Film

Posljednji tjedan ljetnog programa u kinu Europa

Foto: Facebook.com/Kino-EUROPA-38415356663/
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ulazimo u posljednji ljetni tjedan u našem kinu: ljetna programska shema završava projekcijama u subotu, 2. rujna!  Program ‘Ljeto u kinu Europa’ počeo je 29. lipnja, a tijekom vrućih ljetnih mjeseci našu osvježavajuću filmsku oazu posjetilo je rekordnih 13 000 posjetitelja. To je gotovo 4000 posjetitelja više negoli lani, koji su u hladovini naše kinodvorane odgledali preko 80 filmskih naslova potvrđujući kako je zagrebačka ljetna kino-ponuda itekako primamljiva i privlači filmofile svih uzrasta.

Rekordna posjeta

Osim svih najboljih filmova protekle sezone okupljenih u ciklusu ‘Propustili ste, pogledajte!’ (od ‘Tonija Erdmanna’, ‘Juliete’ i ‘Elle’, pa do ‘Moonlight’, ‘Trgovačkog putnika’ i ‘Sluškinje’, primjerice), ljeto je donijelo i nekoliko zanimljivih novih ostvarenja europske i svjetske kinematografije poput talijanskih kino-hitova ‘Lude od sreće’ i ‘Slatki snovi‘ nagrađivanih redatelja Paola Virzìja i Marca Bellocchija, jednog od najboljih ovogodišnjih francuskih filmova ‘Vrati život živima‘, biografskog eseja ‘Ja nisam tvoj crnac‘ o afroameričkom piscu Jamesu Baldwinu, romantične drame ‘Povijest ljubavi‘ o tajanstvenoj, davno izgubljenoj knjizi i poljske drame ‘Sjedinjene države ljubavi’ mladog redatelja Tomasza Wasilewskog.

Od novih naslova na programu su i dalje tri izvrsna doksa: ‘Magnus – šahovski Mozart’ o mladom šahovskom velemajstoru Magnusu Carlsenu, filmsko-kulinarska poslastica ‘Noma – moja savršena oluja’ (prati inovativnog kuhara Renéa Redzepija koji sa svojom kopenhaškom Nomom pokušava ponovno osvojiti titulu najboljeg restorana na svijetu) i ‘Putovanje vremenom – put života‘ fascinantno filmsko istraživanje o porijeklu svemira i strukturi vremena koje je slavni redatelj Terrence Malick pripremao skoro pola stoljeća.

Ciklusi i program za djecu

Tijekom cijelog ljeta prikazivali smo i ciklus ‘Tri ljubavne priče’ koji čine tri netipične filmske romanse: lepršava francusko-islandska romantična komedija ‘Projekt: Zajedno’, istinita priča o ljubavi i boksu ‘Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija’ i belgijska ljubavna drama ‘Nakon ljubavi’. Ako još niste, ovo je posljednja prilika da pogledate jedan ili više naslova.

Ljetno izdanje našeg filmskog programa namijenjenog djeci, Kino Bibijada, završit će u subotu, 2. rujna u 11 sati, kada će najmlađi imati priliku uživati u posljednjoj besplatnoj ljetnoj projekciji, pretpremijeri filma ‘Dan kada je moj otac postao grm’. Dirljiva priča o ratu ispričana je iz perspektive 10-godišnje djevojčice Tode čiji je tata najbolji slastičar u gradu. Film je osvojio Nagradu za najbolji film na 2. KinoKino – Međunarodnom festivalu za djecu, a riječ je o nizozemsko-hrvatsko-belgijskoj koprodukciji. Također, toga će se dana u dvorani Müller moći pogledati izložba radova koje su tijekom ljeta izradili mališani, inspirirani svim odgledanim filmovima.

U sklopu zadnje dvije projekcije ljetnog programa ‘Subtitled T-days’ s engleskim titlovima prikazujemo nekonvencionalni filmski portret ‘Neruda’ hvaljenog čileanskog redatelja Pabla Larraína i ‘Ne gledaj mi u pijat’, dugometražni prvijenac Hane Jušić ovjenčan s čak četiri Zlatne arene i ukupno šest nagrada na nedavno održanom 64. Pulskom filmskom festivalu.

Raspored posljednjih ljetnih projekcija možete vidjeti na linku.

Be social

Komentari