živa
26. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Prije nastupa u zagrebačkoj Tvornici koji će se održati u petak, 29. rujna, drugog u glavnom gradu otkako se transformirala iz punkerice u multimedijsku personu iz svijeta slavonske elektronike, prvi puta razgovaramo za Ziher o projektu ili umjetničkom aliasu ŽIVA.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Predstavljen program 10. Festivala mediteranskog filma Split!

Foto: fmfs.hr/press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Na pressici povodom jubilarnog desetog FMFS-a predstavljen je bogati ovogodišnji festivalski program, najavljeno je rekordno trajanje festivala od čak deset dana na tri atraktivne lokacije, te istaknuto kako će publika imati prilike pogledati 85 filmova iz 26 zemalja, od kojih će mnogi baš u sklopu ovog festivala imati svoje regionalne i hrvatske premijere. Pošto se radi o desetom po redu festivalu, direktor Alen Munitić i uhodana ekipa organizatora oko njega omogućila je publici da se festival produži na deset dana, što je najduže do sada, ali ovog puta i organizacijski najteže. Naime, zbog financijskih poteškoća, kao što su pad proračuna grada Splita i zamršene situacije u HAVC-u, organizacija ovog hit festivala bila je uvelike otežana, ali ne i ugrožena. Unatoč svim poteškoćama i usprkos njima, FMFS korača dalje.

Tri lokacije iz snova

I ove godine, kao i prošle, filmovi će se prikazivati na tri legendarne lokacije a to su Ljetno kino Bačvice, kinoteka Zlatna vrata, te terasa kina Tesla na kojoj će se svake večeri besplatno prikazivati kratki filmovi. Brojka od 85 filmova koji dolaze iz 26 zemalja zaista je impresivna, pa spomenimo kako će FMFS otvoriti bugarsko-grčki film Slava redateljice Kristine Grozeve. Interes će sigurno pobuditi i prikazivanje aktualnog filma Zadnji u Alepu redatelja Ferasa Fayyada, dokumentarca koji tematizira stravičnu opsadu sirijskog grada Alepa. Ovaj film osvojio je glavnu nagradu žirija Sundance festivala.

Zanimljivi naslovi su i U mojim godinama još skrivam da pušim Rayhane Obermeyer, te Provalnica redateljice Hagar Ben Asher. Agusti Villaronge predstavljat će španjolsku kinematografiju s Prevrtljivom slavom, a iz službenog programa San Sebastiana dolazi film Rekonkvista Jonasa Truebe.

Spomenimo kako će se u Splitu izvan konkurencije prikazati film Bojane Burnać Moj život bez zraka koji nam dolazi nakon festivala u Torontu. FMFS će zatvoriti redatelj Ole Giaever uratkom S balkona koji je prikazan u Berlinu u sklopu programa „Panorama“.

Podsjetimo kako će najbolji film iz konkurencije Ješke dobiti nagradu od 10 tisuća kuna koju sponzorira tvrtka Uje, a u suradnji s Deskom Kreative Europe – uredom MEDIA Hrvatske organizira se i radionica pripreme i prezentiranja projekata za međunarodno tržište.

Odbrojavanje do otvorenja desetog FMFS-a počinje

Program je vani, ulaznice su u prodaji i ostaje nam još samo pozvati gledatelje da ih nabave na vrijeme kako bi se izbjegle gužve koje su svake godine pravilo kod ovog popularnog festivala. Također, potrebno je uputiti pohvalu organizatorima FMFS-a i direktoru Alenu Munitiću što desetu godinu za redom omogućuju da Split, barem na kratko, prodiše i postane kulturna destinacija u kojoj umjetnost i kultura ostvaruju primat nad turističkom kolonizacijom. Nadamo se kako će u godinama koje dolaze ova sjajna ideja naići na institucionalnu podršku koja joj je potrebna da poleti u neslućene visine, umjesto da podijeli sudbinu svih onih sjajnih kulturnih programa i ideja kojima je nedostatak vizije vladajućih i mizerna ulaganja u kulturni sektor podrezao krila. Poželimo još da lijepo vrijeme i prekrasne splitske noći budu čarobna kulisa ovogodišnjeg jubilarnog FMFS-a.

Čitav program desetog po redu FMFS-a možete pogledati ovdje.

Be social

Komentari