Izvedbene umjetnosti

“Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” prva premijera kazališta Gavella u novoj sezoni

Foto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U petak, 22. rujna u kazalištu Gavella premijerno će biti izvedena predstava “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” Joëla Pommerata, u režiji Paola Magellija. “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” duhovit je i poetičan scenski predložak, ponuđen izvođačima s nježnošću i razumijevanjem glumca koji piše za glumce. Paolo Magelli pritom je redatelj koji ovakve, formom raspršene tekstove svojim redateljskim postupkom vješto okuplja i zbija, znajući im istaknuti dramatičnost i ludičnost.

Suprotno očekivanjima sugeriranih naslovom, “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” nije predstava ni o politici ni o ratovanju, već o ljubavi. Riječ je o studiji parova u krizi. Pommeratovo je pismo “gorko-slatko”, ali francuski autor kao da se uz osmijeh poigrava s melodramatičnom matricom, ne izrugujući joj se, nego je inventivno preispitujući. “Pommerat kreće od jedne suštinske istine: da niti u jednom društvu, niti u jednoj zemlji ili mjestu, niti u jednom djeliću ovoga svijeta nema sretnih ljudi, i pita se zašto”, ističe Magelli.

Predstava je raspršena, podijeljena na 20-ak međusobno nepovezanih kratkih sličica u kojima se glumci pojavljuju u nizu različitih uloga, ali uvijek u narušenim odnosima na rubu raspada, a svaka je scena prožeta neodređenom tugom. Njegov se prikaz ljudskih odnosa i ljubavi možda najbolje može sažeti rečenicama koje izgovaraju njegovi likovi: “Ljubav jednostavno nije dovoljna” ili “Ovaj se svijet urušava od neljubavi”.

Foto: www.gavella.hr

Magelli ističe kako se u tekstu držao izvornika, onoliko koliko je to posredovano prijevodom, ali je poduzeo “neka manja dramaturška pomicanja”. “U dogovoru s dramaturginjom Željkom Udovičić Pleština odlučio sam se na jednu malu dramaturšku intervenciju, odnosno, jednu promjenu funkcionalnog lika”, pojasnio je.

Predstavu režira Paolo Magelli, dramaturginja je Željka Udovičić Pleština,  scenografiju potpisuje Lorenzo Banci, kostime Marita Ćopo, autor glazbe je Ljupčo Konstantinov, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. U predstavi igraju Ksenija Pajić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Nataša Janjić, Tena Nemet Brankov, Petra Svrtan, Janko Rakoš, Ranko Zidarić, Enes Vejzović i Igor Kovač. Predstavu je na Gavellinom rasporedu 23., 25. i 30. rujna te 6., 7., 27. i 28. listopada.

Be social

Komentari