Izvedbene umjetnosti

Počinje 7. Lutkokaz u Osijeku: Studentske produkcije i predstave iz Slovenije, Italije i Španjolske

[Patka, Smrt i tulipan] Foto: www.pif.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Lutkokaz, 7. međunarodna revija lutkarstva, održat će se od 16. do 19. studenog i 30. studenog u Osijeku. Ovogodišnju reviju obilježit će veliki europski projekt, nikad jači međunarodni program i hit predstava “Patka, Smrt i tulipan”.

“Na ovogodišnjem Lutkokazu naglasak smo stavili na njegovu međunarodnu dimenziju. Uz nezaobilazan dio – studentske produkcije i gostovanja domaćih kazališta te radionice renomiranih međunarodnih lutkarskih stručnjaka, festival će, zahvaljujući projektu Kreativne EuropeAll Strings Attached, ugostiti lutkarske predstave iz Italije, Španjolske i Slovenije te veliku međunarodnu izložbu Pioniri europskog lutkarstva“, rekao je Igor Tretinjak, umjetnički voditelj Lutkokaza.

Najveći hit ovogodišnjeg Lutkokaza je predstava “Patka, Smrt i tulipanLutkarskog kazališta Ljubljana. Riječ je o izuzetno poetičnoj predstavi koja na dječje fin i zaigran način priča priču o toplom prijateljstvu Patke i Smrti. Gosti iz Ljubljane imaju čast i zatvoriti festival 30. studenog kad će odigrati još dvije predstave – legendarnog “Doktora Fausta” ­Milana Klemenčiča i predstavu “Ti loviš” majstorskih znalaca, redatelja Silvana Omerzua i animatora Martine Maurič Lazar i Braneta Vižintina.

Cassiopea Teatar iz Italije otvorit će Lutkokaz s predstavom “Od 3 do 93. Veličanstveno djelo” koja na scenu donosi marionete i duh slavnog kazališta I Piccoli još slavnijeg Vittorija Podrecce, najvažnijeg producenta u povijesti lutkarstva. Njoj se pridružuje vrlo zanimljiv hibrid između predstave i predavanja, “Duh lutkarske prošlosti” kazališta Títeres Etcétera iz Španjolske.

[Kuma smrt] Foto: www.pif.hr
[Kuma smrt]
Foto: www.pif.hr

Od domaćih gostovanja dolazi predstava za najmanje “Uspavanka za UspavankaTeatra to Go te studentske ispitne produkcije “Putovanje u središte sebe“, “Kuma Smrt“, “±∞1/8” i “Faust” koje su svoju kvalitetu potvrdile gostujući na festivalima poput PIF-a.

“Umjetnička akademija u Osijeku jedina je umjetničko-nastavna sastavnica u nacionalnom prostoru umjetničkih akademija koja obrazuje profesionalne glumce lutkare. Isto tako, Lutkokaz je jedina međunarodna revija lutkarstva koja na jednom mjestu okuplja projekte studenata i profesionalaca, organizirajući različite radionice, izložbe i profesionalne predstave. Ovaj 7. Lutkokaz, označen jednim dobrim europskim projektom, značajan je za naše studente i za našu instituciju primarno zbog toga što će nas u perspektivi pozicionirati među institucije u širem regionalnom prostoru koje su relevantne za promišljanje suvremenih iskoraka u prostoru lutkarstva”, istaknula je dekanica Akademije, prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić.

Programi na ovogodišnjem Lutkokazu otvoreni su za sve građane od 3 do 93 godine, kako kaže i naslov predstave koja će otvoriti ovogodišnji festival. Organzatori apeliraju na vrtiće, osnovne i srednje škole, ali i na studente i odrasle ljude da dođu na programe u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića i galeriji Waldinger kako bi vidjeli što u ovom trenutku nudi studentsko i europsko lutkarstvo. Često se ne zna za koga je lutkarstvo. Ovogodišnji program potvrđuje da je za sve. Dodajmo kako su svi programi na Lutkokazu besplatni.

Be social

Komentari