Knjige

Preporuka: Pet knjiga za čitanje pod dekicom

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/English Literature (Poetry, books, book clubs & more )

Preporuku za čekanje apokalipse ste dobili, a budući da se ona (očito) nije dogodila ono što slijedi na današnji prvi dan zime preporuka je zimskog štiva. Snijeg se otopio, vani tuče sjeverac, ali najhladniji dani i blagdanski ugođaj tek su pred nama. Idealno je vrijeme za sjesti u fotelju u toplini svoga doma, zaogrnuti se dekicom i uzeti knjigu u ruke. Naravno da kao djeca tehnologije priznajemo i digitalne oblike knjiga. Pritom s vremena na vrijeme srknuti gutljaj najdražeg čaja ili pak tople čokolade i prepustiti se maštanju. Zima možda nije najomiljenije godišnje doba, no svakako ne smijemo zanemariti njezin potencijal da nas vrati kućama, u obiteljsko okrilje te da nas potakne na razmišljanje i planiranje budućih pothvata. Knjiga je također i idealan poklon najdražima u ovo vrijeme darivanja jer knjigom ne darujemo samo materijalno, već onoga kojemu smo je poklonili vodimo  u šetnju kroz jedan sasvim drugi svijet Mi vam donosimo naših top 5 knjiga za upravo takve večeri.

Za ljubitelje dobrog krimića preporučamo apsolutnu kraljicu ovoga žanra. Kroz jednu božićnu večer vodi nas Agatha Christie u svojoj knjizi Hercule Poirot’s Christmas. Idealan krimić za ovo doba godine, izdan davne 1938. godine, zasigurno će vas zagrijati i prikovati za stolac (ili, u vašem slučaju, fotelju ili kauč). Drugi kriminalistički roman koji preporučamo je The Lovely Bones autorice Alice Sebold. Ova knjiga koja oduzima dah ekranizirana je 2009. u istoimenom filmu. Što je bolje – knjiga ili film – odlučite sami.

Ljubitelji ljubavnih romana zasigurno će uzdisati čitajući Mostove okruga Madison spisatelja Roberta Jamesa Wallera. Ovaj književni klasik najprodavanija je knjiga svih vremena, a svakim ponovnim čitanjem još više oduševljava. Za one koji vole modernije ljubiće preporučamo The Notebook Nicholasa Sparksa koja je kod nas prevedena kao Zima za dvoje. Ova sada već široko poznata ljubavna priča prema kojoj je snimljen istoimeni film zasigurno će slomiti i one najsnažnije jer ne pustiti suzu čitajući ovaj roman zaista nije moguće.

Oni pak koji otkidaju na znanstvenu fantastiku uživat će u serijalu novela Discworld autora Sir Terry Pratchetta. Ovaj serijal sadrži čak 40 novela u kojim nas Pratchett vodi kroz nebrojene događaje u Discworld svijetu. „Fantasy nisu samo čarobnjaci i čarobni štapići. Fantasy je i viđenje svijeta iz različitih smjerova.“ , izjavio je jednom prilikom sam Pratchett. Čak i da ova zima bude najduža i najhladnija od svih do sada, to vam neće biti dovoljno da pročitate sve novele iz ove kolekcije.

Vodimo vas i na putovanje uz  domaćeg autora Davora Rostuhara. Ovaj putopisac i fotograf izdao je nekoliko knjiga, a mi vam preporučamo posljednju u nizu – putopis Degustacija slobode. Knjiga koja će vas svojim živopisnim opisima vrlo vjerojatno natjerati da otputujete nekamo idealna je za one koji kraj godine provode planirajući onu sljedeću. Možda vas baš ova knjiga navede na putovanje koje će vam obogatiti ili promijeniti život.

I na samom kraju preporučamo vam svjetski bestseller autorice Mireille Guiliano, anti-dijeta knjigu kao stvorenu za ove blagdanske dane pune fine papice – French Women Don’t Get Fat. Ova knjiga izašla je pod sloganom “Nemojte ići na dijetu, jedite čokoladu, pijte vino, odite u dugu šetnju i uživajte u životu!” Treba li nam bolja poruka?

Be social

Komentari