boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Film

Pobjednici i svečano zatvaranje sedmog Star Film Festa

star film fest
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Posljednji festivalski dan je svanuo i započele su pripreme za još jedan, poseban ali opet jednako važan dan.  Subota 5. rujna označila je vrhunac cjelogodišnjeg rada na zahtjevnom, ali iznimno uspješnom projektu, Star Film Festu.

Organizatori su se okupili u jutarnjim satima uz već uobičajenu razradu protokola za nadolazeći dan. Zatim su se raspodijelili zadaci, a svaki član tima potrudio se dati sve najbolje od sebe kako bi pripreme lokacije i live prijenosa tekle po planu. Nakon završetka posljednjih natjecateljskih projekcija online, putem službene stranice Star Film Festa uslijedio je kratki predah uz ručak. Nedugo zatim na lokaciji Kazališta 21 okupili su se i vrijedne volonterke i volonteri. Zatim je tehnička služba uložila trud kako bi još jedan Acoustic jam session oduševio sve online pratitelje Star Film Festa, ali i okupljene organizatore i volontere.

Popratni festivalski program posljednjeg dana

Dok je jam svirao, Kazalište 21 posjetile su i suradnice festivala iz Francuske alijanse, ravnateljica Ida Erceg i Jasenka Butić s kojima je Star Film Fest uspješno koordinirao projekt Prvog najkraćeg frankofonog filma u veljači. Nakon opuštenih trenutaka uslijedila je radionica i predavanje „Kako na Nebu tako i na Star Film Festu“ pod vodstvom Srđana Nogića koju je pratila publika u Kazalištu 21 ali i online publika putem prijenosa uživo.

Kako se dan pretvorio u večer, tako su se na crvenom tepihu ispred Kazališta 21 počeli okupljati gosti i publika. Odaziv publike na završnoj večeri Star Film Festa pružio je organizatorima osjećaj zadovoljstva jer je festival unatoč okolnostima zabilježio i više nego značajnu posjećenost. Ležaljke ispred platna, podno zvjezdanog sisačkog neba su se popunile uz poštivanje sigurnosnog razmaka i preporuka epidemioloških službi.

Nagrade, nagrade, nagrade

Zatim je uslijedilo dugo iščekivano proglašenje pobjednika, a svi dobitnici su se uključili u program putem video poruka zahvale i oduševljenja zbog ostvarenog uspjeha. Nagradu za najbolji igrani film osvojio je film „Južno voće“, najbolji dokumentarni film  je „Zašto mama vazda plače?“,  najbolji animirani film po odabiru stručnog žirija je Prirodni odabir za najbolju kameru nagrađen je „A Perfect Turn“ a najbolju montažu imala je  „Sedra“. Sljedeća je dodijeljena nagrada za najbolji regionalni film koju je odnio „Šerbet“. Selektorice Anja Kavić i  Martina Mladenović dodijelile su svoju nagradu – nagradu selektorica filmu „Traces“ a publika je za svog favorita odabrala film „Quarantine alone or with milk?“. Žiri je također proglasio i najbolje posebno priznanje filmu „Sedra“ i posebno priznanje filmu „Outside the Oranges Are Blooming“.

star film fest
Foto: Press

Gledateljima se obratio i direktor festivala Matija Holjevac koji je izrazio zadovoljstvo svime postignutim. „Generalni sponzor Star Film Festa je INA, tu su i naši pokrovitelji, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Sisačko- moslavačka županija. Također, Star Film Fest se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića“ – izrazio je zahvalnost Matija Holjevac.

Projekcija filma Svebora Mihaela Jelića „Zagrebački ekvinocij“ privukla je i oduševila publiku. Okupljenima se ispred Star Film Festovog platna na otvorenome obratio i glumac iz filma, Patrik Gregurec koji je imao čast najaviti film svojim sugrađanima.

Uspješno festivalsko izdanje

Star Film Fest i ove je godine izazvao oduševljenje svih posjetitelja, pomaknuo granice filmskog festivala i nadišao financijske okvire zahvaljujući entuzijazmu mladih ljubitelja filma. Paralelno održavanje festivala na lokaciji Kazališta 21, uz poštivanje svih preporučenih mjera epidemioloških službi i održavanje festivala online putem prijenosom uživo i više je nego vrijedno pohvale. U ovakav se izazov nisu upustila ni neka zvučnija festivalska imena, dok je Star Film Fest dokazao kako ljubav prema filmu nadilazi svaku prepreku.

(Visited 88 times, 1 visits today)
Be social

Komentari