Glazba

Pet bendova, pet država, peti rođendan Indirekta

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Posebna je ovo godina za prvi istarski festival nezavisne glazbe – Indirekt Music&Art Festival. Već petu godinu zaredom probiru po regionalnoj i europskoj sceni ne bi li vašim ušima i očima pružili sasvim novi doživljaj. Ovogodišnji line up se polako puni, a prvih pet najavljenih bendova svojom će nježnošću pronaći put preko uha do srca slušatelja. U kampu Veli Jože, od 1. do 4. lipnja, svoje mjesto su već rezervirali: talentirani Sir croissant (BIH), kantautor Jakob Kobal (SLO), amerikana dark pop Sofie from Seattle (SR), energični duo Cari Cari (AUT) i kolektiv Mile me Deaf (AUT).

Novih pet regionalnih elektronskih i eksperimentalnih bendova izut će vas iz cipela i pružiti vam opetovane trnce i žmarce po cijelom tijelu. Pa krenimo redom, s domaćom produkcijom.

NT Wave & Fen su nesvakidašnji duo hrvatske glazbene scene. NT Wave, odnosno Valent Samardžija, treba samo gitaru, pedalu i pick up – uređaj u obući, da bi na originalan i kreativan način glazbeno improvizirao. Suradnju s vokalnom solisticom Fen započeo je na koncertu u Novalji, kad je s njim otpjevala jednu dionicu. Svaka pjesma ovog dua je unikat, a njihovi koncerti nerijetko se pretvaraju u techno party koji se žanrovski prelijeva iz otvorenih širokih stereo ambijentala do usko definiranih plesnih groovija sa mantričnim elementima.

Već sedam godina top ljestvice i pozornice diljem Europe pali Torul – alternativni tročlani industrial/synthpop bend iz Slovenije koji je osnovao poznati glazbenik, producent i DJ Torulsson. U pratnji klavijaturiste Boruta i novog šarmantnog pjevača Maja, koji se odmah uklopio natprosječnim vokalnim mogućnostima, u Umag dolaze predstaviti najnoviji album simbolično nazvan Reset. Ovo je za njih kraj jedne ere, a početak novog razdoblja. Preporučamo ljubiteljima White Liesa, Depeche Modea, melankoličnog darkwavea i plesnog elektro-popa.

Iz zemlje Sir Croissanta, stiže nam i GROZNYCORP., tročlani elektro garage pop bend, okupljen kao nastavak benda Grozny. Danas ga čine Fadil, Faruk i Mirza. Prvi album „How To Forget The Missing Pieces“ objavili su krajem 2016. pod beogradskom etiketom Lampshade Records. Pjesme su im prožete melankolijom i melodičnim vokalom uz prisutnu dihotomiju tako da svaku pojedinu melodiju i stihove možete dvojako osjetiti i protumačiti. Iz pouzdanih izvora smo saznali da su im nastupi spektakularni.  Preporučamo ljubiteljima riječke grupe Jonathan.

His Clancyness je kanadsko-talijanski eksperimentalni pop-rock bend iz Bologne iza kojeg stoji Jonathan Clancy. Internet blogovi su ga počeli zamjećivati još 2009. dok je bio lo-fi projekt ‘iz spavaće sobe’. Prijatelji Giulia, Jacopo i Nico mu se uskoro pridružuju na synthu, bubnjevima i bassu čime postaju punokrvni bend. Pjesme su im žanrovski raznolike, od sanjivih melodija i shoegazea do psihodeličnih struktura, art rocka i post punka. U Umag dolaze promovirati najnoviji album Isolation Culture. Ukoliko ih niste uhvatili u veljači u klubu Klub., Indirekt je idealna prilika da nadoknadite propušteno.

Grupa Ti je psihodelični dream pop duo iz Beograda koji čine Makedonci Ilija (gitara, bass synth, vokal) i Trajče (elektronski bubanj, vokal). Od skromnih početaka i proba u dnevnoj sobi Ilijinog stana, dvojac je s albumima Vidimo Se i Život u Dvoje učvrstio poziciju regionalnih miljenika. Jednostavni hipnotiziraući tekstovi, opijajuća poezija i dvoglasje obuzimaju i stvaraju ugodnu atmosferu. Idealan su soundtrack za lijena kišna popodneva provedena sa suhe strane prozora ili kasna buđenja u danu bez mnogo obaveza.

Pjesma Vidimo Se grupe Ti možda završava riječima „Vidimo se to bi bilo sve“, ali nismo još gotovi. Nove izvođače, umjetnike i književnike najavljujemo uskoro. S Indirektom se družimo od 1. do 4. lipnja, u  intimnom prekrasnom prostoru kampa Veli Jože u Savudriji gdje će se i ove godine okupiti regionalna nezavisna scena, zavučena u šumi, u hladu borova, tik uz more. Čekaju nas tri dana druženja i uživanja u sakupljenoj kreativi nezavisnih entuzijasta koji glazbom, slikom i pisanom riječi dodaju malo boje našoj svakodnevici.

Pratite Indirekt na Facebooku, Last.fm-u, Instagramu i Twitteru.

Be social

Komentari