Film

Predstavljen program 21. Motovun Film Festivala

Foto: press Motovun Film Festival
Vrijeme čitanja: 3 minute

Sitni kriminalac iz Švedske, danska ‘sponzoruša’, britanska novinarka i borac ISIL-a, ruski rockeri i kolumbijski plaćeni ubojica, raznolika je lepeza likova koji će oživjeti na motovunskim platnima: za tri tjedna pokrenut će se projektori Motovun Film Festivala i počet će još jedan put oko svijeta u više od 100 filmova i 65 projekcija.

„Bit će ovo godina sjajnih gostiju: iz Švedske nam dolazi Ruben Östlund, jedan od najcjenjenijih europskih redatelja današnjice, čiji je film Kvadrat prije nekoliko mjeseci bio nominiran za Oscara, a nešto prije osvojio je Zlatnu palmu. Na domaćem terenu, naši počasni gosti bit će glumački velikani Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija. Uz filmski program, stižu nam redatelji iz Danske, Njemačke, Crne Gore, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Švicarske, a posebno se radujemo programu Berlin – grad partner, iz kojeg nam dolazi puno iznimnih kreativaca, filmaša i likovnih umjetnika te tri odlična DJ-a, koji u motovunske noći donose duh berlinskih klubova“ – najavio je direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković tijekom predstavljanja 21. izdanja festivala u zagrebačkoj Gliptoteci, a koje će se ove godine održati od 24. do 28. srpnja.

Pažljivo selektirani filmovi

Devetnaest filmova ovogodišnjega glavnog natjecateljskog programa MFF-a plod je cjelogodišnje potrage glavnih selektora Jurice Pavičića i Milke Zajović za filmovima koji imaju dušu, intrigu, energiju, koji ne ostavljaju ravnodušnim i koji nude nove filmske poglede, a najavila ih je selektorica Zajović.

Foto: press Motovun Film Festival

„U programu iznova imamo filmove velikih autora kao što su američka redateljica Debra Granik (Ne ostavi traga) i turski redatelj Nuri Bilge Ceylan (Drvo divlje kruške), ali i najnovije ostvarenje ruskog redatelja Kirila Serebrenikova (Ljeto) oštrog kritičara Putinovog režima koji se već neko vrijeme nalazi u kućnom pritvoru. Svakako valja istaknuti i film Hannah redatelja Andree Pallaora, sa sjajnom Charlotte Rampling, koja je u Cannesu nagrađena za najbolju žensku ulogu, te Slatki život redateljice Isabelle Eklöf koji je nakon premijere na Sundanceu podigao mnogo prašine zbog eksplicitnog prikaza seksualnog nasilja“ – rekla je Zajović.

Premijera na hrvatskom tlu

Zajović je najavila i tri dugometražna hrvatska filma. „Dokumentarac Srbenka Nebojše Slijepčevića, koji prati pripreme za predstavu Aleksandra Zec kazališnog redatelja Olivera Frljića, već je nagrađen prestižnom nagradom Doc Alliance, a na Motovunu će imati hrvatsku premijeru. Tabu temama bavi se i Chris the Swiss švicarske redateljice Anje Kofmel, koja pokušava rasvijetliti okolnosti nikad istražene smrti svojeg bratića na slavonskom bojištu 90-ih, a premijeru je imao u Cannesu unutar programa Tjedan kritike. Kao mali odmak od duhova prošlosti, tu je Aleksi, debitantski film obojen ljetnim mediteranskim notama redateljice Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi, koji progovara iz perspektive djevojke koja ima sve – veliku kuću, bogate roditelje i vinariju, ali svejedno ne zna tko je i što želi.“

„Uvijek nas pitaju: tko je ove godine zemlja partner? E, nije zemlja, nego grad. U goste nam dolazi Berlin, s 20-ak filmova i umjetnicima iz desetak različitih zemalja. To je slika Berlina, multikulturalnog magneta koji privlači umjetnike svijeta, čijem zovu nisu odoljeli ni mnogi naši. Osim ljudi i filmova, iz toga grada dolazi nam ambiciozna izložba Zidovi i mostovi, u kojoj ćemo predstaviti 13 umjetnika iz naše i susjednih zemalja i njihove berlinske radove“ – predstavio je Igor Mirković ovogodišnji berlinski program, koji MFF donosi u suradnji Goethe-Institutom Kroatien u Zagrebu.

Foto: press Motovun Film Festival / “Aleksi”
Berlinska izložba

„Izložba Zidovi i mostovi nudi pregled intenzivnog dijaloga hrvatske kreativne scene sa scenom u Berlinu, za umjetnike već neko vrijeme najpopularnijem gradu u Njemačkoj. Izložba koja gostuje na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, a kasnije i u zagrebačkoj Laubi, prikazat će različite pozicija i iskustva hrvatskih umjetnika te pokazati koliko su njihova iskustva reprezentativna kako za hrvatske, tako i za međunarodne okvire“ – izjavio je Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta Kroatien u suradnji s kojim MFF donosi berlinski program.

Kao i svake godine, Motovun Film Festival brine o tome da barem posjetiteljima iz Zagreba pojednostavni put do motovunskog brda: dva festivalska autobusa kreću prema Istri na ‘nulti’ i prvi dan festivala (23. i 24. srpnja). Preko sustava Kupi ulaznice.hr moguće je kupiti jednosmjernu kartu do Motovuna po cijeni od 130 kuna te si po istoj cijeni osigurati kartu od Motovuna do Zagreba.

Do 10. srpnja traje akcija prodaje paketa ulaznica Sve po 15 kuna, koji uključuje 10 ulaznica, svaka po cijeni od 15 kuna za 10 različitih projekcija koje posjetitelji biraju sami. Paket Sve po 15 kuna i ostale pakete moguće je kupiti online putem sustava Kupiulaznicu.hr.

Cjeloviti program možete pronaći na službenoj stranici Festivala.

Be social

Komentari