navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

2. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 9 minute Na ovim našim prostorima žanr horora nikad nije u potpunosti zaživio, iako potencijal postoji. Pokušaja je bilo, a u nastavku vam donosim malu listu preoruka za gledanje.

Film

Spušten je posljednji zastor ‘Stilskih vježbi’ – Preminuo je Pero Kvrgić

pero kvrgic
Foto: facebook.com/pero kvrgic
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Danas nas je u 94. godini života napustio legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac Pero Kvrgić. Posljednje godine života proveo je u Domu za starije i nemoćne u Lašćinskoj.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih, a i općenito regionalnih glumaca, svoj je put počeo tkati još kao sedamnaestogodišnjak u partizanskim kazališnim skupinama. On se nastavlja upisom u zagrebačku Zemaljsku glumačku školu i pohađanjem Dramskog studija Hrvatskog narodnog kazališta.

Kroz život je izmjenio mnoga kazališta, a najdublji trag ostavilo je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u kojem se umirovio. Mirovinom on nije stao, glumio je čak do devedesete godine. Svoj je devedeseti rođendan proslavio na kazališnim daskama legendarnom predstavom „Stilske vježbe” koje je srušila sve rekorde gledanosti.

Iza sebe ostavio je bogatu karijeru, a posebno će ostati zapamćen po ulogama Sganarellea, Scapina i Harpagona u Molierovim djelima, Držićeva Pometa u „Dundu Maroju” te Zlatikuma u „Skupu”. Također je odigrao važne televizijske uloge od kojih se ističu one iz filmova „Tri četvrtine sunca”, „Sreća dolazi u 9”, „Doktor ludosti” i „Kamenita vrata”.

Dobitnik je mnogih nagrada, od kojih su posebno naglašene: Nagrada „Vladimir Nazor” za životno djelo, Nagrada „Duško Dujšin”, Nagrada Grada Zagreba, Nagrada hrvatskog glumišta te nagrada „Marul”.

Jednom je prilikom izjavio da je za život dobio samo tri loše kritike čime dokazuje svoju vrijednost.

(Visited 268 times, 3 visits today)
Be social

Komentari