Istaknuto
28.09.2022.

Vrijeme čitanja: 6 minute Britney Spears je planetarna megazvijezda, ali 13 godina bila je žrtva robovskog odnosa.

16.09.2022.

Vrijeme čitanja: 4 minute Nego, jeste li bili na gigovima kroz ljeto? King Gizzard and the Lizard Wizard su odradili dva fantastična koncerta u Šibeniku i nakon koncerta u Pragu otkazali ostatak turneje. Ovo su potencijalno koncerti o kojima će se dugo pričati.

Glazba

Preminuo je suosnivač Fleetwood Maca, Peter Green

25.07.2020. Ziher.hrIzvor fotografije: Facebook.com
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U subotu, 25. srpnja, u dobi od 73 godine, preminuo je Peter Green, kultni britanski blues i rock gitarist te suosnivač sastava Fleetwood Mac. Njegova je obitelj objavila kako je glazbenik umro mirno u snu.

Green je rođen 1946. godine u Londonu. Prije nego što je s bubnjarom Mickom Fleetwoodom  osnovao bend Fleetwood Mac, bio je član sastava John Mayall & the Bluesbreakers čijim je dijelom postao nakon odlaska Erica Claptona. Fleetwood Mac svoj istoimeni album prvijenac izdaje 1967. godine, a prvi veliki uspjeh postižu singlom Albatross sa svojeg drugog albuma „English Rose”. Osim Albatrossa, poznate su još i pjesme Black Magic Woman, Man of the World i Oh Well

Nakon tri godine djelovanja, Green napušta sastav zbog problema s mentalnim zdravljem. Uskoro mu je dijagnosticirana shizofrenija pa sedamdesete godine provodi na liječenju u bolnici. Glazbi i nastupima vraća se tijekom osamdesetih i devedesetih pa tako formira Peter Green Splinter Group.

S drugim članovima sastava Fleetwood Mac (Mick Fleetwood, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, John McVie, Christine McVie, Danny Kirwan i Jeremy Spencer), a koji je nastavio djelovati nakon njegovog odlaska, 1998. godine uvršten je u Rock and Roll kuću slavnih. Jedan je od najutjecajnijih gitarista svih vremena o čemu svjedoči i časopis Rolling Stone koji ga je uključio na svoju listu 100 najvećih gitarista opisujući ga kao britanskog najprogresivnijeg blues glazbenika.

(Visited 149 times, 4 visits today)

Komentari