Film

Pobjednik Sundancea otvara riječko Ljetno Art-kino

Foto: Art-kino Croatia press
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Danas, 15. lipnja u 21 sat i 30 minuta otvara se Ljetno Art-kino u Rijeci. Na otvorenju će se prikazati turski film Leptiri, pobjednik ovogodišnjeg festivala u Sundanceu. Prikazat će se na otvorenom, u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino. Publiku očekuje jedinstveni doživljaj projekcije pod zvjezdanim nebom uz popratni program i ritmove benda PachaMama Street Connection i DJ-a s Radija Rože.

U ovom gorko-slatkom filmu ceste turskoga redatelja Tolge Karaçelika dva brata i sestra susreću se nakon mnogo godina razdvojenosti kada ih otac pozove da se vrate u selo u kojem su proveli djetinjstvo. Kontakt s njim izgubili su prije trideset godina, te su poslani da žive s različitim rođacima.

Komedija prati najstarijeg brata Cemala, turskog astronauta u Njemačkoj, njegovog mlađeg brata, Kenana, glumca koji uspijeva dobiti samo banalne poslove, te mlađu sestru, Suzan, učiteljicu kojoj se raspada brak. Svaka od njihovih individualnih kriza dobiva dublju dimenziju kada zajedno krenu na putovanje. Scenarij prekrasno ocrtava tenzije i nakupljena zamjeranja među braćom i sestrom, dok se u pozadini čuje vintage turska pop glazba i buka lokalaca potpaljena alkoholom.

Putovanje ne prestaje iznenađivati dok se izmjenjuju razigrane epizode pretjerane do apsurda s iskrenim, kompliciranim emocijama koje troje protagonista izvrsno prenose na filmsko platno. Iako film Leptiri zaokuplja pažnju svojim specifičnim kulturalnim referencama, unutarnja drama razorene obitelji u pokušajima da zacijeli potpuno je univerzalna.

Tolga Karaçelik (1981., Istanbul) jedan je od obećavajućih mladih turskih redatelja koji je s prvim filmom Toll Booth osvojio nagradu za najboljeg redatelja, kameru i glavnu ulogu na prestižnom Međunarodni filmski festival u Antaliji. Njegov treći dugometražni film Leptiri gostovao je na brojnim festivalima i osvojio Glavnu nagradu žirija na filmskom festivalu Sundance. Odlična gluma i jedinstvena kombinacija komedije i drame odličan su razlog za dolazak na otvorenje Ljetnog Art-kina.

Be social

Komentari