala je sudjelovati u priči koja između ostalog slavi tijelo i svačije pravo da u njemu uživa. Hunt je to odradila hrabro i uvjerljivo i zbog toga zaslužuje pohvale. No kako se bližimo kraju našeg popisa, postaje sve jasnije da ga sve glumice mogu dobiti, ali bi zapravo samo dvije od nominiranih mogle izgubiti.

foto: www.smh.com
foto: www.smh.com

Jedna od njih je Sally Field. Nakon osvojenog Oscara prije 28 godina ovo je prva nominacija za glumicu koja je ulogom Mary Todd Lincoln svih podsjetila na talent koji posjeduje, koji je zadnjih godina čuvala većinom za male ekrane. Dosad prikazivana kao prilično nevažna i bez osobnosti, u Lincolnu ova prva dama je šarmantna i duhovita, pravi primjer  (predsjednikove) žene koja ne zaboravlja da iako nema glavnu riječ, ima moralnu dimenziju u javnosti, što ne isključuje nužno i nedostatak karizme koji tako često viđamo u stvarnom životu, kako kod prvih dama, tako i kod njihovih muževa. Field je to izvela odlično, dok je jedan kritičar okarakterizirao kao pravi primjer ženske junakinje, i to godinama prije pojave feminizma.

Anne Heathaway
foto: smh.com

Koliko god to smetalo ljubiteljima mjuzikla, Anne Hathaway je glumica koja bi trebala dobiti Oscara za žensku sporednu ulogu. Dovoljno govori što je najsnažniji argument dežurnih cinika zloban komentar na njenu kratku kosu, koja joj, usput rečeno, stoji odlično. Kombinacija izvođenja glazbe uživo gdje je mlada glumica pokazala pristojne vokalne sposobnosti i krupnih planova uplakanih smeđih očiju i najhladnije će natjerati na šmrcanje. Anneina majka je igrala ulogu Fantine na Broadwayu, koje se kasnije odrekla zbog uloge roditelja. Shvatljivo je zato kako se glumica mogla emocionalno povezati s pričom i uvjerljivo odigrati ulogu majke koja je spremna učiniti sve za svoje dijete. Osim toga, ona čini i onaj dodatni korak, koji rasčlanjuje odlične od prosječnih. Ustima iskrivljenim od poniženja, očaja i bijesa otpjeva accapella kako je život ubio san koji je sanjala. Bez sumnje sam joj povjerovala, a vjerujem i da će se Fantinein jecaj pretvoriti u glasni smijeh Anne Hathaway u noći dodjele Oscara.

Pratite dodjelu 24. veljače uživo na Ziheru!

Be social

Komentari