nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Izvedbene umjetnosti

Premijera autorskog projekta ‘Made in Hrvatska’ u Kerempuhu

Foto: www.kazalistekerempuh.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.kazalistekerempuh.hr
Foto: www.kazalistekerempuh.hr

U subotu, 21. ožujka, u Satiričkom kazalištu Kerempuh praizvedena će biti predstava Made in Hrvatska. Riječ je o novom autorskom projektu Anice Tomić i Jelene Kovačić, redateljsko – dramaturškog dvojca koji se na daskama kazališta Kerempuh po prvi puta predstavlja u ovom izdanju. Ova satira o kulturno-političkoj stvarnosti u kojoj je podobnost često važnija od kompetencija, u kojoj se sposobnosti procjenjuju po pripadnosti stranačkim listama, a poslovi dijele po principu vraćanja starih dugova, pokušava detektirati što sve stoji iza onoga što nam se često servira kao prvorazredna hrvatska kultura.

Događaj otvaranja novog multimedijalnog centra MuMu Centra, smještenog u središtu Zagreba te sufinanciranog iz Europskih fondova, na scenu donosi niz karaktera – kulturna, politička i crkvena elita koja daleko od naših očiju donosi odluke o tome što pripada kulturi, a što ne. Za redatelja otvaranja velebnog centra izabire se Mirko Perinić, redateljska zvijezda 90-ih, miljenik dijaspore sumnjive prošlosti. No, namjera da se otvaranje pretvori u nacionalni spektakl iz dana u dan sama se u sebe urušava Mirkovom očiglednom nesposobnošću.

Foto: www.kazalistekerempuh.hr
Foto: www.kazalistekerempuh.hr

Ova predstava pokušaj je sondiranja svih onih kulturnih političara, nesposobnjakovića, podobnika, ulizica, kvazi talenata, seksualnih predatora i ostalih koji čine histeričnu menažeriju  hrvatskog političko – kulturnog ringišpila, te o onima koji se na tom ringišpilu svakodnevno okreću ni ne znajući da to čine. Njeni likovi i radnja pripadaju fikciji, ali njen je kontekst u potpunosti realan, potenciran do krajnjih granica, na trenutke radikaliziran i hipertrofiran do te mjere da svoje aktere pretvara u životinje.

Iako predstave koje rade autorice nikada javno nikome ne posvećuju, Made in Hrvatska Tomić i Kovačić posvetile su svojim roditeljima, ljudima koji su ih učili da se svijeta ne treba bojati, nego da ga treba mijenjati. Među ostalim i zbog njih danas imaju privilegiju da govore otvoreno, kritički i bez zadrške. U predstavi glume Željko Königsknecht, Elizabeta Kukić,Borko Perić, Nina Erak – Svrtan,Vilim Matula, Linda Begonja, Anita Matić Delić,Mario Mirković, Mirela Videk, Mia Begović i Hrvoje Kečkeš.

Be social

Komentari