Film

Posebni program u kinu Tuškanac povodom rođendana legendarnog Martina Scorsesea

martin scorsese
Foto: facebook.com/Scorsese
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ususret skorašnjem 76. rođendanu velikog Martina Scorsesea, kino Tuškanac od 02. do 07. studenog 2018. donosi pregled devet najznačajnijih ostvarenja tijekom prvih četvrt stoljeća njegove karijere. Program Portreti: Filmski kanon Martina Scorsesea započinje u petak, 02. studenog u 19 sati projekcijom gangsterske drame Dobri momci (1990), ovjenčane Srebrnim lavom u Veneciji te Oscarom za najbolju sporednu mušku ulogu. Uoči projekcije uvodnu riječ o Scorseseovu stvaralaštvu i značaju dat će naš cijenjeni filmolog, dr. sc. Nikica Gilić.

Cannes, BAFTA i Oscari

U subotu, 03. studenog s početkom u 19 sati na rasporedu je četvrti dugometražni film Martina Scorsesea, Alice više ne stanuje ovdje (1974), varijacija žanrovskih konvencija filma ceste i melodrame, u kojem je sjajna Ellen Burstyn osvojila Oscara i nagradu BAFTA te nominaciju za Zlatni globus. U 21 sat slijedi po mnogima najuspjelije i istinski kultno ostvarenje Taksist (1976), nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu i nominirano za četiri Oscara, te svakako jedan od najvažnijih američkih filmova 1970-ih.

Nedjelja, 04. studenog rezervirana je za mjuzikl-dramu New York, New York (1977), scenografski naglašeno stiliziranu dramu po uzoru na holivudske mjuzikle 40-ih i 50-ih, koja je prema riječima samog redatelja predstavljala njegov pokušaj da se odmakne od oporog realizma kojim se afirmirao u prethodnim ostvarenjima te dade posvetu mjuziklu iz razdoblja klasičnoga Hollywooda. Osim raskošnom vizualnošću film se odlikuje i izvrsnim soundtrackom s naslovnom pjesmom koju izvodi Liza Minnelli.

Rad s de Nirom

U ponedjeljak, 05. studenog u 19 sati na rasporedu je čuvena biografska sportska drama Razjareni bik (1980), nagrađena Oscarima za glavnu mušku ulogu i montažu te Zlatnim globusom za najboljeg glumca, koja se smatra jednim od najboljih redateljevih filmova, ujedno i najboljim boksačkim filmom uopće. U 21 sat na raspored je redateljev dugometražni prvijenac Tko to kuca na moja vrata? (1967), film u kojem su vidljiva brojna kasnija obilježja njegova autorska rukopisa.

Utorak, 06. studenog u 19 sati donosi biblijsku egzistencijalnu dramu impresivne vizualnosti Posljednje Kristovo iskušenje (1988), temeljenu na istoimenom kontroverznom romanu Nikosa Kazantzakisa, koja je Scorseseu donijela nominacije za Oscara, Zlatni globus te nagradu kritike u Veneciji. Najviše kontroverzi izazvalo je naglašavanje tipičnih ljudskih osobina Isusova lika, odnosno činjenica što je u filmu Krist prikazan kao čovjek u svim aspektima svoje tjelesnosti, pa i seksualnosti.

Program završava u srijedu, 07. studenog u 19 sati projekcijom opore i izuzetno realistične, povremeno i pseudodokumentairistčki autentične krimi-melodrame Ulice zla (1973), Scorseseova dotad najosobnijeg ostvarenja kojim se ključno afirmirao kao autorska ličnost. Konačno, u 21 sat na rasporedu je crnohumorna satirična drama Kralj komedije (1982) koja, unatoč naslovu, nije komedija, već priča o samoproglašenom komičaru Rupertu Pumpkinu koji pod svaku cijenu želi ostvariti medijsku slavu.

Cijena ulaznice 20 kuna, za članove 10 kuna.

Be social

Komentari